Dr. Nagy Kálmán

Hajdú-Bihar megyei főügyész,

Debrecen

hb_02-78_dr_nagy_kalman.jpgA tisztességes munka, a becsületesség az nagyon nehéz dolog, de hosszú távon kifizetődik. Én minden eddigi döntésemért nyugodt lelkiismerettel vállalom a felelősséget, és reggelente mosolyogva nézek a tükörbe – vallja dr. Nagy Kálmán megyei főügyész.

Nézzük, milyen előzmények után került sor erre az ars poetica-szerű kinyilatkoztatásra. Két fiú után harmadikként érkezett a szatmári Győrteleken élő családhoz, amelyben édesanyja ötőjüket látta el, édesapja hivatásos gépkocsivezető, majd taxis volt. A Szamos folyó és holtágai nem csak a vidéket, de máig tartóan a horgászatot is megszerettette Kálmánnal, aki a mátészalkai Esze Tamás Gimnáziumban végezte középiskolai tanulmányait. Innen Budapestre, az ELTE-re felvételizett a jogi karra ezerkilencszázötvenkilencben, de a jó pontszámok ellenére helyhiányra hivatkozva elutasították.

A fővárosban keresett munkát, s így került a Csepeli Vas- és Fémművek vasöntödéjébe segédmunkásnak. Amikor beletanult munkakörébe, hathatós figyelmeztetést kapott, hogy lassabban a tempóval, elég félgőzzel is. Ez elég volt ahhoz, hogy valami más után nézzen. Egy hivatásos gépkocsi-vezetői tanfolyamot végzett el a munka mellett. Ahogy kezében volt a jogosítvány, hazafelé vette az irányt: a környéken is akadhatott gépkocsi-vezetői állás, és otthon jobban készülhetett a felvételire. A sors úgy adta, hogy mindkettő egyszerre sikerült, de természetesen a jogi egyetemet választotta, immár Szegeden. Ötödéves hallgatóként a Veszprém Városi Ügyészségen végezte gyakorlatát, s a diploma birtokában is ott vállalt munkát fogalmazóként 1965-ben. Itt készült fel bírói-ügyészi szakvizsgájára is, amely után ideiglenesen Keszthelyre helyezték. Szeretett ebben a kis városban dolgozni, hiszen szakmailag sokrétűbb feladatok foglalkoztatták: a nyomozásfelügyelet mellett a közigazgatási felügyelet is hozzá tartozott.

Úgyszintén nem mellékes, hogy itt találta meg élete párját, Tahy Márta röntgenasszisztenst, akivel ma is boldog, kiegyensúlyozott házasságban él. Veszprémbe történt visszahelyezése után nemsokára a házasságkötés, majd az első gyermek érkezése kötötte le figyelmét. A beígért lakást sajnos nem kapták meg, pedig nagy szükség lett volna rá, hiszen gyermekük súlyos születési rendellenességgel jött a világra. Dr. Nagy Kálmán így kénytelen volt olyan helyre pályázni, ahol lakást is biztosítottak, s a gyógykezelésre is jobb lehetőséget látott – így került a debreceni városi ügyészség kötelékébe.  Az itteni gyógykezelésre sajnos már nem kerülhetett sor, mert a költözésük alatt a keszthelyi kórházban maradt gyermekük meghalt.

A városi ügyészségen jó kollektívába került, jól érezte magát, szakmai téren is érdekes feladatokat kapott, de három év múlva, 1973-ban a megyéhez került. Előbb beosztott ügyész, s itt is, mint a városnál a nyomozásfelügyelet adta a napi teendőket, csak másodfokon, majd 1976-tól főügyészhelyettesnek nevezik ki.

– Itt lehetett igazán jogászkodni, sokoldalúan megközelíteni a szakmai kérdéseket – emlékszik vissza.

Szerette ezt a munkáját is, mégis váltott: a megyei bíróságra kerül másodfokú tanácselnöki beosztásba, de hamarosan büntető szakági elnökhelyettese lesz ennek a bíróságnak, egyidejűleg a büntetőkollégium vezetője. Jól érezte magát itt is – e tevékenysége közben lett jogosult a bírósági főtanácsosi cím viselésére 1988-ban.

Leginkább Györgyi Kálmán akkori legfőbb ügyész tevékenysége, közszereplései és vezetési stílusa hatására pályázta meg 1992-ben a megyei főügyész-helyettesi beosztást, s miután a legtöbb szavazatot kapta a testületben, örömmel kezdett ebbe a feladatkörbe is. Amikor dr. Szeszák Gyula távozott a megyei főügyészi beosztásból, valójában hezitált, hogy szabad-e pályáznia egy morálisan összeomlás előtt álló ügyészi apparátus élére.

Végül belevágott ebbe is, s ekkor is döntő többségű szavazatot kapott és nyert. 1994. február elseje óta dr. Nagy Kálmán Hajdú-Bihar megye főügyésze. Megyénk korábban sajnos többnyire az élmezőnybe tartozott a bűnügyileg fertőzött térségek között, s az sem volt szívderítő, hogy a statisztikák a minőséget illetően az élet elleni súlyos és különös kegyetlenséggel elkövetett cselekményekről, a mennyiséget illetően pedig a tömeges vagyon elleni bűnügyekről szóltak többnyire. Az elmúlt években viszont szolid és szerény eredmények mutatkoztak – különösen a közterületen elkövetett cselekmények és a gépjárműlopások tekintetében, és nem utolsósorban a gyorsított eljárások számszerűsége vonatkozásában.

– Ezek az eredmények a rendőrség, a bíróságok és az ügyészségek egymást támogató munkájának volt köszönhető – mondja dr. Nagy Kálmán. – Ma már az első legjobb öt megye között van a miénk.

Gyermekeik már régen önállóak, Beatrix és Márta is az egészségügyben dolgozik. Egyelőre két lány és egy fiú unoka teszi szebbé életüket, de most a negyedik érkezése okoz izgalmakat.

 (Hajdú-Bihari Almanach 2. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2002.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése

Emlék

Ősz Zoltán alkotása 25×30 cm, pasztell. 2024 “Jaj, a gyerekkor mily tündéri kor volt: egy ködbe olvadt álom és való, ha hullt a hó az égből, porcukor volt, s a... Tartalom megtekintése

Csend a sziklák tövében

Biszák László alkotása 35x60cm. Lüktető  világunk   tele  van  meglepetéssel,  olyannyira,  hogy  belefér  bármilyen  szokatlan  torz,  pszicho,  sci fi,  csak  rettentsen! Nehéz  elhatárolódni,  nehéz kimaradni,  így  azután     egyszer... Tartalom megtekintése