Bokréta a torony hegyén

Az oszlopok fák ágbogait mintázzák, mint a Makovecz épületek pillérei.

Barcelona A nemzeti önrendelkezésért mind eredményesebben fellépő Katalónia a művészetek terén is nagy sikereket tudhat magáénak. A főváros, Barcelona egyik nevezetessége a La Sagrada Familia, magyarul  Szent Család templom, és nem csak az irányzatok legtöbbjén túlmutató építészeti stílusával.

A belvárosban körözök, és térkép nélkül is látom, hol kellene parkolót keresni. Éppúgy, mint Athénban, ahol az Akropolisz már a külvárosból vezeti a szemet. Annyiszor láttam már képeken, filmeken, hogy félek a csalódástól. Az aggodalom azonban alaptalan. A bejárattal szemközti téren turisták seregei meresztgetik a nyakukat, némán próbálják feldolgozni a látványt. Veszek egy nagy fagylaltot, az se baj, ha lecsurgatom magam, mint számos más műélvező.

Hozzáértő építész kritikus véleményét még nem hallottam erről a műről, a csodálkozó ismertető prospektusok anyagán túl szinte semmit nem tudok. Jóval több, mint száz éve épül. Gaudit a tervezőt még a múlt század húszas éveiben halálra gázolta egy autó. Még alig volt feltalálva a ma mindent elárasztó négykerekű… Az alkotó tehát régóta pihen, pedig a mű még egyáltalán nincs kész.

Csak laikus mivoltom magyarázhatja kételyeimet. A régesrégi kőfaragások mintha klasszicizálnának, de mégse. A közelmúltban zsaluzott betonfelületek mintha túl modernek volnának, de mégse, mert az oszlopok fák ágbogait mintázzák, mint a Makovecz épületek pillérei. A bibliából mintha semmit se akartak volna kihagyni. Vannak olyan zsúfolt reliefek, amelyeken órákig lehetne leltározni a szenteket. A toronyhegyeken pedig a kereszt katalán bokrétákat mintáz, színes cserepekből. Olyan az egész, mintha egy művész, aki tisztában van a művészet minden rejtelmével, tréfás kedvében, vagy éppen egy nagyon is szent cél érdekében elhatározná, hogy naiv festők stílusában alkotja meg élete fő művét.

Lassan körbeérek az építkezésen. Belülről fúrás faragás zaja, hegesztőívek fénye hallatszik, látszik. A tempóból semmiképpen nem vezethető le, hogy miért nem tudják, mikor lesznek készen. Abból a tényből talán érthető az óvatosság, hogy kizárólag adományokból származó pénzt használhatnak fel.

Még egyszer megnézem egy kicsit távolabbról, aztán magam is hozzájárulok egy szerény dotációval a befejezés dátumának közelebb hozásához.

Szerző: 2018. 02. 18.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése