Dr. Kovács Mária

Lézersebész,

Nyíregyháza–Debrecen

szszb_22-76_dr_kovacs_maria.jpgMegdöbbentő élményben volt része e sorok írójának: a beteg hátán a barna, kimagasodó anyajegy néhány perces lézersebészeti beavatkozás után teljesen eltűnt, s mindez fájdalommentesen történt a beteg számára. Dr. Kovács Mária sebész és lézersebész szakorvos számára ez már egyáltalán nem meglepő, hisz az eltelt 12 év komoly tapasztalatokat hozott. Összehasonlítva a hagyományos sebészeti eljárásokkal, itt nincs vér, nem kell kézzel hozzányúlni a sebhez, és a rövid ambuláns, szövetkímélő beavatkozás után a saját lábán távozik a páciens. A benőtt körmök, szemölcsök, bőrnövedékek, arc- és ajakértágulatok, szem körüli koleszterinlerakódások, keloidok, tetoválások, végbélpanaszok, condylómák lézersebészettel igen eredményesen és végérvényesen megoldhatók. A változó hullámhosszú, különböző energiájú lézerfény, alkalmazása során röntgensugárzás nincs, így kismamák is igénybe vehetik. A soft /lágy/ lézerek általában kisebb teljesítményű, operációra alkalmatlan készülékek, amelyek kiválóan alkalmazhatók a reumatológia, akupunktúra, bőrgyógyászat, kozmetológia bizonyos területein. A hard /kemény/ lézerek az operációs lézerek. Energiájuk néhány W-tól akár száz W-ig is terjedhet. Alkalmazhatják az általános sebészet, az urológia, a nőgyógyászat, fül-orr-gégészet, bőrgyógyászat, szemészet terén. A műtétek az esetek többségében helyi érzéstelenítésben történnek. Az eltávolított anyag szövettani vizsgálatra kerül. Mint ahogy a doktornő elmondja: a napnak kitett testfelület lézeres műtéteit télen, kora tavasszal vagy ősszel célszerű elvégezni.

Berettyóújfalun 1957. május 15-én született pedagógus családban Pécsi Mária (77) és Kovács Tibor (80) lányaként. Három testvér osztozott a szülők szeretetén: Tibor Békéscsabán méhész, László Szolnokon mellkassebész. A Debreceni Orvostudományi Egyetemen vette át diplomáját dr. Kovács Mária. Szakmai pályáját kórboncnokként kezdte a debreceni Kenézy Kórházban. Négy év múlva az általános sebészeten folytatta orvosi munkáját. 1985-ben szakvizsgázott általános sebészetből, 1989-ben pedig lézersebészetből. A férfiak uralta sebészeti szakterületen elvétve találunk orvosnőket. Dr. Kovács Mária ebbe nehezen nyugodott volna bele, kereste a helyét a hivatásában. Arra is rájött, hogy a hagyományos sebészeti beavatkozást gyakorlók nem érdekeltek abban – sem erkölcsileg, sem anyagilag –, hogy az egyszerűbb, gyorsabb és a betegeknek olcsóbb megoldást javasolják. Létrehozta a Lézer 94 Bt.-t, és Drágáné Kun Erika szövettani asszisztenssel 12 évvel ezelőtt elkezdték a gyógyítást. Már régóta nem hirdeti ezt a tevékenységet, hisz a gyógyult betegek szájról szájra adják a nevét és a telefonszámát. Jönnek páciensek az ország határain túlról, gyakoriak a kárpátaljai és romániai betegek, de kezelt már amerikai, norvég, vietnámi és koreai pácienseket is. Hazánkban egyébként lézeres sebészeti műtéteket 1990-től végeznek, először Pesten, később vidéki városokban is sor került ilyen beavatkozásra. Az ambuláns lézersebészeti műtétet Debrecenben elsők közt valósította meg Kovács doktornő. Az a tapasztalata, hogy valamennyi társadalmi csoport tagjai szívesen vállalják a lézeres műtétet, ha az helyettesíti a hagyományos sebészeti beavatkozást. Betegei közt megtalálhatók mind a multimilliomosok, mind a szegényebb anyagi körülmények közt élők. Egy európai uniós pályázaton nyerte az orvosbarát ambuláns sebészeti lézergépet, amely képes a fentebb már említett kezelések elvégzésére.

Otthonról a tisztességet, a becsületesen végzett munka örömét, a másokon való segíteni akarás szellemiségét hozta magával a doktornő. Mint mondja, ő nagyon szeret dolgozni, minőségi kezelést nyújtani, s mindezt ráadásul megfizethető áron. Arra a kérdésre, hogy miért döntött e szakterület mellett, a válasza nagyon egyszerű: azonnali segítséget szeretne nyújtani a betegnek, ami számára is sikerélményt jelent. Pszichiáternek például el nem tudná képzelni saját magát. Megragadta a lézersebészeti beavatkozások szépsége, gyorsasága, a véglegesen és nyom nélkül gyógyuló sebek, hegek látványa. Arról nem is beszélve, hogy a betegek komfortérzete, mi több, életminősége lényegesen javulhat, ha például az arcot nem csúfítják el hatalmas bőrkinövések, szemölcsök. A lézersebészet mint szövetkímélő technika azon is alapul, hogy a természet korrekciója, a bőr regenerálódó képessége szinte határtalan. A doktornő fotóalbumát lapozgatja, és kiáltó ellentét látszik a kezelés előtti és utáni felvételeken. Őhozzá rendszerint már akkor jönnek, amikor a hagyományos kezelés nem hozta meg a kívánt eredményt. Bár sokszor azt sem tudja a beteg, hogy a lézerfény segítségével egyszerűbben, olcsóbban, fájdalommentesebben gyógyulhatna. Dr. Kovács Mária azért is örül a magánvállalkozás kereteinek, mert egy kórházi szervezetben nem ő dönt a saját szakmai előbbre jutásáról. Így viszont olyan kongresszusokra és továbbképzésekre megy el, amelyeken fejlesztheti szaktudását.

(Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 22. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2006.)
Szerző: 2018. 01. 17.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló