Dr. Kresák Ilona

Reumatológus főorvos,

Nyíregyháza

szszb 23 tk Kresák Ilona dr. középen,gyermekeivel.jpgSzemet nyugtató, almazöld rattán ülőgarnitúra, keleti hangulatot árasztó, fa beépített szekrények, jegyzett festőművész képei fogadják a betegeket dr. Kresák Ilona reumatológus főorvos magánrendelőjében, a nyíregyházi Szarvas utcán. A meghittséget, nyugalmat sugárzó főorvos asszony személyesen veszi fel a bejelentkezők telefonjait, s hallva, hogy sürgős, még az aznap este nyolc órai időpontot is odaadja. Szükségük van rá, hogy ne menjenek át a várakozás bizonytalan folyamatán – teszi hozzá magyarázatképpen. Egyébként is erről szól a magánrendelés – ez már hivatalosabb megfogalmazás.

Az Isten is orvosnak teremtette a hihetetlen empátiás készséggel megáldott doktornőt. Édesanyjától, a 84 éves Vaszily Ilonától tanulta azt, hogy az élet minden percében adunk, és a hozzánk bizalommal fordulóknak megnyugtatást, vigaszt, segítséget nyújtunk. Az édesanyja mellette állt és támasza volt a gyermekek felnevelésében, az orvosi karrier lépcsőfokainak megmászásában, és ma is gyémánt szilárdságú hátteret nyújt Kresák főorvosnő hétköznapjaiban. Édesapja, néhai Kresák János mezőgazdászként teremtette elő az öttagú család kenyerét. A legidősebb testvér, Miklós orvos lett, de sajnos, gyógyíthatatlan betegség miatt nem lehet szerettei között. József logisztikai igazgató, Ilona főorvos. Az ő gyermekei teszik teljessé a családját. Miklós (29) fia előbb az IBS angol nyelvű közgazdasági főiskolán diplomázott, a napokban az ELTE-n vette át jogi oklevelét, summa cum laude minősítéssel. Budapesten, egy ügyvédi irodában kezdte el hivatása gyakorlását. Zsófia (28) a Gazdasági Főiskola elvégzése után a Debreceni Közgazdasági Egyetemen utolsó éves, és menedzser egy multicégnél Nyíregyházán.

Kresák főorvosnő Mérán járt általános iskolába, a híres Sárospataki Gimnáziumban érettségizett 1970-ben, majd a Debreceni Orvostudományi Egyetemen diplomázott 1976-ban. Azonnal a Jósa András, akkor megyeinek mondott kórház reumatológiai osztályán helyezkedett el. Nagy tekintélyű osztályvezető főorvosára, a néhai Papp Tiborra úgy emlékszik, mint akitől megtanulhatta a szakmát, a betegek tiszteletét, a velük való törődést minden pillanatban. Bizonyára ezért keresik fel sokan az 1989 óta a működő magánrendelésén. Ha itt belépsz az ajtón, a doktornő számára megszűnik a külvilág, itt csak a beteg a fontos. A 70-es években az alig pár műszerrel felszerelt osztályon is eredményesen gyógyították a rászorulókat, mert a türelem, az empátia, a szakszerűséget kiegészítő betegcentrikus bánásmód sokszor csodákat eredményezett. Most is azt látja Kresák főorvosnő, ha a felvilágosítást hiteles megjelenés támasztja alá, és a beteg alternatív lehetőséget kap a gyógyulási mód megválasztására, eltűnik a bizonytalanság. Ráadásul, a csontanyagcsere-megbetegedések, leggyakrabban osteoporózis, nem feltétlen okoz panaszt a betegnek mindaddig, amíg csonttöréssel nem párosul. Itt is hosszú távú kezelésre kell berendezkedni, és az orvosnak érzékeltetnie kell a beteggel a folyamatos együttműködés szükségességét a cél érdekében.

A jól felszerelt magánrendelőben a csontsűrűség mérése, a lágy részek lézerterápiás kezelése is történik a hagyományos reumatológiai ellátás mellett. Szakvizsgát nemcsak választott szakmájából tett, hanem 1992-ben akupunktúrából, majd még abban az évben manuálterápiából is megszerezte a hazánkban elnyerhető legmagasabb szakmai minősítést. Nemcsak szent meggyőződése, hanem sokéves tapasztalata is, hogy a hagyományos orvosi vizsgálatokat, kezeléseket igen eredményesen egészíthetik ki az alternatív terápiák. Óv a szélsőségektől, mert orvosi és természetgyógyászati körökben még hallani kizárólagos megfogalmazást valamelyik tudományág műveléséről. Mint ahogy az emberi test egységes egész, a gyógyításnak is minden formáját alkalmazni érdemes. S ha hozzávesszük a lélek és a szellem szintén egységes működését, tapintható az a felelősség, amely a lelkiismeretes gyógyító vállára nehezedik.

Az orvosi kongresszusokat aktívan látogatja, lépést tart a szakmája fejlődésével, és sikeresen irányítja a magánrendelést. Angolul tanul, sokat utazik a világban és idehaza. Legmesszebb Hawaii szigetére jutott el. Vallja a mondást, hogy gondolkodj globálisan, cselekedj lokálisan, Nyíregyházán ugyanis a kulturális élet egyik mecénásaként tartják számon. Nélküle aligha rendeznek fontos kulturális eseményt, festményeket vásárol, képkiállításra, hangversenyekre, színházba jár. Észrevette, hogy nálunk is egyre több az a 40 körüli, rendezett anyagiakkal bíró ember, aki tudatosan fordít időt, energiát és pénzt az egészsége megőrzésére. Dr. Kresák Ilona – túl azon, hogy elégedett ember – birtokolja azt az Istenáldotta képességet, hogy felemelő érzés a közelében lenni. Gyógyít, harmonizál és energiával tölt fel az egész lénye.

(Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 23. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2007.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése