Dr. Hámory Gyula

Állatorvos, halászati szakmérnök,

Hortobágy

hb_01-160_dr_hamory_gyula.jpgVadászszenvedélyét minden bizonnyal nagyapjától örökölte, aki nagy vadász volt. A mintegy 100 begyűjtött trófea többsége őz, de van közöttük vaddisznó, szarvas, dámszarvas és muflon is. Mégsem erről várt igazán híressé, bár vadászati kiadványban is szerepel, hanem a hortobágyi halgazdaságban végzett eddigi tevékenysége miatt.

Szülei a második világháború okozta felfordulás elől az osztrák határszélig futottak, így Hegyfaluban, Vas megyében látta meg a napvilágot 1944. november 14-én. Édesapja katonatiszt volt, a Kossuth Akadémia mechanika tanszékén oktatott, majd a Rákosi-korszakban, nem önszántából, a „vállalati szférába távozott”. Édesanyja tanított, a Vecsésen élő öccse agrármérnök, „megrögzött lovas”.

Amolyan pesti vagány gyerekként a Deák Téri Általános Iskolában tanult, már ekkor eldöntötte, biológus lesz. Imádott olvasni, de olvasmányaival valahogy mindig a biológiához „kanyarodott”. Középiskoláit a Váci úton, a Bolyai-gimnáziumban folytatta, ahová csak jeles meg kitűnő tanulókat vettek fel. Csodálatos tanárai, remek diáktársai voltak, Kern András, Reviczky Gábor, a tévés Horváth János, hogy csak néhányat említsünk közülük. A középiskola a sikeres korszakának tekinthető, hisz az egyetemistákkal vetélkedve megnyerte az első „Ki miben tudós?-t”, majd országos harmadik helyezést ért el tanulmányi versenyen, így felvételi nélkül „besétálhatott” az Állatorvos-tudományi Egyetemre. Bár várták az ELTE kutató szakán is, a család inkább a biztos kenyeret adó szakma mellett döntött. Végzés után bent maradt az egyetemen, előbb a Higiéné Tanszéken volt tanársegéd, majd a halkórtani állatorvosi hely nyílt meg számára az OÁI-ban, három évet töltött itt. Ez a munka lehetőséget adott számára ahhoz, hogy bejárja az ország összes halgazdaságát, így amikor váltott, a sok ajánlat közül a hortobágyiak invitálását fogadta el, hisz itt megoldódott a család lakásgondja, meg fiatal, tettrekész csapat várta az ország legnagyobb halgazdaságában.

1972 májusában került ide, állatorvos majd főállatorvos volt egészen ’89-ig. Ekkor a cég legmodernebb részét egy bank privatizálta és kinevezték az új intézmény élére. Részt vett az ország első geotermikus üzemének építésében, új technológiákat dolgoztak ki, együtt végezték a kutatás és a termelés feladatait.

1994-ben egy az ÁPV Rt. részére készített szakmai tanulmány eredményeként a Hortobágy Halgazdaság termelési majd vezérigazgatója lett. 1996-ig „tartotta kezében a kormányrudat”, fejlődött a cég, nőtt a vagyon, nyereségesek voltak.

– A sírból hoztuk vissza céget, harminchat kilométeres utat, feldolgozót építettünk egy olyan vállalatnál, ahol korábban a puszta lét is kérdéses volt.

A privatizálásnál már nem volt rá szükség, a Környezetvédelmi Minisztérium saját tulajdonába vette a céget, amely eladósodott, máig nagyon nehéz helyzetben van.

Hámory Gyula a vízi szárnyas ágazatnál talált magának feladatot, állatorvosként ténykedett, egy időre még a Hajdú-Bét Rt. főállatorvosi teendőit is ellátta.

Társaival 2000-ben alapítottak egy részvénytársaságot, elsősorban a halászat és a biotermesztés feladatainak ellátására, ma ő a Pussta Fish Rt. vezérigazgatója. Céljuk az, hogy összehangolják a meleg vizes (intenzív) és a hideg vizes (extenzív) termelést, és feldolgozott termékekkel jelenjenek meg a piacon. Évi kétezer tonna árut akarnak előállítani, azokat a fajtákat szeretnék tenyészteni, amelyeket már tudnak, pl. clarias, tilápia-félék, amelyekről már köztudott, hogy jó fajták. Ezzel hozzájárulhatnak az évi 2,5–3 kilogramm fejenkénti halfogyasztás növeléséhez (bár édes vízi halból ez nemzetközi összehasonlításban is jó eredménynek számít!).

– Kisgyermekkorom óta a biológia érdekelt, nagyszüleim, szüleim a természet felé „tereltek”. Mindig munkált bennem a versenyszellem, ha valamivel nem boldogultam, akkor én abba szívós munkával belefogtam a megoldás érdekében. Büszke vagyok arra, hogy a harcsa mesterséges szaporítását mi oldottuk meg először 1973-ban. Elégedett vagyok eddigi életutammal, az sohasem idegesített, ami nem rajtam múlott. Mindig igyekeztem a legjobb tudásom szerint eljárni, lehetőleg úgy, hogy másoknak ne okozzak semmi rosszat. Közéleti tevékenységet is végzett, nyolc éven keresztül tagja volt a helyi önkormányzatnak, kapott Kiváló Dolgozó kitüntetést, és két szakértői oklevéllel (vízi, baromfi egészségügyi, halászati szakértői) is büszkélkedhet.

1969-ben nősült, felesége a szintén pesti lány, Tihanyi Gizella, akinek a család irányítása a legfőbb feladata. Két lányuk közül az idősebbik huszonkilenc, a fiatalabbik huszonhat éves, utóbbi most éppen Angliában készül a nyelvvizsgára. Hámory úr, bár szenvedélyes vadász, a vadat nemigen kedveli, annál inkább a halat. Kedvenc étele az afrikai harcsából főzött halétel, ami tulajdonképpen egy vörösboros, gombás, tejfölös módon készített halpaprikás csipetkével tálalva.

 (Hajdú-Bihari Almanach 1. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2001.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése