Dr. Bánkné Dr. Szabó Márta

Ügyvéd,

Debrecen

Bánkné.jpgMinél fejlettebb a társadalmunk, annál nehezebb az abban történő eligazodás, ezért egyre inkább nő a segítő szakemberek szerepe. Túlvagyunk az alapvető jogszabályaink módosításán, nem csoda, hogy az egyre bonyolultabb társadalomban az ügyek is egyre összetettebbek – mondja dr. Bánkné dr. Szabó Márta ügyvéd. – Az Európa Unióhoz közeli csatlakozásunk megköveteli a jogrendszerünk harmonizálását, és azt, hogy az ügyvédtársadalom is felkészüljön az új feladatokra.

Szabó Márta egészségügyben dolgozó szülők kisebbik gyermekeként Szentesen született, itt végezte általános és középiskolai tanulmányait. A Horváth Mihály Gimnázium színjátszó tagozatának volt tanulója, osztálytársa Gáspár Sándornak és más, ugyancsak színi pályára lépett diáknak. Bácskai Mihály és felesége, Erzsike néni, valamint Major Tamás színművész egyengették felcseperedésüket és elkötelezettségüket a szó és a mozgás harmóniájában. Bár nagyon szerette ezt az amatőr színjátszást, mégis a jogi pálya felé orientálódott, így nyert felvételt a József Attila Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karára.

Az egyetemi évek alatt a tanulás mellett munkát is végzett, majd az első évfolyam lezárása után házasságot kötött Bánk Attilával, akivel a házassági kapcsolata jelenleg is fennáll. Házastársa büntetőpraxisban, majd a politikai életben jeleskedett. Jelenleg épp a „kabát újragombolásán” tevékenykedik. A Magyar Vidék és Polgári Párt elnöke. Diplomáját summa cum laude minősítéssel szerezte meg.

Az egyetem elvégzését követően a Debreceni 4. Sz. Ügyvédi Munkaközösségbe kerül, dr. Szeszák Gyula irányítása alatt tölti jelölti idejét. Itt ismerkedik meg a polgári, gazdasági és a büntetőpraxissal, majd a közel 13 évig tartó közös irodai munkában szakosodik elsősorban polgári, gazdasági ügyekre. Önálló praxisát 1991. évben indítja, amikor dr. Szeszák Gyula Hajdú-Bihar megye főügyésze lesz.

Dr. Bánkné dr. Szabó Márta szerencsés ember, mert az Iparkamara utcai irodájában és a berettyóújfalui alirodájában olyan ügyekkel foglalkozik, amiket szeret. Az ügyek sokféleségét felsorolni lehetetlen, a praxisa azonban elsősorban polgári, gazdasági területen működik. Minden ügyére emlékszik – a régiek közül olykor azokra jobban, mint a képviselt fél arcvonásaira. „Nagy ügyekről” nem szívesen beszél, álláspontja szerint minden ügyfélnek a saját ügye a legfontosabb, amit ő a legjobb tudása szerint kíván képviselni. Csupán a teljesség igénye nélkül példálózó jelleggel említ egy lottó ötössel kapcsolatos elszámolási jogvitát, a szomorú következményekkel járt grazi baleset állami kártérítéses és a buszsofőr munkajogi vonatkozású képviseletét, a hepatitis C vírussal fertőzött betegek munkajogi, polgárjogi igényeit.

Irodáiban jól összeszokott kis csapat végzi a munkát részben önállóan, részben az ügyvédnő irányítása mellett. Németül beszél, most épp olaszul tanul azért, mert több olasz ügyfele van és a kommunikáció megkönnyítése érdekében határozta el, hogy ezen a nyelven is legalább tárgyalási szintig megszerzi a tudást. Másoddiplomás képzés területén az Európa-szakjogászi kurzust befejezte. A diploma megszerzéséhez a szakdolgozat készítése és az államvizsga vár még rá.

Dr. Bánkné dr. Szabó Márta, aki a Délvidékről érkezett, nehezen szokta meg a cívis város zárt világát, de most már jól érzi itt magát. Szülőhelyére szüleihez gyakran visszajár. Debrecenben élénk társadalmi életet él, fontosnak tartja a baráti kapcsolatokat, tagja a Vállalkozó Nők Egyesületének, alapítványokat, iskolákat támogat. A gyermekek életútját követve gyakran iskolaszéki, iskolai szülői munkaközösségi feladatokat is elvállal.

Szoros időbeosztása nem akadálya annak, hogy családi életét formálja, egyengesse, gyermekeinek szívesen segít a tanulásban, az élet egyéb területein. Péter negyedéves joghallgató, Annamária a jogi egyetemi tanulmányait most kezdi a Károlyi Gáspár Jogtudományi Egyetemen, Levente a Kossuth gyakorló gimnázium 7. osztályos tanulója. Az ügyvédnő minden szabad idejét a gyerekekkel, családjával tölti, rendszeresek a családi kirándulások, utazások, közös élményszerzések.

A számára az igazi kikapcsolódás a családi házuk kertjének gondozása, a kert virágait saját maga ápolja. Idejét gyakran tölti olvasással, továbbképzéssel. Szeret háztartást vezetni. A konyhában (és a kocsijában) a 60-as, 70-es évek zenéje adja meg az alaphangot. Színházi premierbérlettel rendelkeznek, gyakori fővárosi tartózkodások alkalmával különböző színházi előadásokat keres fel és több budapesti rendezvényen is részt vesz. Szereti lakásában a múlt relikviáit, régi bútorok veszik körül. Ahhoz, hogy megfelelően fitt legyen, több éve minden reggel barátnőjével 6 km-t powelezik. Hétvégeken, ha több ideje van, ennél többet is. Megpróbálja idejét maximálisan beosztva összhangba hozni a munkát, családot és a magánéletet.

 (Hajdú-Bihari Almanach 2. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2002.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése