Dr. Szinay Attila

Ügyvéd,

Miskolc

baz_07_48_dr_szinay_attila.jpgKrisztusi kora ellenére eseményekben gazdag életutat tudhat maga mögött: nemcsak szakmailag (hat éve önálló ügyvédi irodát működtet) és politikailag (az önkormányzati képviselő-testület Fidesz-frakcióvezetője) „futott be”, egyben két „stramm” fiúgyermek édesapja is. Anyai ágon kereskedő polgár tulajdonságokat örökölhetett, apai ágon falusi gyökerekkel is rendelkezik: a paraszti életforma mellett dédapja bíró volt egy abaúji településen. Édesanyja a Vízügyi Igazgatóságon dolgozik, édesapja életében autófényező volt, bátyja, István a Legfőbb Ügyészség ügyésze.

A család fiatalabbik gyermekeként 1974. április 2-án született Miskolcon. Gyermekkorának színtere a nagyszülők belvárosi háza volt, majd Diósgyőrbe költöztek. A Bükk kapujában – ami az erdei kirándulások és játékok természetes színtere volt a mindennapoknak  – egyáltalán nem „a beton közé zárt időkre” emlékezhet vissza.

Diósgyőrben végezte általános és középiskolai tanulmányait is: az egykori Kilián György, ma Diósgyőri Gimnázium falai között elsősorban a magyart, a történelmet és a földrajzot kedvelte.

A „keményvonalasnak” számító gimnáziumban próbálta megtalálni önmagát, és miután családjában, amely a történelem jóvoltából többször is a vesztesek közé került (pl. államosítások), a politika valamilyen szinten mindig is szerepet játszott, így minden adott volt ahhoz, hogy a „másik” oldalra kerüljön: már 15 évesen a Fidesz tagja lett.

A Miskolci Egyetemen eltöltött fél évtized alatt a Jogi Kar aktív tagjaként szerkesztett újságot, és szervezett focicsapatot, közben folyamatosan politizált is. Friss diplomásként elnyert egy ösztöndíjat, amelynek eredményeként előbb négy hónapot töltött Varsóban előkészítő tanfolyamon, majd az Egyesült Államok következett: a Zbignew Brzezinski nevével fémjelzett Washington D.C.-beli CSIS intézetben dolgozott gyakornokként, egy szemeszteren át pedig az amerikai helyi közigazgatást tanulmányozta. Hazatérve 1998 szeptemberében és 2000 áprilisában Bosznia-Hercegovinában, majd 2000 októberében Koszovóban tevékenykedett az EBESZ választási felügyelőjeként.

Közben azért a szakmájával is „foglalkozott”: 1998 szeptemberétől 2001 októberéig a Miskolci 1. Számú Ügyvédi Irodában volt ügyvédjelölt, majd alkalmazott ügyvéd. 2001-ben nyitotta meg a Szinay Ügyvédi Irodát, amely elsősorban jogi, szakmai tanácsadással foglalkozik, cégek állandó képviselőjeként tevékenykedik. Időközben (2000–2003) a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Jog- és Államtudományi Karán Európa-jogi szakjogász oklevelet szerzett. Politikai pályafutásának fontos eleme, hogy 1994-ben és 1998-ban a városi önkormányzat külsős bizottsági tagja lett. 2002-től önkormányzati képviselő, majd 2006-ban „újított”. Ugyanebben az évben lett a városi képviselő-testület Fidesz-frakcióvezetője, egyúttal a Jogi Bizottságban is tevékenykedik.

Tagja a Közép-kelet-európai Választási Szakértők Egyesületének, e minőségében járt Bosznia-Hercegovinában és Koszovóban. Miután gyermekkorában maga is birkózott, és úgy érzi, képes tenni valamit egykori egyesületéért, ma a Diósgyőri Birkózó Club egyik vezetője.

„Gyermekként azt tanultam meg, hogy érdeklődni kell a világ dolgai iránt – mondja dr. Szinay Attila. – Miután a jogi pályán sokan vagyunk, akik közel azonos szakmai felkészültséggel rendelkezünk, az ügyvédi tevékenységben elsősorban a beleérző képességnek van nagy szerepe, az ügyfelekkel való kapcsolattartást mindenkinek magának kell megtanulnia.”

Dr. Szinay Attila 2000-ben kötött házasságot Szabó Gabriella közgazdásszal, aki a Megyei Egészségbiztosítási Pénztár osztályvezetője, jelenleg gyeden van a család kisebbik gyermekével, a 2006-ban született Szabolcs Istvánnal. Az idősebbik, Csaba Attila 2004-ben született.

Szabad idejének máig meghatározó része a sport: rendszeresen látogatja a Diósgyőri VTK futballmérkőzéseit. Az egyetemen alapított jogász futballcsapat – amelynek „oszlopos” tagja – máig részt vesz a városi bajnokságban. Ma már „óvatosan”, de időnként részt vesz a Diósgyőri Birkózó Club edzésein is. Azt mindenképpen fájlalja, hogy egyre kevesebb idő jut az olvasásra, hiszen a könyvek egész eddigi életének meghatározó elemei voltak. Ügyvédként akkor lenne sorsának alakulásával elégedett, ha egyébként stabil ügyvédi irodája továbbra is munkát adna kollégáinak, és emellett a nemzetközi kapcsolatok építésében is sikerülne előrelépniük. A miskolci jogi kar államvizsga-bizottsági tagjaként tervei között szerepel a doktori iskola (PhD) elvégzése, elsősorban az alkotmányjog területén szeretne kutatómunkát végezni.

Családfőként azt reméli, hogy a  „gyermeklétszám” még gyarapodni fog, és módja lesz arra, hogy gyermekeit tisztességben nevelje fel, etikai és anyagi értelemben egyaránt. Politikusként elsődleges céljuk csakis a választások megnyerése lehet 2010-ben.

 (Borsod-Abaúj-Zempléni Almanach 7. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2007.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése

Emlék

Ősz Zoltán alkotása 25×30 cm, pasztell. 2024 “Jaj, a gyerekkor mily tündéri kor volt: egy ködbe olvadt álom és való, ha hullt a hó az égből, porcukor volt, s a... Tartalom megtekintése