Bocz Ernő

Professzor emeritus,

Debrecen

hb_02-22_bocz_erno.jpgErdélyből származik, Köpecen született, Nagyenyeden járt iskolába, a híres Bethlen Kollégiumba, a róla szóló könyvet annyira nagy becsben tartja, hogy állandóan ott látható a munkaasztalán. Az tartja, hogy a környezet, a család, a gyermekkor alapvetően meghatározza az ember életirányát. Szülei nagyon bölcsek voltak, tudták, hogy intellektuális pályákon a nyelvismeret a legfontosabb. Harmadik elemi iskolás korában egy rokon szász családhoz adták, s román iskolába járt. A szász kiejtés később nagy segítséget jelentett az angol nyelv elsajátításhoz. Német, angol, francia, román nyelven szakmai konzultációra képes, de oroszul is megtanult annyira, hogy KGST tanácskozáson nemzetközi koordinátor volt.

A pályaválasztási döntése szinte hihetetlennek hangzik. Egyik nagybátyja a Földművelésügyi Minisztérium főtanácsosa volt, illendőségből beszámolt neki továbbtanulási szándékáról, közölte, hogy elektromérnöknek készül. Ám nagybátyja két-három mondattal a mezőgazdasági pályát jelölte ki számára, s a professzori státust. S ő, néha maga is alig hiszi, valami mágikus hatásra, ráállt a javaslatra. Ezerkilencszáznegyvennégyben Kolozsvárról el kellett menekülnie Keszthelyre, ahol azonnal menzát alapított. Ezzel ellensúlyozta a szülői támogatás hiányát. De hamarosan elszegődött a növénytermesztéstani tanszék kutatótelepére napszámosnak. Ezen az úton vélte ugyanis megközelíteni célját, a tanszékre jutást, amit hamarosan el is ért. Demonstrátornak majd tanársegédnek nevezték ki és részese lett a kutatásoknak. Már hallgató korában az a megtiszteltetés érte, hogy a híres Manninger Gusztáv Adolf, debreceni professzor Keszthelyen vele konzultált a burgonyaleromlásról.

A kolozsvári agrárprofesszorok többsége Keszthelyen telepedett meg, ezzel ott a legerősebb tanári kar alakult ki. A későbbi központi agráregyetemet nagyrészt ez a professzori kar népesítette be Budapesten. Később Gödöllőre, a premontrei gimnázium épületébe telepítették az egyetemet, ahol nem volt könnyű a munkát folytatni, a kutatási bázist újraszervezni. A vidéki egyetemek létesülése után, ezerkilencszázötvennyolcban Bocz professzort a Debreceni Agrártudományi Egyetem meghívta a Növénytermesztés-tani Tanszék vezetésére docensi rangban. Itt teljesedett ki tudományos és oktatói munkássága. 1964-től 1975-ig tanszékvezető, egyetemi tanár, 1975-től 1990-ig a DATE Növénytermesztés-tani és Ökológiai Intézetének igazgatója. 1990-től kutató professzor. Számos hazai és több nemzetközi tudományos társaság és munkabizottság tagja.

A kiváló debreceni mezőgazdasági adottságok kedvező lehetőséget adtak a termesztés fejlődését szolgáló kutatások kibontakoztatásához. Itt lett kandidátus 1959-ben, majd 1968-ban a mezőgazdasági tudományok doktora. Észlelte, hogy Nyugat-Európában fokozatos a termésnövekedés, nálunk viszont stagnál. Tisztázta az ország növénytermesztése növelésének feltételeit a szakmai közvélemény ellenére. Ezt a tápanyagszükséglet kielégítésében jelölte meg, mert az agrotechnika lehetőségei kimerültek. Vallotta, hogy műtrágyával húsz év alatt a termést 200–250 százalékra lehet növelni. A kormány az ő tervei alapján, a tervhivatal támogatásával valósította meg a programot. A hatvanas évektől a nyolcvanas évekig sikerült országosan 300 százalékos növekedést elérni. Ezzel Magyarország felzárkózott a nyugat-európai színvonalhoz.

Szerkesztésében 1992-ben megjelent a Szántóföldi növénytermesztés címmel a 80 íves kézikönyv, amely a maga nemében korfordítónak számít, mondhatnák „eurokonform”,  nemzetközileg egységes szempontrendszert követ. Kiváló feltaláló, ezt a címet a Szabadalmi Hivatal a befolyt pénzösszeg alapján állapította meg és adományozta számára.

Három találmány fűződik a nevéhez. Az első egy elsötétítés nélküli nappali vetítő, ez még elektromérnöki vonzódásáról tanúskodik. A második a növénynek a nagytermés feltételeit biztosító nagyadagú tápanyagellátása. Ezt tekinti fő művének. A harmadik a hazai öntözési rendszer új alapokra helyezése. Az üzemi termesztés öntözését főleg a hátsági legjobb talajokra koncentrálta, ahol a legnagyobb termés és az öntözés legjobb hasznosulása biztosítható. Ezerkilencszáznegyvenhat óta folyamatosan részt vesz az egyetemi oktatásban.

Ezerkilencszázkilencvenben vendégprofesszor volt a Rostocki Egyetem Mezőgazdasági Karán. Tanítani, egyetemi előadást tartani mindig szeretett, ezt elválaszthatatlannak tartja a kutatómunkától. Tanítványai szerint előadói készségével fel tudja kelteni a figyelmet túl a nyolcvanon is. A keszthelyi, a gödöllői, a debreceni, és a kijevi Sevcsenko Egyetem díszdoktora.

Bár a tudományának rabja volt, mint minden igazi tudós, de amíg orvosnő felesége élt, sok időt szentelt a családnak, sokat utaztak, járták az országot és Európát, s nem mulasztottak el színházi, operai élményeket szerezni.

 (Hajdú-Bihari Almanach 2. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2002.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése

Emlék

Ősz Zoltán alkotása 25×30 cm, pasztell. 2024 “Jaj, a gyerekkor mily tündéri kor volt: egy ködbe olvadt álom és való, ha hullt a hó az égből, porcukor volt, s a... Tartalom megtekintése