Fekete László

Alpolgármester,

Hajdúböszörmény

hb_3-132_fekete_laszlo.jpgImpulzív, helyzetfelismerő ember. Türelmetlensége is ebből az erényéből fakad. Amikor ő már „lapozna”, még szenvedőleg részt kell vennie a tiszteletkörökben. Ezt sokan nehezen bocsátják meg neki. Őszinte, szókimondó ember, imponáló humán műveltséggel. S még nem olyan rossz a világ, hogy ezért közismertsége ne párosulna elismertséggel.

Szülővárosába a Debreceni Agrártudományi Egyetem elvégzése után került, majd másfél évnyi zempléni kitérő után hazatért pedagógus feleségével Böszörménybe, ahol ma is él. Az egykori Vörös Csillag Termelőszövetkezet üzemegység-vezetőjeként dolgozott tizenhárom évig. Az első szabad választáskor, 1990-ben egy szavazaton múlott, hogy nem őt választotta polgármesternek a böszörményi képviselő-testület.

Az első ciklust így alpolgármesterként vitte végig, miközben a város egy külterületi településének, Pródnak képviselőjeként is helyt kellett állnia. Ekkor újították fel az itteni iskola tetőszerkezetét és minden út aszfaltburkolatot kapott, valamint a volt kultúrház szerkezetének megerősítése is erre az időszakra tehető. A törvényi háttér hiánya ebben a négy esztendőben sok fejtörést okozott az alpolgármesternek. Trójai falóként sokszor terhek zúdultak az önkormányzatra – számtalan felújításra szoruló épület került ebben a négy évben az önkormányzat tulajdonába. Fekete László hathatós támogatásával jött létre ebben az időszakban az ország első polgárőr szervezete, amire a közelmúltban emlékezve az országos elnök, Túrós András tábornok, az azóta újra alpolgármester Fekete Lászlónak személyesen adta át a „Polgárőr Érdemkereszt” arany fokozata kitüntetést.

Az 1994–98 közötti ciklusban Fekete László a Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat alelnöke az SZDSZ színeiben, amely pártnak 1991 óta tagja. A mezőgazdaságtól elszakadni nem akart, olyannyira nem, hogy a böszörményi határban évek óta gazdálkodik saját birtokán, és egy másik farmon többedmagával egy gazdasági társaság tagjaként. Pulykát, libát nevel, szántóföldi növényeket termeszt, illetve agrárszolgáltatásokat végez azoknak a gazdáknak, akik nem rendelkeznek megfelelő gépekkel.

Visszatérve a megyei alelnöki posztra, az SZDSZ megyei egyeztető tanácsának háromnegyede szavazott neki akkor bizalmat. Ez alatt a négy év alatt a vagyonhasznosítás, gazdasági kérdések és a területfejlesztés tartozott hozzá. A külkapcsolatok gazdagítási élénkítésében is meghatározó szerepet játszott. S mivel mindenkit előbb-utóbb többen támadnak pusztán azért, mert reflektorfénybe kerül, erre a következőképpen reagált: „Ez nem perzsavásár, hanem közpénzen végzett munka, ahol adni kell, függetlenül attól, mi jár cserébe”. Mindenesetre Fekete László immár a negyedik választási ciklusban van jelen a regionális és helyi közéletben. Most másodszor alpolgármester, egyszer megyei alelnök, s ez alatt az idő alatt mindig – a rendszerváltás óta – városi képviselőként is befolyásolta véleményével, szavazataival Hajdúböszörmény önkormányzatának döntéseit.

Természetesen a körülmények őt is megváltoztatták – de nem a lelkét és gondolkodását, legfeljebb abban, hogy pulóver és farmer helyett öltönyt visel, ami kötelező munkaruha ebben a helyzetben. Azt még ádáz politikai ellenfelei is kénytelenek elismerni, hogy a problémák megoldásához mindig az emberi kapcsolatait veszi igénybe és nem a funkcióját.

Legutóbb egy választási szövetség jelöltjeként nyert fölényesen egyéni választókörzetben, s lett szülővárosa egyik alpolgármestere. Ekkor nyilatkozta Böszörmény hetilapjában, eddigi közéleti pályáját áttekintve, hogy „a gazdasági és pénzügyi feladatokat kellő körültekintéssel, mindig a köz javára igyekeztem, s igyekszem ma is megoldani. Azokban az ügyekben, amelyekben az előkészítő munka felelőssége az enyém, nem vagyok egyedül, mert adott esetben támogat a lakosság.” Sok víz lefolyt azóta a Tiszán, amióta Fekete László barátai biztatására belevágott abba a mai napig tartó kalandba, ami az önkormányzati munkát jelenti számára nap mint nap. Most is, mint régen az infrastrukturális fejlesztések koordinálása a feladata. Nevezetesen éppen most a regionális hulladéklerakó építése, a szennyvíztisztítómű bővítése és a csatornahálózat fejlesztésének utolsó üteme foglalja el legtöbb idejét.

Komoly szemléletváltozásra lesz szükség a városban, ha zökkenőmentesen akarjuk a szelektív hulladékgyűjtést végezni – jegyezte meg. Mostani városvezetői tevékenysége alatt újítják fel az utcai világítást. Az energiatakarékos lámpatestek jóval nagyobb fényerőt biztosítanak a régieknél, s mindez még jelentős költségmegtakarítást is jelent. A közelmúltban két termálvizes medencét avattak a strandon és hamarosan elkezdik az új postahivatal építését is. Ahogy az alpolgármester mondja: terveiknek csak a pénzügyi lehetőségek szabnak határt.

 (Hajdú-Bihari Almanach 3. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2003.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése