Császári János

Iskolaigazgató,

Nyíregyháza-Nyírszőlős

szszb_09-112_csaszari_janos.jpgMa már igen kevés olyan igazi tanáregyéniséget találni, akit a huszadik század elején nemes egyszerűséggel lámpásnak neveztek az emberek. Akire mindig számíthattak életük nagy, nehéz avagy örömteli pillanataiban. Aki tudásával, a hivatalokban való jártasságával, tisztességével generációk megbecsülését vívta ki. Ezen kevesek egyike Császári János, a Nyíregyháza egyik kertvárosának számító Nyírszőlős iskolájának igazgatója. Ízig-vérig pedagógus, aki legszívesebben ott sem hagyta volna Vadastanyát, ahol a feleségével ketten oktatták, nevelték a gyerekeket az osztatlan osztályokban. Előfordult olyan tanév, amelyikben egyetlen (!) osztályba kellett tömöríteni a hatvanöt–hetven gyereket. Viszont felbecsülhetetlenül szép időszak volt ez az életében, hiszen kezdő tanárként, világmegváltó ifjonti lelkesedéssel látott munkához. Erre az időszakra esett a családalapítása is, a gyermekei szintén a közeli erdőben ismerkedhettek meg a természettel. Császári tanító urat nemhogy befogadta, de vezetőjének ismerte el a tanya, őt kérték, írja meg a végrendeletet helyettük, nem múlt el lakodalom vagy disznóölés nélküle.

Újfehértón született 1944. november 11-én. Édesapja, Császári János, édesanyja, Rácz Margit, egyaránt tejkezelők voltak. Testvére, Margit, a TÁKISZ-nál adminisztrátor. Neje, Szegedi Julianna, matematika-fizika szakos pedagógus, ma a nyíregyházi Benczúr Gyula Általános Iskola igazgatóhelyettese. Két lányuk született, Viktória magyar nyelv és irodalom szakot végzett az ELTÉ-n, a férje, dr. Tomcsik Zoltán, orvos. Dunaharasztiban élnek, és nevelik három pici gyermeküket. Az ikrek, Márton és Eszter, két és félévesek, Zoltán egy éves. Császáriék másik gyermeke, Tamás, autószerelő az Autóklubban, és a jó nevű fúvószenekarban játszik.

Császári János a nyíregyházi Kossuth Lajos Gimnáziumban érettségizett ’62-ben, majd a felsőfokú tanítóképzőben szerzett oklevelet ’65-ben. Később ezt történelem szakos diplomával egészítette ki. ’64-ben még képesítés nélkül kezdett tanítani Vadastanyán, egészen ’77-ig itt dolgozott.

Amikor felkérték a nyírszőlősi, akkor még tanyai gyerekeket ellátó kollégium nevelőtanári munkakörének betöltésére, nagyon hasonló gondokkal találkozott, mint amit már Vadastanyán megszokott. A tanyai gyerekek felzárkóztatása mellett a tehetségesek gondozása, tudásuk megalapozása lett a legfontosabb feladata. Igen sokan végeztek közülük tanárképző főiskolát, jogi, műszaki, közgazdasági egyetemet, büszkék dr. Sztankó Évára, aki ma már ismert sebészorvos. A nyolcvanas évek elején szakosították a kollégiumokat, és a tanyai gyerekek a Váci Mihály Kollégiumba kerültek, Nyírszőlősön pedig a veszélyeztetett és szociálisan hátrányos helyzetben lévő gyerekek nyertek elhelyezést. Ez aztán kihívás volt a javából Császári úr számára, hiszen már az is eredménynek számított, ha a nyolcadik osztályt elvégezte mindenki.

Ma is működtetnek kollégiumot, nyolcvan vidékről érkezett gyereknek adnak itt elhelyezést. Az iskolában háromszázhúsz tanulót nevel, oktat a harminchét tagú tantestület. 1999. szeptember elsejétől átmeneti otthont is működtetnek. Ide azok a gyerekek kerülnek, maximum félévre, akiknek a családja váratlan krízishelyzetbe jutott.

Azóta is számos területen játszik kezdeményező szerepet a nyírszőlősi iskola. A romániai menekülteket átmenetileg itt fogadták be, a Nemzeti Gyermek és Ifjúsági Közalapítvány elindítása a nevükhöz fűződik. A művésztábor kialakítása, és a Balaton-parti szigligeti tábor indítása is az ő érdemük. Bár nincs tornatermük, a 15000 kötetes könyvtárukra büszkék. Népművészeti szobát rendeztek be a szőnyegszövés, batikolás, korongozás iránt érdeklődő fiataloknak. Napokon belül csatlakoznak az internet világhálóra, pályázat útján Pentium számítógépeket kaptak. Szakköri keretek közt bővíthetik ismereteiket matematikából, franciából, angolból, rádiózásból a gyerekek.

Pedagógiai programjukat úgy állították össze, hogy az egészségügyi, szociális hátránytól függetlenül a gyermekek személyiségének fejlesztése során a maximumot igyekeznek kihozni a tanulókból. Császári János 1977-től itt kollégiumi nevelő, majd 1980-tól igazgatóhelyettes, és 1984-től igazgató. A városi önkormányzat, a nyugdíj közeledtére való tekintettel három évvel meghosszabbította számára a kinevezést.

A közéletben is aktívan részt vesz. Három ciklusban tanácstagként képviselte választói érdekeit a városi tanácsban. Az egykori Hazafias Népfront elnökeként is tevékenykedett.

– Mindig is azt tartottam szem előtt, hogy a környezetemben élő emberek szószólója legyek; ha nekik nincs lehetőségük a maguk ügyeinek ellátására, akkor azt vállaljam fel én – mondja. Iskolaigazgatóként is az a célom, hogy az idejáró gyerekek sikerrel boldoguljanak majd az életben.

 (Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 9. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2000.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése