Homokfalú katedrális

1_minilovagvar_lelancolt_rabnovel.jpgTudod, milyen unalmas tud lenni egy sor szép spanyol város egytől egyig gyönyörű és világhírű katedrálisa, ha minden nap egy következőbe cipelnek el, kérdezte némi panasszal a hangjában szintén világlátott kolléganőm. Kell közéjük egy-két laza nap, egyeztünk meg.

Marbella ilyen szempontból merő felüdülés. A mélyen katolikus nép gyöngyszem-városából sem hiányozhat a lelki gyakorlatok háza, sőt a korával sincs baj, ám nem olyan építészeti ékkő, amely a „mindenképpen látni kell” szándékával vastag betűvel van szedve az útikönyvben. Így azután nyugodtan sétálhatunk el mellette, sőt vehetjük a bátorságot, és a neki is helyet adó gyönyörű terecske egyik kerthelyiségében egyszerűen háttal ülünk le a templomtoronyhoz viszonyítva.

2_hibiszkuszok_a_sikatorokban.jpgFényképpel is szolgálhatnánk egy efféle vendéglátóipari egységről, de annyira picike, hogy nincs honnan megfogni a látványt. Lévén télvége, vagy inkább tavaszelő, vendég se sok van a szezonban lüktető életet élő városban. Skandináviai nyugdíjasok süttetik az erejét gyűjtő nappal sápadt lábszárukat. Tüntetően rövidnadrágban lépkednek a sokat látott kockaköveken, pedig a tenger felől eléggé hűvös fuvallom szegül nyomukba.

Feledteti a nyárvárás vontatottságát, hogy mindenütt nyílnak a hibiszkuszok. A sikátorokban a legszebbek, ahol talpalatnyi föld se maradt, ahová elültessék őket. Cserépből, virágládákból nyújtogatják hajtásaikat az éltető fény után. Hatalmas virágaik belseje barna bársony, keményfejű dongók bújnak ki-be bennük, mindent összekenve a levert virágporral.

A parton már edzenek a mutatványosok. Lesz majd, aki bronzszobornak öltözik, más fehér zongorán rizsporos parókával, meszes arccal Lisztet játszik, vagy ő lesz Pierró, a gyerekek kedvence, és akad, aki korán kél, hogy a strandon helyet találjon monumentális homokkompozíciójának. És ha megúsztuk a városban a katedrálislátogatást, akkor itt leselkedik ránk egy minilovagvár leláncolt rabnővel, és egy kitudja miért tétlenül pihengető nagykardú lovaggal.

Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Lisztománia

Tüttő József alkotása 50x30cm, olaj/MDF. “Lisztománia, üzenet a Liszt érzékenyeknek!!” Rossz vicc, kicsit megengedtem magamnak az áthallás mókáját. Tüttő József jó humorral sajátos komponálással terítette elénk nagy zeneköltőnk jellemzőit: az... Tartalom megtekintése

Hitler Sasfészke Berchteschgadenben

Elérhetetlen, megközelíthetetlen, bevehetetlen… Már-már népmesei jelzők is feltűnnek az egykori náci vezető Salzburg mellett, ám mégis Bajorországban felépített rejtekhelyével kapcsolatos legendákban. Még a háború után is jó ideig megismerhetetlen volt... Tartalom megtekintése

Alkonyattól pirkadatig

Tüttő József alkotása60x90cm Olaj/MDF. A téma örök, a feldolgozások többsége ismert, de ez az egyéni, összetéveszthetetlen stílre fel kell kapni a fejet!!! A komor színhasználattal az állatok robusztussága is alátámasztott, a... Tartalom megtekintése