Dr. Szikora Lászlóné

Pilates-tréner

Nyíregyháza

szszb_31_tk_dr_szikora_laszlone.jpg10 alkalom után jobban érzed magad, 20 alkalom után látványosan jobban nézel  ki, 30 alkalom után a párod újra udvarolni kezd neked! – ez a népszerű tudományos megfogalmazása a nemzetközi szinten is jegyzett Pilates torna ars poeticájának. A Test és Lélek Wellness Akadémia amerikai indulása után a világ számos országában terjed, hazánkban, Budapesten Szőke Mariann honosította meg. Hollandiai családi közvetítéssel információt szerzett róla dr. Szikora Lászlóné, Éva és elvégezte a tanfolyamot. Nyolc évvel ezelőtt pedig, férjével együtt, létrehozták a Pilates Stúdiót Nyíregyházán, a Ferenc körúton.

A testet, lelket felfrissítő, a dolgokat egészében szemlélő holisztikus gondolkodás azonnal megragadta az asszony fantáziáját, és a hazai meghonosítóval szoros kapcsolatot alakított ki. Ő is észrevette Szikoránéban a téma iránti szenvedélyes érdeklődést, az elkötelezettséget, hogy segítsen másokon. Éva ezt a tulajdonságát nemcsak hozta génjeiben, hanem elmélyítette a Debreceni Egyetem Nyíregyházi Egészségügyi Főiskolai Karán, ahol szociális munkás diplomát szerzett. Most ezt egy közösségi animátor képzéssel egészíti ki, és a régóta dédelgetett álmát, a közösségépítést megvalósíthatja. Úgy látja, hogy a közösen végzett gyakorlatok nemcsak az egyént ajándékozzák meg a boldogsághormonnak nevezett endorfinnal, hanem olyan összetartozást alakítanak ki, amely a közösen átélt élményeken, a szervezett gyakorlatok segítségével érhető el.

A hölgyek túlnyomó többsége elégedetlen a külsejével. Szikoráné Éva szerint 70 százalékban a táplálkozás, 30 százalékban a speciális izomcsoportok rendszeres, megfelelő mozgatása, vagy annak hiánya a felelős a diszharmóniáért. A Pilates gyakorlatok pontosan ennek elérését célozzák, ugyanis növelik az erőnlétet, fokozzák a vérkeringést, segítséget nyújtanak a csontritkulás megelőzésében, oldják a stresszt, erősítik az immunrendszert, javítják az anyagcserét, fejlesztik az egyensúlyérzéket, hajlékony, izmos test elérését teszik lehetővé. A heti 2-3 alkalommal végzett, egy órás gyakorlatok testi, lelki felfrissülést hoznak.

Komoly anatómiai ismeretek szükségesek az eredményes tréninghez. Általában a tanfolyami tagok orvostól hallhatnak testük, lelkük működéséről, annak szabályozhatóságáról, majd a gyönyörűen felszerelt, tükrökkel, szőnyeggel és a szükséges tornaszerekkel ellátott termekben a tréner irányításával végezhetik a gyakorlatokat. Mivel a helyes légzésen alapul mind a Pilates, mind a jóga, ezért jógaoktató is vezet az egészségest, a harmóniát helyreállító gyakorlatokat. A több ezer éves múltra visszatekintő, keleti filozófiát is magába foglaló jógaváltozatot, a Hatha-jógát alkalmazzák ebben a stúdióban. A jóga egyre népszerűbb a rohanó világban, a befelé fordulást, az önismeretet, az érzelmi stabilitást, az energiaszint növelését, a belső elégedettség megteremtését tűzi célul. Hihetetlen mértékben fejleszti a betegségekkel szembeni ellenálló képességet: előmozdítja, hogy még akkor változtasson valaki a helytelen gondolkodáson, szavakon és tetteken, amíg az betegség formájában még nem jelentkezik a fizikai testen. Szánj időt magadra! – hangsúlyozza Éva, mert a legnagyobb hibáink egyike, hogy a sürgős és a fontos tennivalók közt gyakorta a fontosak kerülnek háttérbe.

Sokan fordulnak meg a nyíregyházi Pilates-Arokisz Stúdióban. Az első alkalmat díjmentesen kínálja a tréner, maga döntse el a vendég, ez az ő útja-e?  Ha igen, járhat csoportos foglalkozásra, de aki szeretné továbbadni a megszerzett tudást, végezhet tanfolyamot is. A sikeres vizsga után Okleveles Pilates oktató lehet valaki, de az amerikai, nemzetközileg elfogadott diploma birtokában bárhol irányíthat csoportot az illető.

A Szikora családban az egészségnek különös a hangsúlya. A férj orvos, az ő első házasságából született Ágnes lánya is elvégezte a Pilates tréninget. Éva lánya Hollik Lea a Kölcsey Gimnáziumban érettségizik, pszichológusnak készül.

A keleti gyógymódokat, életszemléletet és a nyugati orvoslást ötvöző Pilates tréning sok éve bizonyította, hogy nemcsak az alakformálásra való. A betegségek megelőzése, a mozgás megszerettetése, a jóga olyan belső energiával tölti fel a testet, szabadítja ki a lelket a test „börtönéből” egy kicsi időre, hogy ezeket az élményeket a hétköznapokban is megvalósíthatjuk. Jobb, boldogabb, empátiával felvértezett emberekké válhatunk. Ha csak annyit néznénk, hogy a gerinc- és a mélyizomtorna – amely a Pilates alapja – már javul a tartásunk, egyenletesebb a vázizomzat terhelése, kiegyenesedik a gerinc, és akarva-akaratlanul a jó testtartás észrevétlenül átvezet a tökéletes lelkiállapothoz vezető úton. Ha valaki erre az útra lép, nyugodtan mondhatjuk, megváltozik az egész élete, és a környezete is érzékeli majd az előnyös tulajdonságait.

Szikoráné Éva ennek elérésére tette fel az életét.

Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Lisztománia

Tüttő József alkotása 50x30cm, olaj/MDF. “Lisztománia, üzenet a Liszt érzékenyeknek!!” Rossz vicc, kicsit megengedtem magamnak az áthallás mókáját. Tüttő József jó humorral sajátos komponálással terítette elénk nagy zeneköltőnk jellemzőit: az... Tartalom megtekintése

Hitler Sasfészke Berchteschgadenben

Elérhetetlen, megközelíthetetlen, bevehetetlen… Már-már népmesei jelzők is feltűnnek az egykori náci vezető Salzburg mellett, ám mégis Bajorországban felépített rejtekhelyével kapcsolatos legendákban. Még a háború után is jó ideig megismerhetetlen volt... Tartalom megtekintése

Alkonyattól pirkadatig

Tüttő József alkotása60x90cm Olaj/MDF. A téma örök, a feldolgozások többsége ismert, de ez az egyéni, összetéveszthetetlen stílre fel kell kapni a fejet!!! A komor színhasználattal az állatok robusztussága is alátámasztott, a... Tartalom megtekintése