Dr. Nagy László

Kuratóriumi elnök,

Mátészalka

szszb_11-130_dr_nagy_laszlo.jpgPedagógus vagy geológus legyen? – tette fel a kérdést magának Nagy László, amikor leérettségizett. Noha geológia–földrajz szakon kezdte el tanulmányait a debreceni Kossuth Lajos Tudományegyetemen, a legnagyobb rendező, az élet közbeszólt: kevesebb geológust igényelt az ország, ezért történelem szakon folytatta tanulmányait. A pedagógia, s ezen belül a vezetéselmélet pedig rabul ejtette, olyannyira, hogy később ebből a témából írta doktori disszertációját.

Tősgyökeres mátészalkai, 1935. szeptember 12-én született Lengyel Irén háztartásbeli és Nagy Sándor gazdálkodó családjában. Testvére, Edit, a nyíregyházi 19-es iskolában drámapedagógiát tanít. A szülői házból hozta magával a közügyek iránti érdeklődést. Édesapja albíró is volt egy ideig az akkori kisgazdapárt támogatásával. Érdekes párhuzam az életében: apját tanácstagnak választották az utcájukban, és később éppen a fiú lépett az apa nyomdokaiba, a lakosság bizalmából. Ráadásul pontosan ugyanabban a körzetben vette át a mandátumot. Felesége, lánykori nevén Keresztúri Mária, nyugalmazott tanító. Egy lányuk született, Angéla, aki szemész szakorvos, a megyei kórházban, a szeptikus sebészeti osztályon látja el a betegeket. A család szemefénye a tízéves unoka, Szabó László Barnabás, aki a nyíregyházi Móricz Zsigmond Általános Iskolába jár. Imádja a sportot, különösen a kerékpározást, ezt a hobbit apjától örökölte. A nagyszülőktől viszont az állatok szeretetét hozta magával. S mint tipikus mai tinédzser, az informatika, a komputerek világa és a matematika vonzza.

Nagy László a nagyecsedi általános iskolában állt először katedrára. Itt ismerkedett meg feleségével. Két év múlva már a mátészalkai Esze Tamás Gimnáziumban tanít, 1965-től igazgatóhelyettes, két év múlva pedig igazgatói megbízást kapott. Megyénkben dr. Nagy László egy év híján három évtizeden át igazgatta a szeretett intézményt.

A történelem szakos tanárnak emberileg és szakmailag is szép elismerés, hogy tanítványai közül sokan választották a jogi pályát vagy lettek történészek, pedagógusok. Nagy László rangos folyóiratokban publikál. Kiemelkedő munkássága elismeréseként megkapta a pedagógusoknak adható legrangosabb szakmai kitüntetést, az Apáczai Csere János-díjat. 1996-ban pedig a Magyar Köztársaság arany érdemkeresztjével tüntették ki. Korábban volt az Oktatásügy Kiváló Dolgozója, és tulajdonosa a Munka Érdemrend bronz fokozatának is. Felsorolni is hosszú, mennyi szakmai közéleti munkát vállal fel. ’70 óta tagja a Megyei Pedagógiai Társaságnak, ahol a vezetési szakosztályában éveken át társelnök. A 70-es évek végétől a Kossuth Lajos Tudományegyetem mellett működő egyik kutatócsoport tagja. A KLTE-hez kapcsolódó Alkotó Pedagógusok és Iskolák Egyesületének elnöke ’94-ig. ’96 márciusában a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Közoktatási Közalapítvány kuratóriumának elnökévé választották.

Országosan elsőként indult el ez a típusú közalapítvány. A megyei és a nyíregyházi közgyűlések hozták létre ’96-ban. Ma már valamennyi megyében és a fővárosban is működik.

Dr. Nagy László büszke, hogy a szakemberek Nyíregyházára jöttek megtanulni, hogy kell eredményesen működtetni az ilyen alapítványt. Tömören úgy fogalmazza meg az ars poeticát: fogaskerék szerepét tölti be a közalapítvány a kötelező vagy ajánlott és a helyi lehetőségek ötvözésében. Önálló jogi személyként dolgoznak, és kiemelten közhasznú tevékenységre kaptak besorolást.

A központi támogatás 2000-ig folyamatosan emelkedett: ’96-ban 70 millió forintot nyertek pályázaton, de volt olyan év, hogy 355 millió forint érkezett a megyébe. Ebből céltámogatásként kell kezelni és felhasználni a taneszköz-programra kapott 100 millió forintot, és a szakképzési célokra elnyert 40 millió forintot. Önálló döntést hozhatnak a megyei és a városi fejlesztési tervekkel összhangban megszülető stratégiai ügyekben. Kiemelten kezelik az informatika és a nyelvoktatás fejlesztését.

Nagy örömükre más megyékben is elismerik az itt kialakított bázisintézmények rendszerét. Pályázatokat hirdet a közalapítvány németországi és angliai továbbképzésre a nyelvszakos tanároknak. A Nyíregyházi Főiskolával is szorosan együttműködnek e téren, mivel a nyelvtanároknak kredit pontokat jelent az ilyen jellegű továbbképzéseken való részvétel. A közalapítvány egy sajátos új pályázata a kiemelkedően tehetséges diákok támogatására a Porzsolt István-ösztöndíj.

A kuratórium együttműködési megállapodást írt alá az Országos Értékelési és Vizsgaközpont észak-alföldi régiójával, amelynek kiemelt célja a minőségfejlesztés. Az együttműködés keretében 32 bázisintézmény segíti a megye közel 600 közoktatási intézményét. Egyedi megoldást jelent, hogy a Szabolcs, Hajdú és Szolnok megyék alkotta régió együttműködését is megvalósították. Céljuk ezzel a nemzetközi pályázatokon történő részvétel, a tehetséges diákok támogatása, de a szakképzés és a fogyatékosok összehangolt képzése is terveik közt szerepel.

 (Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 11. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2001.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Sziklák a parton

Biszák László alkotása Mélység és  magasság  találkozása, nem  egy röpke randevú, kőbe vésett  valóság  addig  amíg  a  Föld  gyomra  mást  nem  akar. A  kép remek, a srég  meredek  fal  magán... Tartalom megtekintése

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése