Hepp Jánosné Molnár Zsuzsanna

Vállalkozó,

Nyíregyháza

szszb_06-26_hepp_janosne_molnar_zsuzsanna.jpgA városból kivezető Orosi úton a TATE Betéti Társaság kereskedelmi raktáráruháza rendezett külsővel hívja fel magára a figyelmet. Az üzlet tulajdonosa Hepp Jánosné széles mosollyal fogad. Szerencsére prosperál a cég. Gazdag az áruválaszték, az árak szolidak, keresnek bennünket − mondja. Nem véletlen, hogy itt találkozunk, a rendszerváltással ő is váltott. Vállalkozó lett és szerencsére sikeres. A pályamódosítás, az újrakezdés bátorságát, a szorgalmat, a tenni akarást a szülői házból hozta.

Földműves családból származik. Lövőpetriben született ezerkilencszázötvenkettőben. Négyen vannak testvérek, két lány és két fiú. Szívesen beszél a gyermekkoráról. Szép volt.

Ma már felnőtt fejjel tudja, hogy szülei kemény munkával, sok-sok küzdelemmel tudták megteremteni a család megélhetését. Gyermekként ezt nem érezték, nem volt divat a családban a siránkozás. Véleménye szerint a falusi élet színesebb, gazdagabb, rejtelmesebb a gyermekek számára, mint a kényelmesebb városi élet. Családjukban, mint általában a falusi családoknál a gyermekek is részt vettek a mindennapi munkában. Kinek-kinek meg volt a testre szabott feladata. Szüleik bölcsen és nagy szeretettel nevelték őket. Ma is ünnep, ha Petribe haza mennek.

Az általános iskolát szülőfalujában, az élelmiszer-ipari szakmunkásképzőt Nyíregyházán, az élelmiszeri-pari szakközépiskolát Debrecenben végezte, itt érettségizett.

Első munkahelye a jó hírű nyíregyházi Konzervgyár volt, ahol végigjárta a ranglétrát, csoportvezető, művezető és eljöveteléig, ezerkilencszázkilencvenkettőig üzemvezetőként dolgozott. A gyár jó iskola volt. Sokat tanult, itt vált teljes emberré. Itt lett vezető.

Gazdasági munkája mellett közéleti tisztséget is betöltött. Tagja volt az MSZMP megyei vezető testületének, a végrehajtó bizottságának. A testület a gyári kollektívát képviselte.

Budapesten elvégezte a politikai főiskolát, ezerkilencszáznyolcvannyolcban kapott diplomát. Ez az időszak már politizálás volt a javából. Nyíltan színre lépett az ellenzék, erőteljesen bírálta a fennálló hatalmat és sürgette a változásokat.

A párton belül is jelentős erők támogatták a reformokat, ő is. Természetesen akkor senki sem gondolta, hogy a privatizáció során a munkahelyek ezreit megszüntetik, és ilyen nagy méreteket ölt a munkanélküliség.

Életének nagyon fontos állomása ezerkilencszázhetvenhét. Házasságot kötött Hepp Jánossal, akivel ma is boldog házasságban él. Férje jelenleg is első munkahelyén dolgozik, a Nyíregyházi Papírgyárban, ma DUNAPACK Részvénytársaság. Művezető volt, jelenleg a szakszervezet bizottságának titkára. Házasságukból két gyermek született. Tamás tizenkilenc éves, a helyi mezőgazdasági főiskola hallgatója, Zsuzska tízéves, általános iskolás.

Az üzlet − melynek karmestere Zsuzsa asszony − a család többségének ad munkalehetőséget. Megbízhatóan és szorgalmasan dolgoznak. Munkájukat minősíti, hogy visszatérő ügyfeleik törzsvásárlóik vannak.

A pályamódosítás számára kényszer volt. A privatizáció a Nyíregyházi Konzervgyár Részvénytársaságot is elérte. A gyárat felszámolták, a dolgozók többségét elküldték. Nehéz volt megélni, hogy több évtizedes munka után az emberek százait tették utcára. Az ott töltött évekre ma is szívesen gondol vissza. A gyárban szerencsésen jött össze egy tehetséges fiatal szakembergárda, egy tettre kész csapat. A hegyet is megmozgatták, számos jó vezető került ki közülük. Az eljövetel őt is megviselte, de nem adott sok időt magának sebei borogatására. Töprengett, tervezett és döntött. Létrehozott, felépített egy vállalkozást, munkahelyet teremtett, tisztes megélhetést a családnak, munkatársainak.

Értelmes, szép munkát végez.

A politikától távol tartja magát. Az erőszakosság, a durva viták, a sárdobálások tőle idegenek. Úgy gondolja, munkájával ma is az embereket szolgálja. Hasznosnak érzi magát, értelme van a mindennapoknak.

A szabad idejét, a szabadságát családjával, barátaival együtt tölti. Szívesen süt, főz. A hagyományos szabolcsi ételeket kedveli. Verhetetlen a farsangi fánkja. A hétvégeket gyakran a leveleki tónál töltik. Itt jut idő olvasásra és kertészkedésre. Van ott egy takaros víkendházuk, sok-sok fával és virággal. Ez a Hepp-féle paradicsomkert.

Szeret utazni, bejárta Európát. Tervei között szerepel egy távol-keleti utazás is. Évente egyszer külföldi nyaralást is beiktat. A pihenésre nagy szüksége van, mert egész évben sokat dolgozik. Munkájában a szellemi és fizikai erejére egyaránt szükség van.

Visszatekintve a megtett útra, élete fontos döntéseit, ha újra kellene gondolni, ma is hasonlóan hozná meg, mint azt korábban tette.

Sikeres és boldog embernek érzi magát.

 (Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 6. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 1997.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése

Emlék

Ősz Zoltán alkotása 25×30 cm, pasztell. 2024 “Jaj, a gyerekkor mily tündéri kor volt: egy ködbe olvadt álom és való, ha hullt a hó az égből, porcukor volt, s a... Tartalom megtekintése