Jacsó János

Műszaki referens

Nyíregyháza

szszb 28 tk Jacsó János.jpgKellemes meglepetés érte az újságírót, amikor riportalanyával találkozott: a műszaki képzettségű emberek szigorú arckifejezése helyett egy nyílt tekintetű, szinte mosolygó ember várta. Férfias, baráti kézfogása, őszinte hangvétele egy optimista, megfontolt embert mutatta a belépőnek. A Borsod-Abaúj-Zemplén megyében található Mezőkövesden született majd’ hat évtizeddel ezelőtt. Édesanyja, a már 84 évet megélt Gyenes Margit a két fiúgyerek nevelése mellett raktári ügykezelőként dolgozott.

Édesapja, Jacsó László, az 1999-ben bekövetkezett halálát megelőzően nyugdíjba vonulásáig hivatásos tisztként szolgált a Magyar Néphadseregben. Testvérbátyja, Jacsó László, 62 éves. Aktív korában gyártástechnológusként dolgozott. Ma már nyugdíjas.

Jacsó János felesége, Bodnár Gabriella Gizella a Megyei bíróság főkönyvelőjeként dolgozott tíz évvel ezelőtti, tragikusan bekövetkezett haláláig. Az ő elvesztését János a mai napig nem tudta teljesen feldolgozni. Ami érthető is, hiszen több mint két évtizeden át éltek rendezett, boldog házasságban. Fiúk, Jacsó Péter János jogász, 30 éves, családos. Az egyéves Ádám unokája huncut, figyelmes, aranyos teremtés, a nagyapa „szeme-fénye”.

Jacsó János a Nyírtelken elvégzett általános iskola befejezését követően a tanulást Debrecenben folytatta. A Péchy Mihály Szakközépiskola diákjaként 1972-ben érettségizett középfokú építőgépészi képesítéssel. Ezt követően a tanulás helye és János is maradt Debrecenben, de már a jó nevű Ybl Miklós Műszaki Főiskola fala között. Építőgépész üzemmérnöki diplomáját 1975-ben vehette át. A sorkatonai szolgálat leteltével 1978. október 16-án a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Tanács VB. Építési-, Közlekedési- és Vízügyi Osztálya Építési Csoportjába került. Ekkor építési hatósági munkát végzet. ”Mint fiatal mérnökember, elsősorban a belvízkárokat szenvedett lakóépületek kárfelmérésével, azok újjáépítésével és helyreállításával foglalkoztam közel tíz éven át. Közben megismertem a megye perifériás településeit, átélhettem az ott lakó emberek problémáit és lehangoló lakhatási feltételeit, körülményeit. Az épületek újjáépítésével személyesen is hozzájárulhattam az elesett, szerény és szegényes körülmények között élő emberek lakhatási feltételeinek jelentős javulásához. Évente, az ún. „Belvizes, kamatmentes” hitelekből a megyében 1200-2500 lakás épülhetett újjá.

A fentieket követően, még a rendszerváltást megelőzően, építési felügyeleti tevékenységet folytatott. Levelező tagozaton az Ybl Miklós Műszaki Főiskola keretein belül diplomázott a magasépítő szakon 1984-ben.

Munkája a Hajdú-Bihar Megyei Köztársasági Megbízotti Hivatal Nyíregyházi Területi Hivatalának állományában folytatódott, ahol építési – hatósági munkát végzett. „ A hivatal átszervezése folytán a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Közigazgatási Hivatal építésügyi osztálya vezetőjeként dolgoztam.”

A tarpai gátszakadást követő 2001-es, szomorú emlékű beregi árvízkárok felmérésében személyesen is részt vett, mint a Közigazgatási Hivatal képviselője. A kárt szenvedett épületek bontási – helyreállítási – és újjáépítési munkálatainak építésügyi hatósági koordinálásában, aminek az eredményeként több ezer lakást állítottak helyre és közel 760 épület pedig újjáépült. „A helyreállítási munkálatok teljes odaadást kívánó, embert próbáló- szinte pihenés és szabadidő nélküli – közel egyéves igénybevételt jelentett számomra.”

Az elvégzett minőségi munka megérdemelt jutalmát előbb 2001-ben Belügyminiszteri Dicséret, majd 2002. március 15-én a „Honvédelemért Érdemrend” ezüst fokozata fémjelezte.

„Az építésügyi- hatósági tevékenységgel 2003 augusztusában szakítottam, amikor is a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Önkormányzati Hivatal Pénzügyi- és Vagyongazdálkodási Osztályára kerültem, mint helyettes osztályvezető. Feladatom volt az önkormányzati intézmények üzemeltetési, felújítási és beruházási munkáinak a koordinálása, ill. végrehajtása. A Megyei Önkormányzat szociális, gyermekvédelmi, oktatási és korábban egészségügyi intézményeinek felújításával és fejlesztésével kapcsolatos teendőimet, mint egy új szakmai kihívást jelentő feladatot, teljes körű odaadással és az elvárt szakmai színvonalon végeztem. Különös színt jelentett e munkakörömben a korábban címzett – és céltámogatásból, valamint a közelmúltban indult Európai Uniós pályázati forrásokból, jelentős értéket képviselő beruházások koordinálása, lebonyolítása, megvalósítása – megépítése.”

”Az igazi feltöltődést az Ádám unokámmal eltöltött idő jelenti a számomra. Péter fiammal pedig a „Szpari”, illetve a válogatott focimeccseinek a látogatása a kikapcsolódásom. A családi ház körüli kerti munkát is elvégzem, de az igazi a barkácsolás!”

(Északkeleti Almanach 28. kötet In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2012.)

Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése

Emlék

Ősz Zoltán alkotása 25×30 cm, pasztell. 2024 “Jaj, a gyerekkor mily tündéri kor volt: egy ködbe olvadt álom és való, ha hullt a hó az égből, porcukor volt, s a... Tartalom megtekintése

Csend a sziklák tövében

Biszák László alkotása 35x60cm. Lüktető  világunk   tele  van  meglepetéssel,  olyannyira,  hogy  belefér  bármilyen  szokatlan  torz,  pszicho,  sci fi,  csak  rettentsen! Nehéz  elhatárolódni,  nehéz kimaradni,  így  azután     egyszer... Tartalom megtekintése