Dr. Kiss Ibolya

Továbbképzési koordinátor,

Nyíregyháza

szszb_14-38_dr_kiss_ibolya.jpgBács-Kiskun megyében, Jánoshalmán született, de régóta szívébe zárta Szabolcs-Szatmár-Bereg megyét, és nyugodtan mondhatjuk, a megye is befogadta és sok-sok szakmai sikerrel jutalmazta dr. Kiss Ibolya átlagon felüli tevékenységét. A megyei pedagógiai intézet továbbképzési koordinátoraként dolgozik a sóstói Park Hotelben. Nevéhez fűződik több mint ezer ember másoddiplomájának megszerzése. Kiss Ibolya az a megbízható, mindig megkereshető és elérhető vezető, akihez bizalommal fordulhattak az elmúlt években a régió – a mi megyénk mellett Hajdú-Bihar és Borsod-Abaúj-Zemplén – tanulni vágyó szakemberei.

Kiss Márta háztartásbeli és Kiss József főagronómus házasságából egyetlen gyermekként indult felfedezni a nagyvilágot. Baján érettségizett a közgazdasági technikumban, s először könyvelőként helyezkedett el a földműves szövetkezetnél. Utána tervstatisztikus lett Kiskőrösön, majd családi okok miatt Veszprémben folytatta életét: az állatforgalmi vállalatnál helyezkedett el.

Innen már Nagykállóba vezetett az útja, előbb az építőipari szövetkezet pénzügyeseként dolgozott, majd látva kimagasló közösségi tevékenységét és elkötelezettségét, kinevezték a járási KISZ-bizottság politikai munkatársának, később megválasztották a járási KISZ-bizottság titkárának. Ezerkilencszázhetvenhárom és hetvenhat között nappali tagozaton elvégezte a Politikai Főiskolát, és átvehette a propaganda tanári diplomát.

Aki ismeri a hetvenes évek Magyarországának társadalmi, politikai viszonyait, jól tudja, hogy ez a végzettség belépőt jelentett a hatalmi szféra legmagasabb köreibe. A diplomaosztás után hamarosan az MSZMP Oktatási Igazgatóságán találta magát a fiatal lány. Ezerkilencszáznyolcvanháromig tanárként, majd 1983 és ’89 között tanszékvezetőként a politikai gazdaságtant oktatta, és szervezte a hallgatók mindennapjait.

A hazai gazdaságpolitikában, Európában és a világban végbemenő változásokról a politikai gazdaságtan művelői általában hamarabb értesültek. Elit szaknak számított abból a szempontból is, hogy a világsajtót olvasták, a gazdasági élet kérdéseit pedig globálisan szemlélték. Igen nagy felelősség hárult Kiss Ibolyára, hogy kit hív meg előadónak Pestről, milyen nézeteknek ad teret a tanszék rendezvényein.

A megye élelmiszergazdasága címmel 1985-ben védte meg doktori értekezését. Közben a tanítás, a disszertáció mellett járási, majd megyei tanácstagként képviselte a választók érdekeit a két testületben.

A rendszerváltozás a pedagógia szakterületén élte meg. A mérnök-üzemgazdászok képzésében már egyéves gyakorlatot szerzett, s a megyei tanács továbbképzési intézete örömmel vette a munkáját. Négy éve a megyei pedagógiai intézet továbbképzési koordinátoraként dolgozik a sóstói továbbképző központban.

A másoddiplomások közt a budapesti Gazdasági Főiskola pénzügyi, számviteli főiskolai kara népszerű, szakértők és közgazdász szakmérnökök kaptak oklevelet.

A tizenhárom év alatt ezerháromszázan vettek át diplomát ezen a szakon. Egy csoport végzett a családvédelmi tanácsadó jogi szakokleveles tanfolyamán: a szociális, a gyámügyi, a gyermekvédelmi szakterületről jöttek a hallgatók, de voltak köztük pedagógusok és jegyző is. Ez a képzés azért is fontos volt – hangsúlyozta dr. Kiss Ibolya –, mert a diplomások jogi rálátását, szakszerűbb törvényértelmezését segíthették elő a sóstói kurzusok.

Nagy sikerrel fejezték be a gyógypedagógiai képzést, harmincnyolcan vették át Budapesten augusztus végén az oklevelet. Óvodapedagógusok, tanítók, tanárok ismerték meg alaposabban a tanulásban akadályozott gyerekek gyógypedagógiai oktatásának, nevelésének aktuális kérdéseit.

Ez különösen azért is fontos, mert a kisegítő iskolák megszűnése után a hagyományos oktatási rendszerben az egyébként is leterhelt pedagógusok nem tudtak volna szakszerűen foglalkozni az általában többszörös hátránnyal megküzdő gyerekekkel. Újdonság a nemzetközi bankárképzés, amelynek keretében bankreferens és banktanácsadó válhat az érettségizett fiatalból. OKJ-s képzés ez is.

Kifutóban a mérlegképes könyvelői államháztartási szak, noha az önkormányzati intézményekben dolgozók változatlanul igénylik az itt megszerezhető szaktudást. Például a szinte évente változó adó-, társadalombiztosítási és számviteli törvényt eleve értelmezni és a gyakorlatban alkalmazni, ráadásul naprakészen, nem könnyű, tehát folyamatos tanulást jelent.

Szabadidejében olvas, színházba jár, és a nagyvilágot járja Kiss Ibolya. Kétezer-kettő nyarán eljutott régi vágya színhelyére, az egyiptomi piramisokhoz, megnézte a világhírű kairói múzeumot, a királysírokat és Luxort. Annak örül, hogy szűkebb hazája, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye szinte minden településén barátokat talál, és segítheti a megye fejlődését a szakemberek képzése által.

 (Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 14. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2002.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése

Emlék

Ősz Zoltán alkotása 25×30 cm, pasztell. 2024 “Jaj, a gyerekkor mily tündéri kor volt: egy ködbe olvadt álom és való, ha hullt a hó az égből, porcukor volt, s a... Tartalom megtekintése