Borsy Gábor

Vállalkozó,

Nagykálló

szszb_04-182_borsy_gabor.jpgHáromszorosan is lehet Mester Úrnak szólítani. Vállalkozónak is. Valóban mestere a szakmáinak, önképzéssel, továbbképzéssel folyton bővíti szakismereteit. A vállalkozását is bővíteni szeretné. Úgy tervezi, hogy felvesz − főleg munkanélküli − ácsokat, kőműveseket, és komplett építőipari kivitelezéseket is vállal.

Megyeszerte ismerik és tisztelik, Budapesten és a szomszédos Borsod megyében is letette a névjegyét. Munkájával évtizedek óta hozzájárul ahhoz, hogy kialakuljon, vagy javuljon komfortérzetünk. Keze munkája nyomán a lakásokba, az otthonokba kerül az éltető víz, a testet, lelket melengető radiátor, konvektor. Nagykállóban él népes famíliájával egy gyönyörű családi házban. A neve Borsy Gábor.

Ha hivatalos szakmai önéletrajzot kellene írnia, leírhatná, hogy 1967 óta dolgozik a csövek rengetegében, folyamatosan új értéket teremt.

Nem kis büszkeséggel leírhatná, hogy 1967-ben a Szakma Kiváló Tanulója országos versenyen a legjobbak közt szerepelt és vizsgák nélkül szabadult. Vagyis megszerezte a szakmunkásbizonyítványt. Közismert, hogy a hatvanas évek második felében és a hetvenes években a fővárosban gomba módra szaporodtak az új lakások, az új középületek. Kezdőként több cégnél − többek közt az országos hírű Budapesti Csőszerelőipari Vállalatnál − dolgozott.

A hetvenes évek közepéig hozzájárult Budapest építéséhez, szépítéséhez, bővítéséhez. Jó szakik közt gyakorolta a fűtésszerelő szakmát. Mert hogy ez az eredeti szakmája. Aztán megszerezte a víz- és gázszerelő szakmát is. Ritkának mondható rekorddal dicsekedhetne: mind a három szakmából letette a mestervizsgát.

A következőkben az élet diktálta sorrendben leírjuk, hogy mi minden történt vele a gyorsan elszállt pár évtizedben, mialatt kevesebb lett a haja, több a tudása, az anyagi java. 1969-ben bevonult katonának. 1970-ben kiváló katonaként szerelt le. Még ebben az évben nagyot változott élete, megnősült.

Minden évben történt vele, vagy körülötte valamilyen fontos esemény. Hetvenegyben megszületett a fia, Hetvenkettőben a lánya. Felesége pesti, így örültek, hogy 1973-ban Újpalotán kaptak lakást.

Ő azonban nagykállói, és vonzotta vissza a szülőföld, a rokonság, úgy vélte, hogy itthon még jobban lehet boldogulni szorgalmas munkával, tenniakarással. 1979-ben − immár negyedmagával − hazajött hát Kállóba.

Takaros házat építettek, megrakták a családi fészket.

Van mire emlékeznie, tanulmányi sikereket is elkönyvelhet. A sok-sok munka és a két apró gyermek nevelése mellett feleségével mind a ketten tanulásba kezdtek. Felesége levelező úton közgazdasági szakközépiskolában szerzett érettségi bizonyítványt, ő gépipari szakközépiskolában. Szakmai körökben elismerésnek örvendhet azért is, mert megvan az általános gépszerelő szaktechnikus oklevele is.

Lépést tartott a fejlődéssel, igazodott az új igényekhez. A nyolcvanas évek végétől padlófűtés-szereléssel is foglalkozik. Engedélye van rézcsöves belső gázszerelésre is. Rendszeresen szaklapokat olvas, figyelemmel kíséri az új technikát és technológiát. Az oldalfalfűtés technológiáját és a rézcsöves gázszerelést e könyv megjelenésének esztendejében, 1995-ben tanulta meg egy tanfolyamon.

Miután hazajött a fővárosból, a megyei víz- és csatornamű vállalat, a Szavicsav nagykállói telepén dolgozott, telepvezetőként. (Nyolc község tartozott ide.) Ezerkilencszáznyolcvannégytől másodállásban gyakorolta a kisipari tevékenységet. Nyolcvanhatban aztán sorsforduló következett az életében: otthagyta a telepet és magánvállalkozó lett.

A rendszerváltás óta az egész megyében vállal munkát, sőt a megyehatárokon túl is. Kállóban és Kállósemjénben részese volt a fűtéskorszerűsítésnek. Kállóban a Petőfi utcán az óvoda Makovecz tervei alapján épült, itt ő szerelte be a központi fűtést és a gázt. A helyi rendőrség épületében is sokat dolgozott. A Kállfo étterem víz- és gázvezetékét szintén ő építette ki. Kállósemjénben három és fél kilométer ivóvízhálózatot épített. Büszke rá, hogy Semjénben a Kállai-kastély fűtésrekonstrukciójának ő volt a kivitelezője. Borsod megye két településén külső munkálatokon dolgozott. Szülővárosában forintokban ki sem fejezhető társadalmi munkát végzett, főleg a gyermekintézményekben.

A csövekkel, a fémmel mesterien tud bánni. És az emberekkel? Mint mondja, hét szakmunkás alkalmazottja van és egy tanulója, s jól megértik egymást. Borsy Gábor közéleti munkát is végez: tíz éve már, hogy a Nyíregyházi Építőipari Ipartestületnek elnökségi tagjaként dolgozik.

Több generáció él a családi házban, édesanyja, a bátyja, a húga a családjával, a fia most épít új otthont az út másik oldalán.

A nejének butikja van, a fiának vas-műszaki kereskedése, a lánya pedagógus. Borsy úr szabad idejében a videojával szívesen örökíti meg az érdekes perceket, pillanatokat.

 (Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 4. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 1996.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése

Emlék

Ősz Zoltán alkotása 25×30 cm, pasztell. 2024 “Jaj, a gyerekkor mily tündéri kor volt: egy ködbe olvadt álom és való, ha hullt a hó az égből, porcukor volt, s a... Tartalom megtekintése