Dr. Torgyán Józsefné Cseh Mária

A Független Női Szövetség elnöke,

Budapest

szszb_09-210_dr_torgyan_jozsefne_cseh_maria_1.jpgAz egykori újpesti leány, Cseh Mária, a mai dr. Torgyán Józsefné, a szatmári térségbe is haza érkezik. Március végén Mátészalkától Csengeren át Fehérgyarmatig több településen megfordult. Akik a Pécsi Nemzeti Színház világot jelentő deszkáiról, vagy más pódiumról ismerik, a mai nagymamával találkozva okkal fogalmazzák meg: megmaradt jó szándékú, másokért munkálkodni akaró embernek, feleségnek.

Fehérgyarmaton a Független Női Szövetség országos elnökeként kereste fel a helyi szervezet tagjait. Vele beszélgetve elkerülhetetlenül szólni kellett a férjről is.

Torgyán József mindig engedte, hogy érvényesüljek. Sőt. Amikor a fiunk megszületett, akkor én nem akartam elvállalni a Pécsre szerződést. Ő azt mondta: vállaljam el, mert ha nem, egész életemre boldogtalan ember leszek. Akkor úgy érezném, hogy mi lehetett volna belőlem, ha nem csinálom végig a pályám. Nagyon rendes és jó férj. Szereti az embereket. Azért is tudja a politizálást úgy csinálni, hogy semmi sérülés nincs benne. Nem érzi fáradságnak, ezért tud a vidékért, a pártért annyit dolgozni. Negyvenéves ügyvédi gyakorlata tudást adott, erőt meg belülről is merít. Mindig „készen van”, tudja mikor, mit kell cselekednie.

A külső szemlélő tapasztalhatta, hogy az utóbbi évtizedben vidéki útjaira is elkísérte férjét, feleségként, színészként, érdeklődő emberként. S míg férje beszédeit tartotta, a feleség a nőkkel beszélgetett a mindennapi gondokról. Megpróbált segíteni, összefogni az erőket.

A Független Női Szövetség az FKgP Országos Női Szövetségéből jött létre. 1992-ben, amikor én elnök lettem, átalakultunk civil szervezetté. ’96-ban lettünk közhasznú társaság. Lehetőségünk van vállalkozásokat is működtetni. A Cégbíróságon bejegyezték a Független Női Szövetséget, mint közhasznú társaságot. Ez persze még nem megy olyan gördülékenyen, mint ahogy szeretnénk.

Csengerben találkozott az elnöknő az ottani cigányság képviselőivel is. A határszéli városban különböző forrásokból érkezett segítséggel sikerült a roma programok lebonyolításához egy korszerű otthont kialakítani a régi görög katolikus templomból. Március végén a miniszteri pár fát is ültetett a kisvárosban. A most épülő görög katolikus templom felszentelésére is várják a házaspárt.

Hallhatnánk valamit a családról?

Nagymamának lenni nagyon csodálatos dolog, felhőtlen boldogság. Az ember a saját gyermekét mindig csak félti és óvja, de az unokáját felhőtlenül szeretheti. Élmény, amikor velünk van az unoka. A férjem rettentően imádja őt. Persze ugyanígy szerette a fiát is. Ő nagyon tud szeretni és szüksége is van a szeretetre. A kislány unoka általában a nagypapát szereti, ha fiú lenne, akkor biztosan engem szeretne jobban.

Jut a szeretetből, ragaszkodásból az elnöknőnek is. Az egyházi ünnepeken, családi ünnepeken ugyanis az ő főztjét eszi az egész család. Országgyűlési képviselőként, a széleskörű tevékenység mellett szívesen és jól főz. A piacra is jár vásárolni. No, nem rendszeresen, mert gyakorta csak este érnek haza. Ilyenkor már csak hideget esznek.

Nincs segítségem – mondja. A házimunkát is egyedül végzem – teszi hozzá. Akik hallgatták már egy-egy témában az elnöknőt, tapasztalhatták, nagyon reálisan látja a „mindennapok” emberének napi gondjait. Maga is érzékelte, hogy sokan még az átlagosnál is rosszabb helyzetben vannak, különösen a szatmári kisközségekben. Így nagyon dicséretesek azok a kezdeményezések, amelyek az itt, és a határ túloldalán élő bajbajutottakon segítenek.

Nagyon örülök, hogy az FNSZ az ország szinte minden részén szervez különböző akciókat. Fehérgyarmaton például jótékonysági bált szerveztek egy beteg kislány műtétjét segíteni. Tudok arról, hogy napközi otthonok, óvodák, iskolák érdekében is munkálkodtak szövetségünk tagjai. A határon túlra küldtünk ruhát, de az építkezésekhez még téglát is. Ez nem az én érdemem, szervezeteink dolgoznak. Nagyon szeretem az embereket, ha tudok, készséggel segítek. Szeretnénk létrehozni egy idősek otthonát, de ez még egy kicsit távolabbi cél. Volna ajánlat, de meglehetősen drága. Tagja a Nőtanácsnak (Szociális Minisztérium), figyeli a különböző pályázatokat. Tájékoztatja a megyei szervezetek vezetőit a lehetőségekről.

Könnyebb egy országos szervezet élén állni, mint a színpadon?

Én ezt jobban szeretem csinálni. Szerencsére győzöm energiával. Szeretek másokért dolgozni., hiszek abban amit csinálok, hiszem, hogy valami jó lesz belőle.

Dr. Torgyán Józsefné Cseh Mária kedves lénye, rokonszenves egyénisége, eddigi közszereplése igazolta, hogy nála az „Isten, Haza, Család” nem csupán egy jelszó a sok közül. Igyekszik országgyűlési képviselőként, nőszövetségi elnökként, de nagymamaként is példát mutatni a családjának, a körülötte élőknek: lehet csendben, szerényen is eredményesen dolgozni. Mindannyiunk javára.

(Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 9. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2000.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Lisztománia

Tüttő József alkotása 50x30cm, olaj/MDF. “Lisztománia, üzenet a Liszt érzékenyeknek!!” Rossz vicc, kicsit megengedtem magamnak az áthallás mókáját. Tüttő József jó humorral sajátos komponálással terítette elénk nagy zeneköltőnk jellemzőit: az... Tartalom megtekintése

Hitler Sasfészke Berchteschgadenben

Elérhetetlen, megközelíthetetlen, bevehetetlen… Már-már népmesei jelzők is feltűnnek az egykori náci vezető Salzburg mellett, ám mégis Bajorországban felépített rejtekhelyével kapcsolatos legendákban. Még a háború után is jó ideig megismerhetetlen volt... Tartalom megtekintése

Alkonyattól pirkadatig

Tüttő József alkotása60x90cm Olaj/MDF. A téma örök, a feldolgozások többsége ismert, de ez az egyéni, összetéveszthetetlen stílre fel kell kapni a fejet!!! A komor színhasználattal az állatok robusztussága is alátámasztott, a... Tartalom megtekintése