Illésné Hornyák Mária

Vállalkozó,

Nyíregyháza

szszb_06-30_illesne_hornyak_maria.jpgEgy magyar származású neves külföldi üzletember szerint a vállalkozáshoz három dolog kell: ötlet, kényszer és pénz, de ez utóbbi részben helyettesíthető a szaktudással. Ezen állítás igazát támasztja alá Illésné Hornyák Mária életútja is, bár ő, a szó hagyományos értelmében aligha tekinthető kényszervállalkozónak.

Az ő esetében ugyanis egyfajta belső kényszer vezetett a vállalkozóvá váláshoz. Ez a belső indíttatás korábban abban nyilvánult meg, hogy szakmai téren mindig a tökélyre törekedett, s egész életét végigkíséri az önképzés, a tanulás. Mert meggyőződése, hogy a gyorsan változó körülményekkel, vagy ha úgy tetszik, az élettel csak így lehet lépést tartani.

Nyírcsaholyban született, s a helyi általános iskola után a fehérgyarmati Petőfi Sándor Közgazdasági Szakközépiskola kereskedelmi tagozatát végezte el. Ezt követően hat évig dolgozott a nyírcsaholyi termelőszövetkezetben. Ma is azt vallja, hogy ez nagyon jó iskola volt, hiszen végigjárta a ranglétrát, szinte valamennyi munkaterülettel megismerkedett.

Ezzel azonban nem elégedett meg. Levelezőn végezte el a pénzügyi és számviteli főiskola mezőgazdasági szakát. Közben megszületett a lánya, s a család Debrecenbe költözött. Itt az APEH jogelődjénél, a Bevételi Igazgatóságnál dolgozott, ahol három megye nagyvállalatait és állami gazdaságait ellenőrizte.

Amikor aztán átszervezték az adóhivatalt, a nyíregyházi igazgatóságra került, ahol előbb főrevizorként, majd osztályvezetőként dolgozott. Közben állandóan és folyamatosan tanult. Előbb okleveles könyvvizsgáló, majd adószakértő lett, aztán elvégzett egy felsőfokú külkereskedelmi szaktanfolyamot is. Embert próbáló feladat volt ez, hiszen lányát hosszú idő óta egyedül neveli, így tanulásra legtöbbször az éjszakát kellett feláldoznia.

Munkahelyén maximálisan megbecsülték, ma is szívesen látogat vissza egykori kollégáihoz. Ennek ellenére egy idő óta már azt fontolgatta, hogy szaktudását, két évtizedes tapasztalatait önállóan, a saját lábára állva kellene kamatoztatni. A döntés nem volt könnyű, hiszen a biztosat kellett felcserélni a bizonytalanra.

Tudatosan készült a vállalkozásra. A munka mellett hosszú idő óta előadásokat tartott a gazdasági szakembereknek szervezett továbbképzéseken. Ez nagyon nehéz volt, hiszen naprakész tájékozottságot követelt. Ám megérte a fáradságot, mert egyrészt a gazdasági szakemberek meggyőződhettek felkészültségéről, másrészt ezáltal rákényszerült arra, hogy folyamatosan képezze magát.

Azt mondja, szerencséje is volt. Tekintettel arra, hogy öt évvel ezelőtt testvérével és egyik barátnőjével létrehozta a Long-Transz Kft.-t – ahol befektetőként vettek részt -, mely egyre tőkeerősebb középvállalkozássá vált az azóta eltelt viszonylag rövid idő alatt. Most már megengedhette magának, hogy kockáztasson, hogy kivárja a legkedvezőbb pillanatot. A végső elhatározást egy kedvező üzleti ajánlat hozta meg, amely reményei szerint hosszú távon is munkát, jövedelmet biztosít.

Ezerkilencszázkilencvenötben hozta létre az AUDITOR-CONTROL Könyvvizsgáló és Adószakértő Kft.-t, mely könyvvizsgálattal, adószakértéssel és adótanácsadással foglalkozik. Hamarosan stabil ügyfélköre alakult ki, ám újabb és újabb cégek is megkeresik. No meg, azoknak a mezőgazdasági vállalkozásoknak a vezetői, akik jól megismerték a korábbi együttműködés kapcsán.

Azóta tíz-tizenkét órát dolgozik naponta, s van amikor a hétvégét is feláldozza. Azt vallja, hogy nem megszerezni nehéz az ügyfelet, hanem megtartani. Számára sohasem az anyagi boldogulás volt az elsődleges, sohasem akart rövid idő alatt meggazdagodni, hanem főként a szakmai sikerélmény számított. Ennek érdekében ma is rendszeresen képezi magát, heti két napot fordít az önképzésre.

Legnagyobb öröme, hogy lányát, aki nagyon érdeklődik édesanyja munkája iránt felvették a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Jogi Karára. Álma, hogy egyszer a céget majd együtt vezetik családi vállalkozásban. Ráfér a segítség, hiszen nem tart alkalmazottat, a könyvvizsgálói asszisztensével és a számviteli tanácsadójával, szakértőkkel megbízásos jogviszony keretében dolgozik együtt. És a munka egyre több.

Mivel már elismerést szerzett magának és vállalkozásának a szakmában, rengeteg az ügyfele. Az is előfordul, hogy idő hiányában nem tud elvállalni valamilyen megbízást. Ennyi elfoglaltság mellett szinte egyáltalán nincs ideje a pihenésre, kikapcsolódásra. Mégis szerencsés embernek vallja magát, hiszen azon kevesek közé tartozik, akik szenvedélyesen szeretik a munkájukat.

 (Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 6. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 1997.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése