Lőrinczyné Harászi Andrea

Református lelkipásztor

Tiszalök

szszb_33_tk_lorinczyne_haraszi_andrea.jpegSzéles mosollyal, magabiztosan nyújt kezet. Lőrinczyné Harászi Andrea, a Tiszalöki Református Gyülekezet vezetője örömteli kisugárzással szolgálja az Urat. Ez a hozzáállás érződik az istentiszteleteken, és a hívek hétköznapi, közösségi életében. Mint a lelkésznő hangsúlyozza: a parókia ajtaja mindig nyitva áll, itt nincs fogadóóra, szívesen bejönnek akkor is, ha csupán pár szót váltanának a tiszteletes asszonnyal.

„Úgy szoktam mondani: a férjem református kertész, én pedig református lelkész vagyok.” Lőrinczy István kertészmérnök és Harászi Andrea 1998. március 28-án esküdött meg a nyíregyházi református templomban. Házasságukból négy gyermek született. Panna (18) és Zsóka (16) a Sárospataki Református Gimnáziumban tanulnak, Boglár (13) általános iskolás, István Géza (5) – első keresztnevét apai ágról kapta, másodikat az anyai nagyapja iránti szeretet jeléül– még óvodás. A református lelkész asszony Kisvárdán született 1972. február 16-án, Tiszakanyáron nevelkedett. Édesanyja Szabó Erzsébet (66) bolti eladó, édesapja Harászi Géza (74) autóbuszvezető. Húga, Emőke körzeti ápolónő.

A kisvárdai Bessenyei György Gimnáziumban érettségizett, és ezen évek alatt is szoros kapcsolatban maradt anyagyülekezetével Tiszakanyáron, életre szóló tanítást és lelki útravalót kapott Csiszár Ákos és Csorba Péter lelkészektől. Andrea hamar bekapcsolódott a közösségbe, először gyermek-istentiszteletet tartott. Tizenévesként egyre erősebben érezte lelkében Isten elhívását a lelkipásztori szolgálatra, ám látva lelkészeit, ijesztőnek tűnt a folyamatos készenlét, a teljes élet odaszánása. Mire azonban a jelentkezési lapokat ki kellett tölteni, már csak ezt az egy utat értette elkészítettnek. Így került a Debreceni Református Teológiai Akadémiára. 1996-ban kezdett Nyíregyházán szolgálni főként óvodások, általános iskolások és betegek között. Vasárnap délutánonként legtöbbször három áhítatot tartott a kórházban. A gyülekezet ifjai (köztük a leendő férj, akivel itt kezdődött a közös út), előtte érkeztek, hogy ezekre az alkalmakra hívogassanak.

2001-ben Tiszalökre költöztek, és elkezdődött a feladatok és ajándékok megsokszorozódása: itt született a két kisebb gyermek, beteljesedett a régi álom, a mentálhigiénikusi, majd a vallástanári diploma, közben az önálló gyülekezeti lelkészség 2009 őszétől.

Vajon család mellett képes lesz-e a szolgálat ezernyi tennivalójával megbirkózni – ez az örök kérdés a lelkésznők felé. Ám amikor Isten vezet valakit, akkor lehet sok munka, lehet nagycsalád, Ő minden napra ad elég erőt, bölcsességet, ad munkatársakat, és sok csodát.

A magvetés idejét éljük itt Tiszalökön – összegzi tapasztalatait. – A 300 iskolás közül minden második jár hittanra, az óvodások közt 100 kisgyermek ismerkedik a Bibliával, tanulja a játékos énekeket. Ezek a kicsinyek felcseperedve egyre természetesebbnek veszik, hogy ha elmaradt a keresztelkedés, akkor tizenévesként tesznek fogadalmat hitükről, és konfirmálnak, hogy felnőtt gyülekezeti tagok lehessenek.

A cselekvő hit megvalósulásának szép példája a templomfelújítás. Javarészt a rendszerváltás után érkezett kárpótlási pénzből 2015 nyarán méltó külsőt kapott az épület. 2016-ban kezdődtek a belső munkálatok: szigetelés, padlócsere, új világítás. Kicserélték a padokat, új szószéket állítottak, orgonát vettek. Nagyon ráfért a felújítás, mert 1968-ban szentelték fel a háború idején felrobbantott templom helyén emelt Isten házát, csakhogy azóta sok vihar tépázta.

A gyülekezet közösségi élete igen szerteágazó. Gyakran kirándulnak, többször jártak Erdélyben, Szatmárban, a Mátrában. Rendszeres program a közös szilvalekvár-főzés, felelevenítenek régi ételeket, például gőzgombócot, de készítettek már birsalmalekvárt, tettek el savanyúságot télre. Bográcsolásra, szalonnasütésre is összehívják a gyülekezeti tagokat.

Andrea tiszteletes asszonyt megérinti a társadalom perifériájára csúszott emberek sorsa is. A helyi börtönben nem egyszer szolgált igehirdetéssel. Beszélgetésünkkor is megcsörrent a telefonja, éppen innen hívták, most épp az állomány előtt kell ünnepi beszédet mondania.

Két intézményt tart fenn a gyülekezet. Az ötvenfős családok átmeneti otthona bentlakásos, az ország bármely pontjáról jöhetnek ide. Hosszú a várólista. Gyakran távoli megyékből érkeznek a nehéz sorsú, bántalmazott családtagok és gyerekek, és a szakszerű gondoskodás segítségével igyekeznek visszajutni a társadalmi vérkeringésbe. A fogyatékkal élők nappali háza reggeltől estig kínál programot, lelki-testi vigaszt, és lehetőség szerint fejlesztést. Jelenleg 30-an veszik igénybe ezt a szolgáltatást, a lelkésznő örömmel közli: minden jelentkezőt fel tudnak venni.

Örömmel élek ebben a sokrétű feladattal járó szolgálatban, és hittel vallom, megtaláltam az Isten által számomra kijelölt helyet. Soli Deo Gloria!

Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Lisztománia

Tüttő József alkotása 50x30cm, olaj/MDF. “Lisztománia, üzenet a Liszt érzékenyeknek!!” Rossz vicc, kicsit megengedtem magamnak az áthallás mókáját. Tüttő József jó humorral sajátos komponálással terítette elénk nagy zeneköltőnk jellemzőit: az... Tartalom megtekintése

Hitler Sasfészke Berchteschgadenben

Elérhetetlen, megközelíthetetlen, bevehetetlen… Már-már népmesei jelzők is feltűnnek az egykori náci vezető Salzburg mellett, ám mégis Bajorországban felépített rejtekhelyével kapcsolatos legendákban. Még a háború után is jó ideig megismerhetetlen volt... Tartalom megtekintése

Alkonyattól pirkadatig

Tüttő József alkotása60x90cm Olaj/MDF. A téma örök, a feldolgozások többsége ismert, de ez az egyéni, összetéveszthetetlen stílre fel kell kapni a fejet!!! A komor színhasználattal az állatok robusztussága is alátámasztott, a... Tartalom megtekintése