Kiss Attila

 

Alpolgármester,

Hajdúböszörmény

hb_01-130_kiss_attila.jpgÉvekkel ezelőtt a Fürdőkertbe, a Művelődési Házba, a Kassa utcára vagy a könyvtárba kellett betérnie annak, aki beszélni akart vele. Most a hajdúböszörményi városházán van az irodája. Ma alpolgármesterként is úgy lehet beugrani hozzá, mint évekkel ezelőtt, amikor könyvtárosként, népművelőként, a Fürdőkert igazgatójaként vagy rádiós főszerkesztőként dolgozott. Kiss Attila fiatal kora ellenére a város utóbbi évtizedében valahol mindig jelen volt.

– Hajdúböszörményi református családban születtem 1968. április 22-én. Édesapám dr. Kiss Márton jogász. Édesanyám, dr. Kiss Mártonné, huszonkét évet töltött el a Hajdúböszörményi Wargha István Óvóképző Főiskola tanulmányi osztályán. Bátyám, Kiss Csaba, a debreceni Ady Endre Gimnáziumban tanít, kórusvezető. Az általános és középiskolát helyben végeztem. A debreceni Kölcsey Ferenc Református Tanítóképző Főiskolán főiskolai, majd a KLTE művelődési és felnőttképzési menedzser szakán egyetemi diplomát szereztem. Mindig a kultúra, az oktatás és művelődés területén dolgoztam. Már a gimnáziumban is kultúrfelelős voltam. A zene is fontos az életemben, hiszen gordonkázni és fuvolázni tanultam, s a mai napig a Városi Pedagógus Kórus tagja vagyok. Az itt eltöltött tizenhét év alatt a fél világot bejártuk a társulattal. Nagy-Britannia mellett Dániába és Finnországba is eljutottunk – meséli lelkesen.

Kiss Attila már a főiskolai évek előtt népművelőként dolgozott, később a művelődés más területein is szerzett tapasztalatot: tanított és könyvtárban dolgozott. ’92-ben pedig a Fürdőkerti Ifjúsági Szabadidőközpont vezetője lett.

– Nagyon szép hét évet töltöttem ott. A rendszerváltás után nagy feladat volt újra tartalommal megtölteni az egykori úttörőtábort, szinte mindent a nulláról kellett kezdeni. A kézműves, a nyelvi és a művészeti táborokkal sikerült bekapcsolni az intézményt a város és a térség szellemi életébe. Aztán pedig jött a Kotta fesztivál. A Hajdú You Do Ifjúsági Klubot 1991-ben alapítottuk. Az első – ma már úgy mondjuk: civil szervezetek egyike volt ez az átalakuló országban. Akkoriban nem volt olyan hely a városban, ahol a huszonéves generáció otthonra lelt volna.

A Kassa utca 24. alatt számtalan országos hírű vendég járt: Tolcsvay Béla, Charlie, az In Line, Eszenyi Enikő és Koltai Róbert is. De hagyományteremtő szándékkal rendeztek disznótort, és a fiatal helyi alkotók is bemutatkozási lehetőséget kaptak. A csapat azonban ennél is többre vágyott.

– A Klubok Országos Turisztikai Találkozója 1992-ben ezekből a kezdeményezésekből indult. Büszkén mondhatjuk, hogy a rendezvény a nagy hazai fesztiválok közé került. Ugyancsak a ma már legendás Kassa utcai falak között született meg később az újabb ötlet: rádiót kellene csinálni. Az ötletből 1994-ben megszületett a megye első állandó frekvenciával rendelkező rádiója – évekkel megelőzve a többieket. A Keleti Főcsatorna Rádió munkájába hajdúböszörményi és környékbeli lelkes fiatalok kapcsolódtak be, főszerkesztőként a helyi kezdőknek biztosítottam lehetőséget és megérte: néhányan ma már országos televízióknál, rádióknál dolgoznak. A lelkes amatőrök a szakma alapjait nálunk tanulták meg, s ez egyben késztetést is jelentett számukra ahhoz, hogy továbblépjenek. Mindezek persze nem csak egy ember erőfeszítésének eredményei. Ehhez kellett az a fiatal csapat, mely, mint már említettem, a kilencvenes években kialakult a városban. A közélet mozgásaiban mindig részt vettem, így szinte törvényszerű volt a politikához való közeledés.

A kilencvenes évek első felében alakultak a civil szervezetek, egyesületek, mostanra jött el az ideje, hogy bekapcsolódjunk a helyi politikába is. A klub és a rádió alakulásánál meg kell mondanom, hogy sokszor falakba ütköztünk – a helyi politikával ellentmondásos volt a kapcsolatunk. Csak nagy küzdelmek után fogadtak el minket.

Úgy tűnik, hivatalosan is, hiszen ezerkilencszázkilencvennyolc novembere óta Hajdúböszörmény alpolgármestere vagyok. A megválasztásom óta eltelt időszakban is mindig arra törekedtem, hogy a városban rejlő lehetőségeket tudjuk feltárni és hasznosítani. Márpedig büszke ember lehet minden böszörményi.

A városnak van gyógyvize, strandja és épül az uszoda. A virágosítással, a parkok rendezésével a harminckétezres lélekszámú település mára szinte megújult. Ebben nagy szerepe van a fiatal városvezetésnek, amely a technikai újdonságoktól, az új gondolatoktól sem zárkózik el.

– Szerencsére a médiától sem kellett elszakadnom, hiszen modern városképet rajzoltunk Böszörményben, saját internetes honlapunk és CD-ROM-unk van. Az épülő M3-as autópálya pedig újabb lehetőségeket hoz. Főiskolásként azt gondoltam, hogy itt olyan kevés dolog van, hogy még mindent lehet, sok a lehetőség. Azt szeretném, hogy Böszörmény olyan hely legyen, ahol a modern gondolatok jól megférnek a hagyományokkal, ahol az értékek tisztelete, a haladó gondolatok együtt építenek.

 (Hajdú-Bihari Almanach 1. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2001.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése