Kovács Szilárd

szszb_32_ki_kovacs_szilard.jpgPolgármester

Hangony

Két nagy eseményt rendeznek minden évben Hangonyon, amelyek tömegeket vonzanak. A római katolikus templom névadójának, Szent Annának a tiszteletére július második felében kerül sor a búcsúra, míg augusztusban Tökfesztivál színesíti a helybeliek életét. A teljes összkomforthoz még  a szennyvízcsatorna kiépítése van hátra.

A település neve Anonymus gestájában, majd XIII. századi oklevélen is feltűnik. Ózdról nyugat felé haladva érünk az 1600 lelkes faluba, amelynek közigazgatási területén folyik át az azonos nevű Hangony patak. Lakói évszázadokon át mezőgazdaságból és állattartásból éltek, majd az ózdi vasgyár adott munkát az emberek többségének.

A Bükk hegyei és lankái igazi festői hangulatot varázsolnak az arra járóknak. Több vadásztársaság is működik a faluban. Tavasztól késő őszig gombaszedőktől hangosak a hegyoldalak, a Hangonyi-tó pedig mára turisztikai célponttá vált. Balázs Zoltán tulajdonos szép halállományt őriz vízterületén.

Jó időben kerékpárosok, futók és turisták népesítik be a Hangony völgyet, ahol tiszta a levegő, a több hűs vizű forrás oltja a szomjúságot. A szállásigények is megoldódtak az elmúlt években, hiszen többen rendezkedtek be falusi vendéglátásra.

A települést a 2014-es önkormányzati választás óta irányítja Kovács Szilárd, aki 1974. május elsején született Ózdon. Az alapfokú iskolát a város Újváros-téri és a Bolyki Tamás Általános Iskolában végezte el, majd Miskolcon szerzett asztalos szakmát. A fűrészpor illata úgy megragadta, hogy öreg szakiktól igyekezett ellesni a szakma minden fortélyát, majd húsz évesen úgy döntött, Németországban is kipróbálja magát. Ott asztallapokat, munkapultokat gyártottak Európa számos országába, és a fizetésével is elégedett volt. Két év múlva elege lett a távollétből, majd kis átmenet után úgy gondolta, szakmai tudása révén megállja a helyét a magánszférában is, ezért kiváltotta a vállalkozói engedélyt. Vállalt bútorgyártást, belső építészeti munkákat, de készített nyílászárókat és kész faházakat is a jól felszerelt, gépesített műhelyében. Eleinte jól mentek a dolgok, válogathatott a megrendelésekben, de jött a gazdasági válság, ami őt is megérintette.  Nem kockázathatta családja jövedelmét, inkább alkalmazott lett egy műszaki kereskedésben, ahol szakmai múltja komoly támpontot jelentett munkájában.

2012-ben aztán ismét úgy döntött, hogy külföldi, magasabb bérezéssel kecsegtető munkát vállal, ezúttal Ausztriában. A „sógoroknál” is bizonyította, hogy a faipari szakmákban otthon van, amit munkaadója anyagiakban is elismert. Vele máig tartó jó kapcsolatot tartanak fent és esetenként kéri Szilárd segítségét, hogy faiparban járatos embereket küldjön a cégéhez. Több hangonyi és környékbeli barátja, ismerőse került általa nyugati munkához az azzal járó bérezéssel.

Így érkezett el a 2014-es önkormányzati választás időszaka, ahol jelöltette magát polgármesternek. Meggyőző fölénnyel nyert, amiben szerepe volt a korábbi 14 év önkormányzati képviselői munkájának is.

Kovács Szilárd előzőleg már letette névjegyét Hangonyon, amikor megalakította a Gömör és Kishont Hagyományőrző Egyesületet, akikkel történelmi események kapcsán rendre megemlékezéseket tartottak. A szervezet ma is működik Összefogás Hangonyért név alatt.

Azt mondja, elődje nem halmozott fel hiányt az önkormányzatnál, így zökkenőmentes volt az indulása. A községben még hiányos az ivóvízhálózat, és nem történt előrelépés a szennyvízcsatorna építésében sem. Utóbbi működtetése a vízügyi szakemberek szerint nehezen, és főként nagyon drágán lenne megoldható a terepviszonyok miatt. Ezért központi szennyvíztisztító mű és zárt helyi szennyvíztározók építésében gondolkodik a polgármester, ahonnan a szállítást szippantó autókkal oldanák meg.

Az energiahatékonyság fokozására az iskola faaprítékos kazánjára kötik majd rá a községháza fűtésrendszerét, és így horribilis gázszámláktól szabadul meg az önkormányzat. Emellett készül az orvosi rendelő energetikai felújítása is.

A közmunkaprogramban elkezdett konyhakerti növények termelését fokozzák, amihez újabb fóliasátor, majd még egy fűthető fóliasátor épül. A mezőgazdasági munkákhoz is növelték a területet, a betonlapok gyártására pedig beszerezték a gépeket, hogy saját termékből épülhessenek ki a vízfolyások.

Közeli terv az óvoda energetikai rekonstrukciója és az egykori csendőrlaktanya felújítása. A turisztikai lehetőségek kiaknázására rendbe teszik a Biriny vár, a Pogány vár – ezek egykor a Hangony-völgyet védték – és a pálos rendi kolostor környékét.

A többéves külföldi távollét után Szilárdnak van pótolnivalója a családjával szemben. Ezért igyekszik minél több időt tölteni ápolónő feleségével és három gyermekével, a 17 éves Leventével, aki Miskolcon tanul, valamint Bíborkával (14) és Előddel (11), ők az ózdi Bolyki Tamás Általános Iskola tanulói.

Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése

Emlék

Ősz Zoltán alkotása 25×30 cm, pasztell. 2024 “Jaj, a gyerekkor mily tündéri kor volt: egy ködbe olvadt álom és való, ha hullt a hó az égből, porcukor volt, s a... Tartalom megtekintése