Csősz László

Cégvezető,

Nyíregyháza

szszb_04-26_csosz_laszlo.jpgNagyon különbözően indult, ám annál jobban összeforrott a testvérpár életútja. Csősz László és testvére ma ismert vállalkozói a megyeszékhelynek, ők a tulajdonosai a Nyírmobil 1. Kft.-nek. A sport és az egészség szeretete az oka, hogy szponzorálták az 1995-ben megrendezett ifjúsági atlétikai Európa-bajnokságot. Ma egy ízléssel berendezett irodában arról beszélgetünk: miként lehet saját erőből létrehozni egy komoly vállalkozást.

− Cégünk filozófiája az, hogy maximálisan megtegyünk mindent a vevők igényeinek kielégítésére. Nem a kiskapura építünk, hanem a saját munkánkra, az elkötelezettségünkre. Nincsenek elkényeztetve a vállalkozók a mai gazdasági környezetben, ezt mindenki tapasztalja, aki ezen a területen próbál megélni. S tudja, mi a baj? Nem kiszámítható a jövő. A pénzügyi kormányzat döntéseinek kiszolgáltatottan kell megélnünk, terveznünk, bővítenünk a vállalkozást  − összegzi az eddigieket László. A korábban megtermelt pénzt visszaforgatták, nem akarták felélni a nyereséget, ahogy mondani szokták: megenni az aranytojást tojó tyúkot.

László Záhonyban a vasútgépészeti szakközépiskolában tette le az érettségit és a Katonai Műszaki Főiskolán folytatta tanulmányait. Hat évig szolgált hivatásos katonaként Debrecenben. Az elkezdődő átszervezéseknél úgy döntött: vállalkozóként folytatja az életét. Akárcsak a fivére, szintén ingázik. A felesége, Kollár Hedvig pedagógus, a debreceni Bocskai István Általános Iskolában tanít. Bence fiuk hatéves, ők Debrecenben élnek.

Hétvégén legalább az egyik nap a gyerekekkel telik. Komoly lemaradást érez e téren, de a vállalkozás teljes embert kíván. Amikor búcsút intett a honvédségnek, szembekerült ezzel a kérdéssel: képes-e ideje, energiája java részét a születő vállalkozásra fordítani? Természetesen nem kellett mindenáron ekkora energiabedobással hajtani, de Csősz Lászlót olyan fából faragták, hogy nem képes félszívvel csinálni valamit.

Tulajdonképpen imádta a honvédséget, azért választotta a katonai pályát élethivatásul, mert az férfias erőpróbának számított. Végképp nem tehet róla, hogy egyik átszervezés még be sem fejeződött, már ott volt a másik. Egy fiatal tisztnek nem kínált hosszú távú perspektívát a nyolcvanas évek végén, a kilencvenes évek elején a honvédség.

A vállalkozás viszont maximálisan megadta a lehetőséget az egyéni képességek kibontakoztatására. Tulajdonképpen egy komoly megméretésnek számított, melyben próbára tehette ügyességét, megszerzett ismereteit. Vizsgázott emberismeretből, szakmaszeretetből. Ráadásul éppen akkor, mikor a piacon erőteljesen megjelent a konkurencia, és csak a legjobbak maradnak talpon.

László is ismeri azt a felmérést, mely szerint az induló vállalkozások közül csupán minden ötödik marad meg öt év múlva is. Ez azt jelenti, hogy sokan fognak bele a vállalkozásba  − legyen az bármilyen  − és egy idő után rájönnek, nem terem számukra babér. Vagy nem mérik fel kellőképpen a piacot, vagy nincs elég tőkéjük, ráadásul nem értik a szakmát, s a tapasztalatok szerint ilyen körülmények közt bukásra van ítélve a legjobb szívvel elindított vállalkozás is.

Imád olvasni az ifjabb Csősz fivér, csak sajnos, nincs annyi szabad ideje rá, mint szeretné. Ha nyugdíjba megyek, elolvasok mindent  − nyugtatja magát, de valójában pontosan tudja: most van szüksége a szakirodalomra, a szabályzatok, rendeletek, törvények precíz ismeretére. A naponta változó gazdasági környezetet ismerni kell, különben nem tud egy sikeres céget kialakítani.

Márpedig a márkanév is kötelez, az Opelnek például négy márkakereskedése működik Szabolcs-Szatmár-Bereg megye területén. Egyszerűen nem engedhetné meg magának azt a luxust, hogy ne maximális hatékonysággal dolgozzanak.

Az pedig, hogy nem nyolc órát tart egy átlagos munkanap, megszokta. A Debrecenből történő bejárás naponta jelentős időkiesés, de jól jön az utazási idő a gondolatok rendezésére, kazetták meghallgatására, a stratégiai, távlati elképzelések körbejárására.

− Elégedett embernek érzem magam, de nem vagyok megelégedett. Törekszem a jobbra, a szebbre, az eredményesebbre. Úgy vélem, sikerül kiépítenünk a megyeszékhelyen és Záhonyban egy-egy komoly autócentrumot és a vásárlókat olyan szolgáltatással fogadjuk, amilyet legfeljebb a tévében vagy a filmekben lát.

A fejekben kell kicserélni a chipeket, ugyanis a korábbi hiánygazdálkodás eredményeként az emberek örültek, ha egyáltalán kaptak egy jobb holmit a boltban. Hol van már az az idő, amikor a hároméves használt autót tízszázalékos felárral lehetett továbbadni? Jó, hogy elmúlt ez az időszak, mert az Európához és a világhoz tartozásunk kritériumának érzem: adjunk minőséget, színvonalas szolgáltatást, mert hosszú távon ez az egyetlen jövedelmező beruházás.

 (Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 4. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 1996.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése

Emlék

Ősz Zoltán alkotása 25×30 cm, pasztell. 2024 “Jaj, a gyerekkor mily tündéri kor volt: egy ködbe olvadt álom és való, ha hullt a hó az égből, porcukor volt, s a... Tartalom megtekintése

Csend a sziklák tövében

Biszák László alkotása 35x60cm. Lüktető  világunk   tele  van  meglepetéssel,  olyannyira,  hogy  belefér  bármilyen  szokatlan  torz,  pszicho,  sci fi,  csak  rettentsen! Nehéz  elhatárolódni,  nehéz kimaradni,  így  azután     egyszer... Tartalom megtekintése