Dr. Nagyházi Árpád

Főigazgató,

Mátészalka

szszb_14-132_dr_nagyhazi_arpad.jpgMegyénk egyik legfontosabb egészségügyi intézménye a Mátészalkai Területi Kórház. Könnyen megközelíthető helyen van, a szatmár-beregi régió gazdasági, közlekedési, oktatási és kulturális központjában, a város szívében. E kórházhoz tartozik a kocsordi egészségügyi intézmény is, régi épületeivel „százados fáival”. Az intézményben gyógyító-megelőző  munkát végeznek, de a társadalom minden mozgása, folyamata is lecsapódik itt. Minderről dr. Nagyházi Árpád főigazgató főorvos tájékoztatott.

Szükségessé válik a kórház egy telephellyé való összevonása, ellátási komfort osztályonként különböző színvonalának javítása. Az intézmény néhány épületének száz év körüli kora, a pavilonrendszer hátrányai és a növekvő betegforgalom is elkerülhetetlenné teszi a rekonstrukciót. Az egészségügyi berendezések korszerűsítésére is gondolni kellett az illetékeseknek. A kórház, a tulajdonos önkormányzat segítségével szeretné címzett támogatással folytatni, az elkezdett, de a kilencvenes években félbeszakadt kórház-rekonstrukciót .

Jó kapcsolatot tart fenn az intézet a hamburgi Johannita Segélyszolgálattal és hollandiai testvérvárossal, Zevenaarral, ahonnan évente többször kapnak fontos, értékes egészségügyi felszerelési tárgyakat.

A kórház főigazgatója, dr. Nagyházi Árpád azt is elmondta, hogy a mátészalkai egészségügyi létesítmény 513 kórházi ággyal, közel 130 ezer ember egészségügyi ellátásról gondoskodik. A nagy forgalmat a következő két számadat jelzi: évente átlagosan 300 ezer járó beteget és 22 ezer fekvőbeteget látnak el. Az itteni CT laboratórium a megye lakosságának felét szolgálja, ez 270 ezer embert jelent. Az intézetben tizenkét fekvőbetegosztály, 57 szakrendelés és szakambulancia, közel 900 dolgozó, 87 szakorvos, komplett radiológia, központi sterilizáló, korszerű laboratórium látja el a betegeket.  A kardiológia, gastroenterológia, speciális traumatológia, sebészet, szemészet, fül-orr-gégészet, szülészet- nőgyógyászat,  ideggyógyászat, gyermekgyógyászat, rheumatológia, intenzív osztály  mind a szakmai elvárásoknak megfelelő színvonalon  kezeli betegeit.

Az emlőszűrőprogramban a komplex emlődiagnosztika centrumban, a kórház a megye lakosságának egyharmadát látja el. Eredményeik, a statisztikák szerint az országos átlag fölöttiek. Az emlő megbetegedések teljes kezelését biztosítják, a sugárterápiát kivéve. Ugyancsak korszerű a légkondicionált központi műtőblokk. Itt van Kelet-Magyarország egyik legkorszerűbben felszerelt 8 ágyas központi intenzív osztálya, amely az intenzív ellátás minden adottságával rendelkezik, a művese kezelést kivéve, de 2003. IV. negyedévében indul a kórházban a műveseállomás, ennek megvalósítása folyamatban van.

A betegszállítás megoldott, ám középtávon egy mentőhelikopter leszálló pálya kialakítását is tervezik.

A gazdasági és finanszírozási körülmények változásaihoz alkalmazkodva, az igényekhez igazodó kórházszerkezet kialakítására gondoltak. A csökkenő gyermeklétszám miatt például a gyermekgyógyászati osztály ágyszámát csökkentették, az ellátási feltételek javításával együtt. Most korszerű, gyermekbarát osztály várja a rászoruló kis betegeket. Az ideggyógyászati esetek számának növekedése miatt ezen osztály ágyszámát bővítették. Jelenleg csak néhány szakorvosi hely üres a mátészalkai kórházban, a szakdolgozói létszám az országos átlaghoz viszonyítva megfelelő, de bizonyos területeken itt is vannak hiányok. A reumatológián nagy az ellátási igény, két hónapig is várnak a betegek a kórházi kezelésre. Megvalósításra vár a sürgősségi betegellátó hely kialakítása.

A tervek szerint a kocsordi telephelyről Mátészalkára betelepül a reumatológiai osztály és a krónikus belgyógyászat. Az építészeti beruházásra a betelepülés miatt is szükség van. Az új szárny megépítését úgy tervezik, hogy az kapcsolódjon a régi épülethez, a központi diagnosztikai tömbhöz is.

– A címzett támogatásból, műszerek, berendezések beszerzésére is juthat – mondta a főigazgató.

Még elmondható: a kórházban a közelmúltban szakmai és pénzügyi átvilágítást tartottak a szakemberek. Tanácsokat adtak, de alapjában véve elégedettek voltak. Megállapították, hogy a kórháznak nincs adóssága, anyagi helyzete jobb, mint a magyar kórházak átlaga.

A jó megjelenésű dr. Nagyházi Árpád Sárospatakon érettségizett. Debrecenben végezte az egyetemet. Miskolcon kezdte hivatásának gyakorlását, ott szerzett sebészeti szakképesítést. ’89-től tevékenykedik sebészként Mátészalkán. Azóta egészségügyi menedzser oklevelet szerzett. 1998 óta igazgatja az intézményt, közben operál és ügyel. Az általános sebészet a szakterülete. Angol nyelvvizsgája van, külföldi tanulmányutakon is gyarapította ismereteit. Szabadidejében szívesen horgászik, télen síel. A felesége vállalkozó, rendezvényszervező és kiadványszerkesztő. Egyik lányuk 17, a másik 14 éves. A főigazgató úr elégedett ember lehet. Hát még ha a rekonstrukciós álmai is valóra válnak…

 (Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 14. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2002.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése