Bokréta a torony hegyén

Az oszlopok fák ágbogait mintázzák, mint a Makovecz épületek pillérei.

Barcelona A nemzeti önrendelkezésért mind eredményesebben fellépő Katalónia a művészetek terén is nagy sikereket tudhat magáénak. A főváros, Barcelona egyik nevezetessége a La Sagrada Familia, magyarul  Szent Család templom, és nem csak az irányzatok legtöbbjén túlmutató építészeti stílusával.

A belvárosban körözök, és térkép nélkül is látom, hol kellene parkolót keresni. Éppúgy, mint Athénban, ahol az Akropolisz már a külvárosból vezeti a szemet. Annyiszor láttam már képeken, filmeken, hogy félek a csalódástól. Az aggodalom azonban alaptalan. A bejárattal szemközti téren turisták seregei meresztgetik a nyakukat, némán próbálják feldolgozni a látványt. Veszek egy nagy fagylaltot, az se baj, ha lecsurgatom magam, mint számos más műélvező.

Hozzáértő építész kritikus véleményét még nem hallottam erről a műről, a csodálkozó ismertető prospektusok anyagán túl szinte semmit nem tudok. Jóval több, mint száz éve épül. Gaudit a tervezőt még a múlt század húszas éveiben halálra gázolta egy autó. Még alig volt feltalálva a ma mindent elárasztó négykerekű… Az alkotó tehát régóta pihen, pedig a mű még egyáltalán nincs kész.

Csak laikus mivoltom magyarázhatja kételyeimet. A régesrégi kőfaragások mintha klasszicizálnának, de mégse. A közelmúltban zsaluzott betonfelületek mintha túl modernek volnának, de mégse, mert az oszlopok fák ágbogait mintázzák, mint a Makovecz épületek pillérei. A bibliából mintha semmit se akartak volna kihagyni. Vannak olyan zsúfolt reliefek, amelyeken órákig lehetne leltározni a szenteket. A toronyhegyeken pedig a kereszt katalán bokrétákat mintáz, színes cserepekből. Olyan az egész, mintha egy művész, aki tisztában van a művészet minden rejtelmével, tréfás kedvében, vagy éppen egy nagyon is szent cél érdekében elhatározná, hogy naiv festők stílusában alkotja meg élete fő művét.

Lassan körbeérek az építkezésen. Belülről fúrás faragás zaja, hegesztőívek fénye hallatszik, látszik. A tempóból semmiképpen nem vezethető le, hogy miért nem tudják, mikor lesznek készen. Abból a tényből talán érthető az óvatosság, hogy kizárólag adományokból származó pénzt használhatnak fel.

Még egyszer megnézem egy kicsit távolabbról, aztán magam is hozzájárulok egy szerény dotációval a befejezés dátumának közelebb hozásához.

Szerző: 2018. 02. 18.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Lisztománia

Tüttő József alkotása 50x30cm, olaj/MDF. “Lisztománia, üzenet a Liszt érzékenyeknek!!” Rossz vicc, kicsit megengedtem magamnak az áthallás mókáját. Tüttő József jó humorral sajátos komponálással terítette elénk nagy zeneköltőnk jellemzőit: az... Tartalom megtekintése

Hitler Sasfészke Berchteschgadenben

Elérhetetlen, megközelíthetetlen, bevehetetlen… Már-már népmesei jelzők is feltűnnek az egykori náci vezető Salzburg mellett, ám mégis Bajorországban felépített rejtekhelyével kapcsolatos legendákban. Még a háború után is jó ideig megismerhetetlen volt... Tartalom megtekintése

Alkonyattól pirkadatig

Tüttő József alkotása60x90cm Olaj/MDF. A téma örök, a feldolgozások többsége ismert, de ez az egyéni, összetéveszthetetlen stílre fel kell kapni a fejet!!! A komor színhasználattal az állatok robusztussága is alátámasztott, a... Tartalom megtekintése