Dr. Szikora Lászlóné

Pilates-tréner

Nyíregyháza

szszb_31_tk_dr_szikora_laszlone.jpg10 alkalom után jobban érzed magad, 20 alkalom után látványosan jobban nézel  ki, 30 alkalom után a párod újra udvarolni kezd neked! – ez a népszerű tudományos megfogalmazása a nemzetközi szinten is jegyzett Pilates torna ars poeticájának. A Test és Lélek Wellness Akadémia amerikai indulása után a világ számos országában terjed, hazánkban, Budapesten Szőke Mariann honosította meg. Hollandiai családi közvetítéssel információt szerzett róla dr. Szikora Lászlóné, Éva és elvégezte a tanfolyamot. Nyolc évvel ezelőtt pedig, férjével együtt, létrehozták a Pilates Stúdiót Nyíregyházán, a Ferenc körúton.

A testet, lelket felfrissítő, a dolgokat egészében szemlélő holisztikus gondolkodás azonnal megragadta az asszony fantáziáját, és a hazai meghonosítóval szoros kapcsolatot alakított ki. Ő is észrevette Szikoránéban a téma iránti szenvedélyes érdeklődést, az elkötelezettséget, hogy segítsen másokon. Éva ezt a tulajdonságát nemcsak hozta génjeiben, hanem elmélyítette a Debreceni Egyetem Nyíregyházi Egészségügyi Főiskolai Karán, ahol szociális munkás diplomát szerzett. Most ezt egy közösségi animátor képzéssel egészíti ki, és a régóta dédelgetett álmát, a közösségépítést megvalósíthatja. Úgy látja, hogy a közösen végzett gyakorlatok nemcsak az egyént ajándékozzák meg a boldogsághormonnak nevezett endorfinnal, hanem olyan összetartozást alakítanak ki, amely a közösen átélt élményeken, a szervezett gyakorlatok segítségével érhető el.

A hölgyek túlnyomó többsége elégedetlen a külsejével. Szikoráné Éva szerint 70 százalékban a táplálkozás, 30 százalékban a speciális izomcsoportok rendszeres, megfelelő mozgatása, vagy annak hiánya a felelős a diszharmóniáért. A Pilates gyakorlatok pontosan ennek elérését célozzák, ugyanis növelik az erőnlétet, fokozzák a vérkeringést, segítséget nyújtanak a csontritkulás megelőzésében, oldják a stresszt, erősítik az immunrendszert, javítják az anyagcserét, fejlesztik az egyensúlyérzéket, hajlékony, izmos test elérését teszik lehetővé. A heti 2-3 alkalommal végzett, egy órás gyakorlatok testi, lelki felfrissülést hoznak.

Komoly anatómiai ismeretek szükségesek az eredményes tréninghez. Általában a tanfolyami tagok orvostól hallhatnak testük, lelkük működéséről, annak szabályozhatóságáról, majd a gyönyörűen felszerelt, tükrökkel, szőnyeggel és a szükséges tornaszerekkel ellátott termekben a tréner irányításával végezhetik a gyakorlatokat. Mivel a helyes légzésen alapul mind a Pilates, mind a jóga, ezért jógaoktató is vezet az egészségest, a harmóniát helyreállító gyakorlatokat. A több ezer éves múltra visszatekintő, keleti filozófiát is magába foglaló jógaváltozatot, a Hatha-jógát alkalmazzák ebben a stúdióban. A jóga egyre népszerűbb a rohanó világban, a befelé fordulást, az önismeretet, az érzelmi stabilitást, az energiaszint növelését, a belső elégedettség megteremtését tűzi célul. Hihetetlen mértékben fejleszti a betegségekkel szembeni ellenálló képességet: előmozdítja, hogy még akkor változtasson valaki a helytelen gondolkodáson, szavakon és tetteken, amíg az betegség formájában még nem jelentkezik a fizikai testen. Szánj időt magadra! – hangsúlyozza Éva, mert a legnagyobb hibáink egyike, hogy a sürgős és a fontos tennivalók közt gyakorta a fontosak kerülnek háttérbe.

Sokan fordulnak meg a nyíregyházi Pilates-Arokisz Stúdióban. Az első alkalmat díjmentesen kínálja a tréner, maga döntse el a vendég, ez az ő útja-e?  Ha igen, járhat csoportos foglalkozásra, de aki szeretné továbbadni a megszerzett tudást, végezhet tanfolyamot is. A sikeres vizsga után Okleveles Pilates oktató lehet valaki, de az amerikai, nemzetközileg elfogadott diploma birtokában bárhol irányíthat csoportot az illető.

A Szikora családban az egészségnek különös a hangsúlya. A férj orvos, az ő első házasságából született Ágnes lánya is elvégezte a Pilates tréninget. Éva lánya Hollik Lea a Kölcsey Gimnáziumban érettségizik, pszichológusnak készül.

A keleti gyógymódokat, életszemléletet és a nyugati orvoslást ötvöző Pilates tréning sok éve bizonyította, hogy nemcsak az alakformálásra való. A betegségek megelőzése, a mozgás megszerettetése, a jóga olyan belső energiával tölti fel a testet, szabadítja ki a lelket a test „börtönéből” egy kicsi időre, hogy ezeket az élményeket a hétköznapokban is megvalósíthatjuk. Jobb, boldogabb, empátiával felvértezett emberekké válhatunk. Ha csak annyit néznénk, hogy a gerinc- és a mélyizomtorna – amely a Pilates alapja – már javul a tartásunk, egyenletesebb a vázizomzat terhelése, kiegyenesedik a gerinc, és akarva-akaratlanul a jó testtartás észrevétlenül átvezet a tökéletes lelkiállapothoz vezető úton. Ha valaki erre az útra lép, nyugodtan mondhatjuk, megváltozik az egész élete, és a környezete is érzékeli majd az előnyös tulajdonságait.

Szikoráné Éva ennek elérésére tette fel az életét.

Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése