Dunyák Mihály

A Zempléntext Kft. ügyvezető igazgatója,

Sátoraljaújhely

baz_05_152_dunyak_mihaly_1.jpgÉrdekes és változatos, egyben sikeres életutat járt be eddig Dunyák Mihály, akinek gyermekkorától kezdve rengeteg munka jutott osztályrészül, és eddig eredményesen sikerült megoldania feladatait.

1953. január 31-én született Sátoraljaújhelyen. Édesapja – aki nagyon fiatalon elhunyt – dohánygyári munkás volt. Édesanyja háztartásbeliként nevelte a három gyermeket, akik közül István öccsét fiatalon elveszítették, Márta húga Sátoraljaújhelyen él családjával. A zempléni kisvároshoz tartozó Rudabányácskán nőtt fel, ahol a hegyek, a természet jelentették az igazi kikapcsolódást. Már fiatalon bevonták a szőlőművelésbe, emellett nyulakat nevelt, galambokat tenyésztett.

Iskolai tanulmányait Újhelyen folytatta, jól tanult. Ebben múlhatatlan érdemei voltak Tulipán Miklós matematika–fizika és Csaba László történelem tanárnak is. Szünidőben rendszeresen járt szőlőt oltani, meg a csemetekertbe tuskósarjakat letakarítani, ezzel kereste meg a zsebpénzét. Ipari tanulóként a ruhaipari szabó szakmát tanulta ki, a szakmunkásképzőt kitűnő eredménnyel fejezte be. A megyei verseny megnyerése után az országos szakmai versenyen is jól szerepelt. 1972-ben különbözeti vizsga letétele után a ruhaipari szakközépiskola második osztályában tanult tovább.

Az iskola sikeres befejése után a He-rukonban folytatta, igen jó szalagra került, Szidor Sándor mellett megtanulta és megszerette a szakmát. 1974-ben technikusi oklevelet szerzett Budapesten. Néhány évvel később az akkori Étextől kapott egy jó állásajánlatot, minőségi átvevőként alkalmazták. 8 évig folytatta ezt a tevékenységet, rengeteg szakmai tapasztalatot szerzett, és amikor a céget átszervezték, váltott. 1980-ban Vajdácskán – akkoriban indultak a téeszekben a melléküzemágak – egy 50 fős üzem tevékenységét szervezte meg. Hat évig irányította a varroda munkáját, ekkor „csalták át” a Sárospataki Ruházati Szövetkezethez, ahol üzemvezető lett.
Bár további útja szakmailag sikeresen alakult, 1992-ben az önállóság mellett döntött, megalapította első vállalkozását. Három évvel később jött létre a Zempléntext Kft., tevékenységük német, holland, francia és svájci kapcsolatok révén indult. 1996-ban pályázatot nyertek, és egy évvel később már saját, új üzemükben indult a termelés. Jelenleg 50–60 fő dolgozik a cégnél, fő profiljuk a női felsőruházat készítése. Ez zömmel tőkés bérmunkát jelent, de szép számmal vannak belföldi vevőik is. A jövőben minél több önálló termékkel szeretnének megjelenni a piacon.

Dunyák Mihály szerint: – A sikeres előrehaladás elsődleges feltétele a kitartás. Ha az ember rendelkezik ezzel a tulajdonsággal, akkor sokszor akár vert helyzetből is képes talpra állni. Ez a tevékenység nagyon kemény, fárasztó munka, csak szorgalommal lehet eredményt elérni. Folyamatosan figyelni kell a gazdasági és egyéb folyamatokat, és jó, ha vannak az embernek barátai, akikkel meg tudja osztani gondjait, akik ha kell, segítenek is. Kellenek a saját ötletek is, olyanok, amelyeket az ember végig is tud csinálni.

Nagyon fontos a családi háttér. Én szerencsés vagyok, hisz olyan társat kaptam, aki nemcsak jó anya és feleség, hanem szakmabeliként is számíthatok rá. Ilyen háttérrel el lehetett indulni a vállalkozás olykor rögös útján. A feleséggel, Barna Zsuzsannával még a ruhagyárban ismerkedett meg, házasságot 1979-ben kötöttek. Ő ma a családi vállalkozás, a kft. egyik ügyvezetője. Két fiúgyermekük közül Péter 1980-ban született, Gábor egy évvel fiatalabb, mindketten a vállalkozásban dolgoznak.

Dunyák Mihály – nemhiába az erdő mellett nőtt fel – kedvenc időtöltése a vadászat, a Spartacus Vadásztársaság tagja. A közhiedelemmel ellentétben a vadászat során nem a vad leküzdése az elsődleges. Egy fárasztó nap után a lesen ülve, amikor a csend, a nyugalom veszi körül, a madárdalt hallgatva igazi kikapcsolódásban van része. Leginkább a vaddisznóvadászat „dobogtatja meg a szívét”, de lőtt már mindenféle vadat, ami a környéken honos. A zsákmányt szívesen meg is főzi vagy süti, rengeteg féle ételt tud készíteni.

Méhészkedik, jelenleg 35 családja van egy gurulós konténerben. Műveli hatalmas kertjét is, ahol mindenféle gyümölcs megtalálható, biztosítva a család szükségleteit. A vadásztársaság intéző bizottságának tagja, és három éve részt vesz a szakmunkástanulók vizsgáztatásában is.

Dunyák Mihály úgy véli, ma a ruházati ipar nehéz helyzetben van (hiába dolgoznak a legmodernebb gépekkel), mert a „bóvli” elárasztotta a piacot, a minőségi árut kevesen keresik. Bár eddigi életútjával elégedett, további terveivel más területeken szeretne „kalandozni”.

(Borsod-Abaúj-Zempléni Almanach 5. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2004.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése

Emlék

Ősz Zoltán alkotása 25×30 cm, pasztell. 2024 “Jaj, a gyerekkor mily tündéri kor volt: egy ködbe olvadt álom és való, ha hullt a hó az égből, porcukor volt, s a... Tartalom megtekintése