Dr. Csánky Eszter

Egyetemi adjunktus, osztályvezető szakorvos,

Debrecen

hb2 dj dr Csánki eszter.jpgCsánky Eszter – egy ősi debreceni család sarja, már nagyszülei is a Dócziban és a Református Kollégiumban tanítottak – mindig is arra készült, hogy kórházban fog gyógyítani. Pályaválasztásban meghatározó tényező volt laborasszisztens édesanyja és még dominánsabban nevelőapja, dr. Gergely Lajos, akitől nemcsak útravalót kapott, hanem az orvosi gondolkodás, mentalitás mintáját is.

Az 1970-es évek tinédzser élete és a Tóth Árpád Gimnázium haladó szellemisége után sikeres egyetemi felvételi, majd vidám medikus évek következtek a Debreceni Orvostudományi Egyetemen. Az egyetem elvégzése után férjhez ment – dr. Juhász István, a bőrklinika docense immár húsz éve hű társ –, s az első gyermeke, Lili megszületése után a tüdőklinikára megy dolgozni.

Ezerkilencszáznyolcvankilencben férje a philadelphiai Wistar Intézetbe kap ösztöndíjat, ő pedig vele párhuzamosan a University of Pennsylvanián kap tudományos ösztöndíjas státust, így a család Philadelphiába költözik. Ez az Amerikai Egyesült Államokban eltöltött időszak tudományos szempontból a legtermékenyebb három év számára. Az emberi transzplantációs antigének molekuláris biológiai kutatását végezte. Máig is érvényesülő hatása volt ezeknek az éveknek: a nagy mennyiségű információ, a nemzetközi kutatói élet nyíltsága, színessége, felszabadultsága mély nyomot hagyott gondolkozásában. Tudományos közleményei neves külföldi lapokban jelentek meg. Ez az időszak alapozta meg a további tudományos érdeklődését. Hazatérve tüdőgyógyászatból, allergológiából és klinikai immunológiából tesz szakvizsgát. Ezerkilencszázkilencvennégyben megszületik Levente fia.

Jelenleg egy huszonöt ágyas tüdőgyógyászati osztályt vezet a debreceni tüdőklinikán, ahol a tüdőgyógyászati és az allergológiai-immunológiai határterület számos betege keres és talál gyógyulást. Allergológiai és sarcoidosis szakrendelését sokan keresik fel, nemcsak a közvetlen régióból, de az ország távoli részeiből is. Igen szívesen foglalkozik a tüdőfibrózisos, sarcoidosisos betegek kivizsgálásával, kezelésével és gondozásával. Ebből a beteganyagból került ki az a négy fiatal beteg is, aki tüdőtranszplantáción esett át Bécsben – az elmúlt évek során nyílt lehetőség a külföldön történő tüdőtranszplantációra. Itt készítették elő a második sikeresen tüdőátültetett beteget a műtétre, és sikeresen végzik további kezelését másik három társával együtt. Jelenleg tizenhárom sikeres tüdőátültetésen átesett személy él hazánkban, a legnagyobb velük foglalkozó centrum a debreceni Tüdőgyógyászati klinikán található. A klinika tanulmányi felelőseként aktívan kiveszi a részét az oktatásból, magyar és angol nyelven, nemcsak az orvosegyetemen, hanem az egészségtudományi főiskolán is. Az általános orvos- és fogorvostan-hallgatók graduális és a szakorvosjelöltek, rezidensek, háziorvosok posztgraduális képzésében működik közre immár több éve.

Dr. Csánky Eszter sajnálatosnak tartja, hogy miközben a tüdőbetegek száma napról napra nő, aközben a tüdőgyógyászok száma exponenciálisan csökken. Sajnos sok a pályamódosító innen is, így a mai napig változatlanul rendszeresen öt, néha kilenc ügyeletet kell vállalniuk havonta a legtapasztaltabb kollégáknak.

Magyarország sajnos vezető helyen található a világon a tüdőrákos betegeink igen magas száma miatt, de az idült hörghurut és tüdőtágulás (COPD) miatt meghalt 40–50 éves betegek arányát illetően is első helyen állunk. Statisztikai előrejelzések szerint a COPD 2020-ra a világon vezető halálok lesz. Ezzel magyarázható, hogy a tudományos kutatás is ismét erre a betegcsoportra fókuszál. Pályázata útján sikerült gyógyszergyári támogatást kapniuk ezen betegség gyógyszerkutatására is, amely project jelenleg is folyamatban van.

Az USA-ban töltött kutatóéveket azóta is – bár kevésbé hatékonyan – igyekszik folytatni. Mindig is oknyomozó, tudományos érdeklődésű orvos volt. Számos tudományos munkában vett részt, bel- és külföldi tanácskozásokon gyakran tart előadásokat.

Dr. Csánky Eszter egész életében – a Mérleg jegyében született – az egyensúly megteremtésére törekedett. A hivatás mellett mindig is meghatározó volt a család. Igen elégedett gyermekeivel: Lili lánya tizenegyedik osztályos, humán érdeklődésű, két nyelven kiválóan beszél, a társaság központja – talán közgazdász lesz. Levente második osztályos kisfiú, kiváló társalgó, és igen élénk fantáziájával bűvöli el társait és az ismerősöket.

Eszter gyermekkorában tanult meg és azóta is imád főzni, a család nagy örömére. Ételkülönlegességeire, specialitásaira büszke, amit a szép számú baráti társaság bármikor szívesen ellenőriz és tanúsítja a változatlanul kiváló minőséget és az ízhatásokat. Elsősorban barátokat gyűjt, de érdemes megtekinteni a világ minden részéből származó, több mint harminc darabból álló maszkgyűjteményüket is.

 (Hajdú-Bihari Almanach 2. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2002.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése