Dr. Vojnik Mária

Politikai államtitkár,

Budapest, Nyíregyháza

szszb_17-4_dr_vojnik_maria.jpgGyakorló orvosból lett politizáló orvos dr. Vojnik Mária, az Egészségügyi, Szociális és Családügyi Minisztérium politikai államtitkára, akit 2003. szeptember 15-én nevezett ki a köztársasági elnök erre a posztra. A Mátészalkán 1951. május 26-án született fiatal lány bizonyára nem azzal az elképzeléssel indult el a nyíregyházi Kölcsey Ferenc Gimnáziumba, hogy egykor államtitkár lesz. Felelősségérzete, humanitása, szakmai tudása és a közügyek iránti fogékonysága eredményeként bíztak rá mind fontosabb feladatokat. Több mint egy évtizede pedig az ország egyik legismertebb politikusa, a Magyar Szocialista Párt meghatározó egyénisége, aki karrierje csúcsán sem felejtette el, hogy honnan jött, kik bíznak benne az átlagnál is erősebben és milyen felelősséget vállat fel értük.

Az 1969-ben tett érettségi után a Debreceni Orvostudományi Egyetemen szerzett diplomát 1976-ban, majd pszichiátriából 1980-ban és aneszteziológia–intenzív terápiából 1988-ban szakvizsgázott. A diploma átvétele után a megyei Elme- és Ideggyógyászati Intézetben, 1985-től a Jósa András megyei kórház aneszteziológia–intenzív terápiás osztályának orvosa. A szakmai szervezetek tevékenységébe is bekapcsolódott, előbb a Magyar Orvostudományi Társaságok és Egyesületek Szövetségének, majd az Aneszteziológia-Intenzív Terápiás Társaság tagja lesz. Kollégái észreveszik benne a közösségért felelősséget vállaló szakembert és nem véletlenül választják meg a Magyar Orvosi Kamara Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei elnökévé 1994 és ’98 között.

Közben sikeresen elindult politikai karrierje is, hisz 1990-ben és ’94-ben az országgyűlési választásokon a megyei listán képviselőjelölt volt. 1994-ben az önkormányzati választáson bekerült Nyíregyháza város közgyűlésébe. Az átütő siker azonban 1998-ban, az országgyűlési választáson jött el az életében, amikor a megye 1-es választókerületében egyéni mandátumot szerzett. 1999. szeptember 6-tól 2000. december 31-ig az MSZP frakcióvezető-helyetteseként tevékenykedik. 2002-ben megvédte egyéni mandátumát. 2002. május 25-én választották meg a Parlament Egészségügyi Bizottsága elnökévé. A szaktárca politikai államtitkári tisztségét 2003. szeptember 15-étől tölti be. Az eltelt félév dr. Vojnik Mária számára igen mozgalmas időszaknak bizonyult, mert az egészséggel kapcsolatos kérdések – mind a nagypolitika, mind a lakosság részéről – fokozottan kerültek előtérbe.

„Az európai uniós csatlakozás küszöbén hazánk olyan tagállamként lesz a közösség tagja, amellyel szemben az egészségügyi állapotot, az egészségügyi ellátórendszer felkészültségét és a közegészségügyi kockázatokat illetően fenntartások is kísérnek. A minisztérium fontosnak tartja, hogy a lakosság egészségi állapotának ismeretében mit kell még tenni az eddigiek mellett a népegészségügy területén. Az utóbbi öt évben jelentős lépések történtek e téren, ám a statisztikák azt mutatják, hogy a többi országhoz képest még mindig nem sikerült teljesen mérsékelni a nagy népegészségügyi kockázatokat. Politikai konszenzus övezte a népegészségügyi programot, megszületett az országgyűlési határozat, de még így is csak célzott megvalósítás mellett van esély arra, hogy visszaszorítsuk a szív-érrendszeri és a daganatos megbetegedéseket. Reményeink szerint 5–10 év múlva lesznek érzékelhetők az eredmények.

Jelentős és igazolható lépéseket tettünk a rákbetegségek kockázatának csökkentéséért a korai szűrés, az ismeretterjesztés, a személyes kockázatok felismertetése, az egyéni felelősségvállalás tudatosítása terén, és ebben a folyamatban már partnerek az intézmények is.

Ebből az következik, hogy a gyógyító, megelőző munka során nemcsak a gyakorlatot, hanem a szemléletmódot is meg kell változtatni. A magyar kórházmenedzsmentnek további felkészülésre van szüksége, hogy az általa irányított intézményt szakmailag tekintse át, ugyanakkor, amikor a finanszírozás szabályainak mechanikus érvényesítésére is törekszik. A szakmai testületek korlátlan pénzügyi lehetőségeket és korlátlan szakmai szabadságot követelnek, miközben az ellátórendszer szervezeti és irányítási kérdéseit háttérbe szorítják. A két rendszer közelítése jelenti az új feladatot.

Csaknem minden szolgáltatásnál kell önrészt fizetni, az egészségügyben él az a hit, hogy az ellátás formálisan térítésmentes. Ennek következménye, hogy a munkanélküliség elől a rokkantságba, a szociális terhek elől az intézményekbe menekülnek az emberek. A feladatok tisztázásával, a struktúrák átalakításával csökkenthető az egészségügyre nehezedő terhelés, ennek egyik fedezete lehet például a hálapénz kiiktatása. A krónikus hiányszakmákban legalább középtávon meg kell oldani a szakember-utánpótlást.

Az egészségügyi ellátórendszert biztosításalapúvá kívánja hazánk átalakítani, de még kihívás e döntésnek való megfelelés. A hálapénzvita mutatja, a lakosság fogadókész a változásokra, most jött el az ideje a váltásnak.” – nyilatkozta almanachunknak dr. Vojnik Mária.

 (Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanch 17. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2004.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése

Emlék

Ősz Zoltán alkotása 25×30 cm, pasztell. 2024 “Jaj, a gyerekkor mily tündéri kor volt: egy ködbe olvadt álom és való, ha hullt a hó az égből, porcukor volt, s a... Tartalom megtekintése

Csend a sziklák tövében

Biszák László alkotása 35x60cm. Lüktető  világunk   tele  van  meglepetéssel,  olyannyira,  hogy  belefér  bármilyen  szokatlan  torz,  pszicho,  sci fi,  csak  rettentsen! Nehéz  elhatárolódni,  nehéz kimaradni,  így  azután     egyszer... Tartalom megtekintése