Dr. Nagyházi Árpád

Főigazgató,

Mátészalka

szszb_14-132_dr_nagyhazi_arpad.jpgMegyénk egyik legfontosabb egészségügyi intézménye a Mátészalkai Területi Kórház. Könnyen megközelíthető helyen van, a szatmár-beregi régió gazdasági, közlekedési, oktatási és kulturális központjában, a város szívében. E kórházhoz tartozik a kocsordi egészségügyi intézmény is, régi épületeivel „százados fáival”. Az intézményben gyógyító-megelőző  munkát végeznek, de a társadalom minden mozgása, folyamata is lecsapódik itt. Minderről dr. Nagyházi Árpád főigazgató főorvos tájékoztatott.

Szükségessé válik a kórház egy telephellyé való összevonása, ellátási komfort osztályonként különböző színvonalának javítása. Az intézmény néhány épületének száz év körüli kora, a pavilonrendszer hátrányai és a növekvő betegforgalom is elkerülhetetlenné teszi a rekonstrukciót. Az egészségügyi berendezések korszerűsítésére is gondolni kellett az illetékeseknek. A kórház, a tulajdonos önkormányzat segítségével szeretné címzett támogatással folytatni, az elkezdett, de a kilencvenes években félbeszakadt kórház-rekonstrukciót .

Jó kapcsolatot tart fenn az intézet a hamburgi Johannita Segélyszolgálattal és hollandiai testvérvárossal, Zevenaarral, ahonnan évente többször kapnak fontos, értékes egészségügyi felszerelési tárgyakat.

A kórház főigazgatója, dr. Nagyházi Árpád azt is elmondta, hogy a mátészalkai egészségügyi létesítmény 513 kórházi ággyal, közel 130 ezer ember egészségügyi ellátásról gondoskodik. A nagy forgalmat a következő két számadat jelzi: évente átlagosan 300 ezer járó beteget és 22 ezer fekvőbeteget látnak el. Az itteni CT laboratórium a megye lakosságának felét szolgálja, ez 270 ezer embert jelent. Az intézetben tizenkét fekvőbetegosztály, 57 szakrendelés és szakambulancia, közel 900 dolgozó, 87 szakorvos, komplett radiológia, központi sterilizáló, korszerű laboratórium látja el a betegeket.  A kardiológia, gastroenterológia, speciális traumatológia, sebészet, szemészet, fül-orr-gégészet, szülészet- nőgyógyászat,  ideggyógyászat, gyermekgyógyászat, rheumatológia, intenzív osztály  mind a szakmai elvárásoknak megfelelő színvonalon  kezeli betegeit.

Az emlőszűrőprogramban a komplex emlődiagnosztika centrumban, a kórház a megye lakosságának egyharmadát látja el. Eredményeik, a statisztikák szerint az országos átlag fölöttiek. Az emlő megbetegedések teljes kezelését biztosítják, a sugárterápiát kivéve. Ugyancsak korszerű a légkondicionált központi műtőblokk. Itt van Kelet-Magyarország egyik legkorszerűbben felszerelt 8 ágyas központi intenzív osztálya, amely az intenzív ellátás minden adottságával rendelkezik, a művese kezelést kivéve, de 2003. IV. negyedévében indul a kórházban a műveseállomás, ennek megvalósítása folyamatban van.

A betegszállítás megoldott, ám középtávon egy mentőhelikopter leszálló pálya kialakítását is tervezik.

A gazdasági és finanszírozási körülmények változásaihoz alkalmazkodva, az igényekhez igazodó kórházszerkezet kialakítására gondoltak. A csökkenő gyermeklétszám miatt például a gyermekgyógyászati osztály ágyszámát csökkentették, az ellátási feltételek javításával együtt. Most korszerű, gyermekbarát osztály várja a rászoruló kis betegeket. Az ideggyógyászati esetek számának növekedése miatt ezen osztály ágyszámát bővítették. Jelenleg csak néhány szakorvosi hely üres a mátészalkai kórházban, a szakdolgozói létszám az országos átlaghoz viszonyítva megfelelő, de bizonyos területeken itt is vannak hiányok. A reumatológián nagy az ellátási igény, két hónapig is várnak a betegek a kórházi kezelésre. Megvalósításra vár a sürgősségi betegellátó hely kialakítása.

A tervek szerint a kocsordi telephelyről Mátészalkára betelepül a reumatológiai osztály és a krónikus belgyógyászat. Az építészeti beruházásra a betelepülés miatt is szükség van. Az új szárny megépítését úgy tervezik, hogy az kapcsolódjon a régi épülethez, a központi diagnosztikai tömbhöz is.

– A címzett támogatásból, műszerek, berendezések beszerzésére is juthat – mondta a főigazgató.

Még elmondható: a kórházban a közelmúltban szakmai és pénzügyi átvilágítást tartottak a szakemberek. Tanácsokat adtak, de alapjában véve elégedettek voltak. Megállapították, hogy a kórháznak nincs adóssága, anyagi helyzete jobb, mint a magyar kórházak átlaga.

A jó megjelenésű dr. Nagyházi Árpád Sárospatakon érettségizett. Debrecenben végezte az egyetemet. Miskolcon kezdte hivatásának gyakorlását, ott szerzett sebészeti szakképesítést. ’89-től tevékenykedik sebészként Mátészalkán. Azóta egészségügyi menedzser oklevelet szerzett. 1998 óta igazgatja az intézményt, közben operál és ügyel. Az általános sebészet a szakterülete. Angol nyelvvizsgája van, külföldi tanulmányutakon is gyarapította ismereteit. Szabadidejében szívesen horgászik, télen síel. A felesége vállalkozó, rendezvényszervező és kiadványszerkesztő. Egyik lányuk 17, a másik 14 éves. A főigazgató úr elégedett ember lehet. Hát még ha a rekonstrukciós álmai is valóra válnak…

 (Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 14. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2002.)
Szerző: 2018. 01. 17.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló