Bagoly Albert

Középiskolai igazgató,

Baktalórántháza

szszb_13-54_bagoly_albert.jpgSokszínű a baktalórántházi Vay Ádám Gimnázium Szakközépiskola Szakiskola és Kollégium képzési palettája. A jó hírű iskolában szerteágazó a gimnáziumi képzés, vagy például az idegen nyelvek oktatása. Figyelmet érdemel a közbiztonsági és a határrendészeti fakultáció, érettségi után többek közt mezőgazdasági vállalkozókat képeznek, a felnőttképzés keretében van egy édes tantárgy: a méhészképzés. A számítógépes teremben, illetve a nyelvi laborban a csúcstechnikával találkozhatunk. A műhelyek előtt áll emlékként az ötvenes éveket idéző körmös traktor, innen pár méterre parkol, és aratási bevetésre vár egy modern, számítógép által vezérelt német kombájn és egy finn gyártmányú traktor. Az intézmény igazgatója Bagoly Albert.

A 2001/2002-re szóló tájékoztatóban az áll, hogy az intézményben van hatosztályos és négyosztályos gimnázium. A szakközépiskolai képzés világbanki tervek szerint folyik: informatika, közgazdasági és mezőgazdasági szakmacsoportban. Érettségi utáni szakképzés címszó alatt ez olvasható: mezőgazdasági gépésztechnikus, mezőgazdasági áruforgalmazó technikus, mezőgazdasági vállalkozó, falusi vendéglátó. Képeznek még itt például műszaki informatikusokat, de lehet jelentkezni mérlegképes könyvelői kurzusra is. A szakiskolai képzés keretében a nyolc osztályt végzettek két plusz két évi tanulási idő után mezőgazdasági gépész, növénytermesztő gépész, mezőgazdasági gazda asszony vagy falusi vendéglátó szakmunkás-bizonyítványt kaphatnak.

A fenti információkat kiegészíti az az újságcikk, amelyet idézőjelben ismertetünk:

„Ezekben a hetekben több munkaerő-piaci, munkahelyteremtő képzés van folyamatban a baktalórántházi Vay Ádám Gimnázium Szakközépiskola Szakiskola és Kollégium tantermeiben. A számítógép kezelő és a mezőgazdasági vontatóvezető tanfolyamot a megyei munkaügyi központ, a méhész és az ezüst kalászos, arany kalászos gazdatanfolyamot az FVM támogatja.

Bagoly Albert, az intézmény igazgatója elmondta: a 2001/2002-es tanévben felnőttképzés keretében a számítástechnikai szoftverüzemeltető tanfolyamon 30, a vontatóvezetői tanfolyamon 18, a méhész tanfolyamokon 125 hallgató vesz részt. Érdekességként említette, hogy az iskola Zala megyében Söjtörön már szervezett, Lentiben most szervez OKJ-s végzettséget adó méhész tanfolyamot. Előkészítés alatt áll egy bioméhész tanfolyam, amelyet Baktalórántházán kívánnak indítani.

A baktalórántházi iskola hazánk legnagyobb méhészképző iskolája, ezért itt rendezték meg 2001 decemberében a regionális méhésztalálkozót, de az iskola volt a házigazdája a három megyében az AMC támogatásával megvalósuló „mézprogramnak” is.”

Egy másik híradás arról szólt, hogy az intézmény diákjai eredményesen tanulják az idegen nyelveket. Ennek is köszönhető, hogy tavasszal egy francia városban, Graullhet-ben részt vettek az Európa Napok elnevezésű rendezvénysorozaton. Kultúrműsoruknak sikere volt a nemzetközi publikum előtt. Az angol, a francia, a német és az ukrán nyelv népszerű a diákok körében. Franciaországi kapcsolatokat már régebben ápolnak, 2001 tavaszán diákcsere keretében egy hetet töltött Közép-Franciaországban egy osztály, ősszel nálunk vendégeskedett az ottani középiskola 20 diákja. Prienbe meghívást kapott három baktalórántházi tanár és tíz diák. A német városból ők tizenhárman átmentek a francia városba, így részesei lehettek az Európa Napoknak. Ezen kívül az iskolának ausztriai, görög, szlovén és német kapcsolata van.

A jövőbe mutató hasznos változásokat ismertetjük ebben a bekezdésben. Az ifjúsági szakképzés korszerűsítése világbanki projekt „B” komponensének keretében eredményesen pályázott az intézmény. A pályázaton a közelmúltban 10 millió forint értékű számítógépet, illetve nyelvi laboratóriumi felszerelést nyertek. Az új tanév megkezdéséig a nyírmadai Fényestanyán, a volt Nyírmadai Állami Gazdaság javítóbázisát korszerűsítik, a gyakorlati képzés színtere lesz a bázis. A gödöllői Szent István Egyetemmel közösen Baktalórántházán hamarosan beindítják a „mezőgazdasági műszaki menedzser asszisztens” felsőfokú szakképzést.

Bagoly Albert, mint a jó pap, holtig tanul. 1967-ben a baktalórántházi gimnáziumban érettségizett. ’70-ben Nyíregyházán felsőfokú mezőgazdasági technikus lett, három évvel később itt gépész üzemmérnöki diplomát szerzett. 1976-ban Budapesten főiskolai szintű pedagógiai képesítést szerzett, 1984-ben a debreceni egyetemen filozófiát, 1992-ben a Gödöllői Egyetem Nyíregyházi Főiskolai Karán közgazdasági szakmérnöki, 1998 júniusában a debreceni KLTE bölcsész karán pedagógiai szakos tanári, 1999. januárban a pécsi egyetemen humánszervező egyetemi oklevelet vehetett át. Tagja a Tangazdaságok Országos Vezetőségének. Az Oktatási Minisztérium közoktatási szakértője, az FVM szaktanácsadója. 1998-ban a földművelésügyi miniszter Nagyváti János-díjjal, 1999-ben a belügyminiszter dicsérettel ismerte el széles körű pedagógiai és közéleti tevékenységét.

 (Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 13. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2002.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése