Dr. Lőrincz Ottó

Jogtanácsos,

Miskolc

baz_03_20_dr_lorincz_otto.jpgEgyedüli gyermekként 1949. augusztus 21-én látta meg a napvilágot. Édesapja, Lőrincz Gyula, középiskolai tanár volt, sokoldalú, rendkívül jól hegedült, s egy szakközépiskola igazgatóhelyetteseként ment nyugdíjba, sajnos már tíz éve nem él. Édesanyja, Kalló Irén, a miskolci Centrum áruház főpénztárosa volt, jelenleg nyugdíjas.

Gyermekkorát a mostani sportcsarnok környékén töltötte. A Népkert melletti udvar és kert (10 család lakott az ötvenes és hatvanas években együtt) gyakran volt hangos gyermekzsivajtól. Szabadidejük nagy részét a futball tette ki, de jutott idő szellemi sportra, játékra is. Ottó már akkoriban is szeretett sakkozni, sőt ma is kiválóan játszik, FIDE mesterjelölt versenyző.

Mindez nem ment a tanulás rovására, elsősorban a reáltárgyakat szerette, de a földrajz és az idegen nyelvek mindenkor kedvenc tantárgyai közé tartoztak. Több kiváló tanára volt, ma is szívesen emlékszik vissza Kádár Imre paptanárra, aki a Földesben tanított. Puskás tanár úr pedig a Vörösmarty Úti Általános Iskolában gondoskodott a megszokottnál magasabb színvonalú matematikaoktatásról.

Középiskolai tanulmányait a Földes Ferenc Gimnázium angol tagozatú osztályában folytatta. Érettségi után a Marx Károly Közgazdaságtudományi Egyetemre jelentkezett, ahová „helyhiány”-ra hivatkozva, magas felvételi pontszáma és a sikeres felvételi ellenére sem vették fel. Közben dolgozott, előbb a mezőgazdasági gépjavítóban, később a Digép-ben.

Az Áfor észak-magyarországi központjában közel egy éven át megbízott körzeti telepvezető volt Salgótarjánban. Újabb állomásként a Dimag Rt.-nél kereskedelmi területen import főmérnökhelyettesként tevékenykedett. 1995 óta dolgozik a Tiszai Vegyi Kombinát Rt.-nél, jelenleg jogtanácsosként. Sokat tevékenykedett a cég privatizációjának lebonyolításában, jelenleg vagyonkezeléssel, ingatlan- és tárgyi eszközgazdálkodással foglalkozik.

Keresztény életvitelének megfelelőn a Jeruzsálemi Templomos Lovagrend tagja, a Szent Anna Egyházközség képviselő-testületének jegyzője.

A lovagrend, melynek létrejötte kapcsolódik a Szentföldre vezetett keresztes hadjáratokhoz, egyedül Portugáliában őrizte meg a rend eredeti értékeit. A rend alapvető célja a keresztény szolidaritás és összetartozás erősítése, a szegények és elesettek segítése. Rendszeresen találkoznak a lovagavatás időpontján kívül, melyre idén a Pünkösdöt követő szombaton került sor, hagyományosan a Tihanyi Apátságban, az adventi és a böjti időszak során.

2000-ben Nemzetközi Lovagi Találkozót szerveztek Várpalotán, amelyen a nagymesteren kívül a világ minden tájáról ismert magyar személyek is részt vettek, pl. dr. Tomori Pál. Dr. Lőrincz Ottó munkája mellett folyamatosan bővítette tudását, mérnöki (rendszerszervező) diplomáját követően 1994-ben jogi oklevelet szerzett, majd 1997-ben jogi szakvizsgát tett. Angolul és németül jól beszél, de olaszul is kommunikál. Fiatal korában gitározott, édesapját gyakran kísérte akkord gitáron.

A zenével való kapcsolatát mutatja, hogy a Mindszenti Énekegyüttesért Alapítvány kuratóriumának elnöke. Az énekkar – melynek felesége is tagja volt – kétszer első helyezést ért el amatőr és profi kategóriában, Rómában az egyházi kórusok számára kiírt világfesztiválokon. Mint korábban említettük sakkozik, első figyelemreméltó eredménye 1971-ben a Miskolc Város Bajnokságán elért 2. hely volt, tagja a Tiszaújváros NB II-es sakkcsapatának.

– Mindig szerettem segíteni az embereken, jóindulatommal azonban többször visszaéltek. Soha nem voltam irigy senkire, s remélem, hogy alapos felkészültségem, széles körű tájékozottságom révén még komoly feladatokat is elláthatok. A kari tanács döntésétől függően a következő tanulmányi évben a Miskolci Egyetem Kereskedelmi Jogi Tanszékén privatizációt szeretnék oktatni, mivel a kereskedelmi jog területén érzem magam igazán otthon.

1977-ben kötött házasságot a miskolci születésű, Ináncsra való Czap Ilonával, aki vezető aneszteziológus szakasszisztens a Diósgyőri Kórház Szülészeti Osztályán. Tagja a Jeruzsálemi Szent Lázár Lovagrendnek. A rend célja az etnikai kisebbség és a szegények támogatásán, felemelésén kívül az ápolási feladatok kiszélesítése. Jelenleg főiskolai tanulmányokat folytat, a PTE Egészségügyi Főiskolai Karán harmadéves hallgató. Leányuk, Márta, 1980-ban született, apja nyomdokain haladva jogot hallgat, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem harmadéves hallgatója.

A kikapcsolódást a család számára a Kis-Erenyőben található hétvégi ház jelenti, amelynek kertjét a sziklakert teszi teljessé. Itt hobbi szinten kertészkedik felesége aktív közreműködésével. A Lőrincz család Toyota Corollájával néha útnak indul, jóllehet az utóbbi évek legnagyobb élményét jelentő angliai–skóciai körutazáson az autót otthon hagyták, autóbusszal tették meg 1999-ben, a közel négyezer kilométeres távot.

 (Borsod-Abaúj-Zempléni Almanach 3. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2002.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése