Eisert Lászlóné

A Patrónus Egyesület elnöke

Nyíregyháza

szszb 29. bm Eisert Lászlóné 300.jpgGondoltak-e már arra, miként választ az Úr Édesanyát a fogyatékos gyermeknek, aki másként tökéletes? A legboldogabb asszonyt választja ki, aki ismeri a nevetést. Figyeltem ma ezt az asszonyt. Megvan benne az az öntudat, lelki gazdagság és függetlenség, amely oly ritka és oly szükséges erény egy anyában.

Eisert Lászlóné, a nyíregyházi székhelyű Patrónus Egyesület elnöke 1944. július 15-én Nyíregyházán látta meg a napvilágot és Vásárosnaményban ringott a bölcsője. Az általános iskolát is itt végezte el, majd középfokú tanulmányait Debrecenben a Svetits Katolikus Gimnáziumban folytatta. Diákévei mély nyomot hagytak lelki életében, személyiségének fejlődésében. 1970-ben férjhez ment Eisert Lászlóhoz, és 1977-ig egy nyíregyházi tervező irodában dolgozott. Ebben az évben született meg első gyermekük, László, aki jelenleg angoltanárként dolgozik. Emese 1980-ban született. Kislányuk fogyatékossága vezette el Emőkét – kézen fogva – az igazi hivatáshoz.

1987-ben egy szívműtét után leszázalékolták és jutott ideje sérült emberek problémáival többet foglalkozni. Feladat akadt bőven. Emőke szemei ragyognak a boldogságtól, amikor bemutatja munkájának gyümölcsét. A Patrónus Egyesület 1995 nyarán kezdte meg tevékenységét azzal a céllal, hogy Szabolcs-Szatmár-Bereg megye sajátos igényű gyermekeinek, fiataljainak, családjainak testi-lelki egészségét segítse, szociális helyzetüket javítsa. Emőke kezdeményezésére az Egyesület 1997-ben létrehozta első intézményét, a Szent József Védőotthont, amely az iskolából kikerülő értelmileg akadályozott és autista fiatalok nappali ellátását, speciális fejlesztését, foglalkoztatását látja el. A szervezésben már a szülők is aktív részt vállaltak. A Patrónus Egyesület 2004. január és április 30. között két intézményt működtetett, a Szent József Védőotthont és a Lakóotthont. A Védőotthont 2004. május 1-jével az Egyesület átadta működtetésre az Együtt Veled Alapítványnak, amelynek szintén ő az elnöke.

– Nagyon messziről indultunk és hosszú utat jártunk be – mondja Emőke – de mindig találtunk segítő kezeket, természetesen állandóan kutatva a lehetőségeket. Az Egyesület 1999-ben a Kézenfogva Alapítvány pályázatán nyert összegből vásárolta meg azt az épületet – Nyíregyháza, Közép u. 19. – amelyben az átalakítások után a Lakóotthon kezdte meg működését.

2002. október 21-én Göncz Árpádné, a Kézenfogva Alapítvány elnöke adta át a Lakóotthont, és 2004. január 19-én 7 fő értelmileg akadályozott és 1 fő autista fiatal kezdte meg itt önálló életét. Ebből 4 fő nő és 4 fő férfi. Az ellátottak képességeikhez mérten önállóan látják el a saját lakótér gondozását.

Szeretném terelgetni a szót a magánélet felé, de nem lehet. Emőke élete egyenlő a Lakóotthon és az Egyesület életével. Nagyon sok időt tölt a fiatalok között, mint egy igazi nagy család édesanyja éli mindennapjait. Ha kell, a gyertyaöntő műhelyben a pici szikrákat élesztgeti a fiatalok lelkében mondván, hogy az ő fényüket nem lehet kioltani. Ha szükséges, a szülőkkel is ápolja a kapcsolatot. Bárhol, bármikor jelen van a fiatalok életében. Teszi ezt halkan, szelíden, nagyfokú alázattal és mélységes hittel. A szociális foglalkoztatás keretében a fiatalok egyéni gyertyákat készítenek. Az árusítás szervezése is az ő feladata. Kiváló szervezőkészségről tesz bizonyságot minden évben a jótékonysági koncertek szervezése, lebonyolítása is.

– Nagy örömmel tölt el – mondja Emőke –, hogy felkérésemet sok híres személyiség is elfogadta. Többek között fellépett már nálunk Pitti Katalin, Pécsi Ildikó, Érdi Tamás, Gergely Éva, Mészáros János Elek, a Hang-Szín Tanoda, a Cantemus Kórus. Az est bevételét az Egyesület, vagy a Lakóotthon működtetésére, vagy valamilyen konkrét nemes célra fordítják, hisz Emőke számára nincs más út, csak a Szeretet útja létezik.

Most megállunk egy pillanatra és az emlékképekből felcsendül egy csodával határos jótékonysági hangverseny dallama, amikor az Egyesület által meghívott művészek 2004-ben  Pitti Katalinnal ingyen léptek fel, s melynek bevétele 300.000 forint volt. Ebből az összegből kezdte meg az Egyesület a garázs átalakítását gyertyaöntő-fazekas műhellyé. A gyertyaöntéshez szükséges eszközöket még 2003-ban a holland Neuwebalderborg Alapítványtól kapta meg az Egyesület. Az otthon mellé munkahelyet is kaptak a fiatalok, ahol szívvel-lélekkel készülnek a szebbnél szebb alkotások. Gyönyörű látni a mosolygós orcájukat felragyogni a gyertya fényében. Ezek az alkotások lélekben fogannak és lélekhez szólnak.

Emőke egy csodálatos teremtés, aki példaértékű cselekedetet visz véghez, minden áldott nap. II. János Pál gondolataival ébred és hajtja álomra fejét: „A fogyatékosság olyan teher, amelyet a közös menetelés során az erősebbnek kell hordoznia, hogy a gyengébbeknek is az övéhez hasonló esélyei legyenek.”

(Északkeleti Almanach 29. kötet In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2013.)

Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Lisztománia

Tüttő József alkotása 50x30cm, olaj/MDF. “Lisztománia, üzenet a Liszt érzékenyeknek!!” Rossz vicc, kicsit megengedtem magamnak az áthallás mókáját. Tüttő József jó humorral sajátos komponálással terítette elénk nagy zeneköltőnk jellemzőit: az... Tartalom megtekintése

Hitler Sasfészke Berchteschgadenben

Elérhetetlen, megközelíthetetlen, bevehetetlen… Már-már népmesei jelzők is feltűnnek az egykori náci vezető Salzburg mellett, ám mégis Bajorországban felépített rejtekhelyével kapcsolatos legendákban. Még a háború után is jó ideig megismerhetetlen volt... Tartalom megtekintése

Alkonyattól pirkadatig

Tüttő József alkotása60x90cm Olaj/MDF. A téma örök, a feldolgozások többsége ismert, de ez az egyéni, összetéveszthetetlen stílre fel kell kapni a fejet!!! A komor színhasználattal az állatok robusztussága is alátámasztott, a... Tartalom megtekintése