Dr. Takács Erzsébet Mária

Allergológus, tüdőgyógyász szakorvos,

Debrecen

hb_4-88_dr_takacs_erzsebet_maria.jpgDerűje, mosolya, optimizmusa, a rendszeres testmozgás, a kondicionáló torna következtében koránál jóval fiatalabbnak látszik, ami hivatásának gyakorlásában is előnyt jelent, hisz a betegek jobban hisznek a jövőben bízó, kiegyensúlyozott orvosban.

Édesapja közgazdász tanár. Édesanyja a debreceni egyetemen tanult, földrajz–történelem szakos tanár.

1956. március 22-én a cívisvárosban született. Mivel szülei néhány évvel később elváltak, gyermekkorának jelentős részét a tiszaeszlári nagyszülőknél töltötte, így nem véletlen, hogy „máig Eszlárra megy haza”.

Iskolai tanulmányait Debrecenben folytatta. Általános iskolás korában tornázott és tanulmányi versenyek rendszeres résztvevője volt, orosz nyelvből az országos versenyen 2. helyezést ért el. Talán emiatt is emlékezik vissza jó szívvel orosztanárára, valamint magyartanárára, akinek a jó helyesírást és az általános műveltséget köszönheti. Az akkoriban nagyon jó intézménynek számító Tóth Árpád Gimnázium diákjaként főleg biológiából, történelemből és földrajzból jeleskedett.

Szinte maximális pontszámmal vették fel a DOTE Általános Orvostudományi Karára, ahol az elméleti tárgyakat kevésbé, a gyakorlati, klinikai tárgyakat annál jobban kedvelte, mivel már ekkor is gyakorlatias ember volt, részt vett a tudományos diákköri munkában is.

Friss diplomásként 1980-ban a Kenézy-kórház tüdőgyógyászati osztályára került, és hamarosan (1984-ben) a szakvizsgát is letette pulmonológiából. Már ekkor komolyan érdekelte az allergológia, „pedig ez akkor még nem volt divat!” 1994-ben e gyógyászati szakirányból is sikeres szakvizsgát tett.

1998-ban nevezték ki a Debreceni Városi Tüdőgondozó Intézet vezető főorvosává, ahol mindvégig folytatta allergológiai szakrendelését.

A tüdőgondozóban töltött négy év alatt sikerült az intézet több évtizedes röntgengépparkját korszerű, digitális röntgengépekre lecserélnie, illetve a városi tüdőszűrő állomás korszerű, a kor igényeinek megfelelő épületbe költözött.

2002. január 1-jétől egy sikeres pályázat eredményeként önállóan végzi gyógyító hivatását. Tevékenységének egyre nagyobb jelentőséget ad az a tény, hogy Magyarországon évente 15–20 százalékkal nő az allergiás megbetegedések száma. 1994-ben 800 embert vizsgált meg és kezelt allergiás tünetekkel, 2004-ben 17 ezer beteg fordult meg a rendelőben. Jelenleg öt telephelyen (Debrecen, Hajdúszoboszló, Püspökladány, Berettyóújfalu, Balmazújváros), két kolléganő segítségével látja el allergiás betegeit.

Debrecenben 2004-ben nyugat-európai szintű, uniós elvárásoknak megfelelő rendelőintézetet alakított ki, ahol lehetőség van a betegek komplex kivizsgálására és kezelésére.

A szakmai továbbképzést mindig kiemelten fontosnak tartotta, a világkongresszusok rendszeres résztvevője, elsősorban oda megy, ahol az allergológia területén tájékozódáshoz, tapasztalatcseréhez juthat. Több regionális és országos tudományos konferenciát szervezett.

A Magyar Klinikai Immunológiai és Allergológiai Társaság, a Magyar Tüdőgyógyász Társaság és az Európai Tüdőgyógyász Társaság tagja.

A Debreceni és a Berettyóújfalui Allergiás és Asztmás Betegek Egyesületének szakmai vezetője, szervezőmunkát folytat, felvilágosító előadásokat tart.

„Nekem az a dolgom – mondja dr. Takács Erzsébet –, hogy más embereken segítsek. Bármennyire furcsa is ez a mai világban, én nemcsak gyógyítani akarok, hanem ezen túl segíteni is az embereken. Van, akinek azzal, hogy elbeszélgetek vele, van, akinek azzal, hogy gyógyszert írok fel neki. Egyfajta pszichológiai képesség kell annak felismeréséhez, hogy az adott pillanatban mi segít.

Hívő emberként gondolom úgy, hogy nekem segítenem kell, akkor dolgozom jól, ha a betegeim érzik az empátiát, a segítőkészséget. Ennek eléréséhez nagyon sokat kell tenni, talán ezért is van az, hogy nálam nincs munkaidő.”

Második házasságában boldogan él, férje, Szántó László közgazdasági szakképzettsége révén az egészségügyi vállalkozás ügyeit intézi, így neki „csak” a gyógyítás marad. Családját, két lánya nevelését tekinti elsődlegesnek. Edina Erzsébet Budapesten a Külkereskedelmi Főiskola másodéves hallgatója, gazdaságdiplomácia és nemzetközi menedzsment szakon. Alexandra Mária a Fazekas Mihály Gimnázium kéttannyelvű tagozatán, spanyol szakon másodikos. Mindkét lánya jó tanuló, szorgalmas, így édesanyjuk mindkettőjükre nagyon büszke.

Szabadidejében sokat kerékpározik. Nagyon szeret utazni, kirándulni, más tájakat és embereket megismerni. Különösen a déli, mediterrán országokat, embereket kedveli.

Mivel munkáját egyben a hobbijának is tekinti, elégedett ember, élvezi azt, amit csinál. A továbbiakban szeretné, ha gyerekei elérnék életcéljaikat, ebben maximálisan segíteni akarja őket.

 (Hajdú-Bihari Almanach 4. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2004.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése

Emlék

Ősz Zoltán alkotása 25×30 cm, pasztell. 2024 “Jaj, a gyerekkor mily tündéri kor volt: egy ködbe olvadt álom és való, ha hullt a hó az égből, porcukor volt, s a... Tartalom megtekintése