Demeter Pál

Szövetségi titkár,

Nyíregyháza

szszb_07-20_demeter_pal.jpgA mezőgazdasági jellegű megyénkben különös és fontos szerepet tölt be a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Mezőgazdasági Termelők Érdekvédelmi Szövetsége. E szervezet titkára Demeter Pál. Szintén fontos és hasznos megyénk mezőgazdászainak a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Szövetkezetek Szolgáltató Közös Vállalata. Ennek a sokirányú tevékenységet folytató vállalatnak pedig 1991-től az igazgatója. Sokoldalú, képzett ember, a világhírű oxfordi egyetemen szakmai tréningen vett részt, könnyen szót ért az „egyszerű” parasztemberrel is. A Megyei Munkaügyi Tanácsnak most ő a soros elnöke. Kell-e hangsúlyozni, hogy a tanács munkahelyek teremtéséről, családok sorsáról dönt? Demeter Pál igazságügyi műszaki és környezetvédelmi szakértőként is tevékenykedik a közösség érdekében. Szakvéleménye olykor-olykor perdöntő lehet. Elöljáróban még elmondható róla, hogy különös hobbinak hódol. Portrévázlatához tartozik, hogy karakteres, érdekes ember.

Hogy is került a jó hírű, szép emlékű Teszöv jogutódjához, az említett szövetséghez titkárnak? Íme az életrajza dióhéjban. Mezőkövesden, a méltán világhírű matyó városban látta meg a napvilágot 1947-ben. Édesanyja, sőt a nagyanyja is művelője volt a népművészetnek. A szakma választása, tervezése után Nyíregyházára jött, itt végezte el a mezőgazdasági gépészeti technikumot. A Nyíregyházi Mezőgazdasági Főiskola gépész szakán kapott diplomát, majd a gödöllői egyetemen gépészmérnök oklevelet szerzett, végül − szintén Gödöllőn − energiagazdasági szakmérnöki oklevelet vehetett át.

Nagykállóban, a Zöld Mező Tsz-ben kezdte a munkát, itt dolgozott, majd a jogutód Nyírség Mgtsz-ben 16 évet, ebből több mint 10 évet gépesítési főmérnöki beosztásban. Pályázat útján került a Teszöv-be műszaki főmunkatársnak. Jóleső érzéssel emlékezhet rá, hogy tízen pályáztak e munkakörre, és ő nyert. 1991-ben a közös vállalat igazgatói posztjára pályázott ötödmagával. Nyert a pályázata. A közismert nehézségek ellenére nincsenek likviditási gondok ennél a cégnél.

1997. január 1-jétől december 31-ig a Teszöv ideiglenes, megbízott titkára volt. 1998. január 1-jétől végleges titkár. Pártonkívüli. Több nemzetközi tanácskozáson vett részt. Néhány szakmai publikációja is megjelent. A nyíregyházi mezőgazdasági főiskolán részt vesz a diákköri konferenciákon és a továbbképzésekben. A rendőrség munkáját is segíti műszaki szakértőként.

Közreműködésével és munkatársainak gyűjtő-emlékező munkája nyomán ebben a könyvben örökítsük meg a Teszöv történetét. Rövidítve közöljük Az érdekvédelem 30 éve című írásos anyagot: „Az 1960-as évek közepére a mezőgazdasági irányításban is a politikai változás volt tapasztalható. Vonzóvá vált a tagsági viszony a szövetkezetekben. 1967 áprilisában az Országházban tanácskozott a Magyar Mezőgazdasági Szövetkezetek I. Országos Kongresszusa. A küldöttek megválasztották az országos tanácsot (TOT) és állást foglaltak a területi szövetségek megalakítása mellett. Megyénkben úgy határoztak, hogy gazdasági tájkörzetek szerint alakuljanak meg a területi szövetségek. Ilyen elvek alapján alakult meg megyénkben a Tisza-Menti, a Szatmár-Beregi és a Nyírségi Tsz-szövetség, magába tömörítve 259 mezőgazdasági termelőszövetkezetet. A szövetségek érdekképviseletet láttak el, előmozdították a gazdasági munkát. Egyéb funkciókat is elláttak: revíziós munkákat, ellenőrzéseket végeztek, megszervezték a jogvédelmet, kialakították a beruházások, a kivitelezések szervezését. Ebben a szervezeti formában 1976-ig dolgoztak a szövetségek. Az 1994. évi küldöttközgyűlésen rendezte szövetségünk a tagsági viszonyokat. Ekkor 76 szövetkezet és 4 magánvállalkozó tagunk volt. Öröm számunkra, hogy az elmúlt években 10 új belépő szövetkezet vagy kft. kérte felvételét. Ez munkánk elismerését jelenti. Igyekszünk minden fórumot kihasználni, ahol kérni, követelni, vagy lobbyzni lehet a mezőgazdaság, ezen belül a szövetkezetek érdekében.”

A Számadás című mezőgazdasági hetilap nemrég szabolcsi riportot közölt, ebből idézünk: „Demeter Pál elmondta, erre az évre a szövetkezetektől és a magángazdáktól több építési beruházási tervezésre kaptak megrendelést. Az építkezések alatt ellátják a műszaki ellenőrzési feladatokat is. A közös vállalat erdészeti ágazata erdőtelepítésekkel és véghasználattal, erdészeti szaktanácsadással és fakereskedelemmel foglalkozik. Az energiagazdálkodási részleg többek közt villamos biztonságtechnikai vizsgálatokat végez: érintésvédelem, villámvédelem, tűzvédelmi vizsgálatok.”

 A Demeter család minden tagja kötődik a földhöz, az áldott természethez. A felesége biológia-földrajz szakos általános iskolai tanár, a fia gépészmérnök, a lánya harmadéves a DATE környezetgazdálkodási szakán. Demeter Pál numizmatikus, régi pénzérméket gyűjt. Nagykállóban kisebb gyümölcsöse van, melynek művelését maga végzi.

 (Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 7. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 1998.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése