Négy napig folyt a főzés

Ahogy egyik adag elkészült, máris készítették oda a másikat. Szerencsére egyik sem kapott oda

Ágnes asszony csípőre tett kézzel állt meg Péter előtt.

Péter megszeppenve egyenesedett fel a favágásból, miközben azon töprengett, hogy mikor tehetett már megint rossz fát a tűzre.

Fiam, holnap szilvaíz főzés. Hagyd abba minden dolgodat, s ásd meg a katlant.

Na ne, újra én? Mért nem szól Pistának?

Mert te már jól érted magad. Elég sokat gyakoroltad.

Éppen ez az, más is megtanulhatná.

Pistáék nekem segítenek szilvát szedni, este pedig pattogtatni. A szomszédokkal együtt.

Jól van, megásom. De a kavarót nem lesz időm összetákolni.

Én megcsinálom! kiáltott át a szomszédból a mindig szemfüles Viktor. Csak egy véka szilvát kérek érte.

Ágnes asszony a kerítés felé fordult.

Aztán tudod hogyan kell?

Persze, már legalább tizenötöt készítettem. Csak előbb megnézném az üstöt.

Öt vedres rézüst.

A formáját nézném meg, Ágnes asszony! Mert ha nem tudná, minden üsthöz másféle kavaró dukál, hacsak nem ikertestvérek.

Gyere át! Ha jól dolgozol, megkapod a szilvát.

Viktor, serény fiatalember lévén, általában nem úgy közlekedett, mint a normális emberek, hát egy pillanat alatt ott is termett, mert simán átugrotta a kerítést.

Már itt is vagyok! vigyorodott el.

Péter kissé morcosan fogott a katlan megásásához. Nagy munka, s minden évben rásózzák. Először egy mély lyukat kell ásni, amibe az üst, s alája a tűz is elfér, meg egy kürtő a füst kivezetéséhez. Aztán kell még egy lépcsős levezető árok, hogy a tüzet meg lehessen rakni. Rámegy a délutánja.

Viktor megméricskélte az üstöt, majd fütyörészve visszaszökkent a saját portájára. Nyomban nekilátott a munkának.

Mit fabrikálsz, báttya? szaladt oda a kis Vince.

Én bizony szilvaízkavarót. Tudod, ezt nagyon pontosan kell  megbütykölni, mert másképp odaég az íz, s aztán hat asszony sem tudja majd levakarni az üstről. De ha jól dolgozom, akkor egy öregasszony is könnyedén kezelheti.

Miért vannak rajta bevágások?

Ebbe félkör alakú fadarabok kerülnek, amelyek az üst fenekét követik.

Nem lesz túl nehéz?

Nem, mert cövekekre lesz erősítve.

Vince nem értette. Csak csóválta a fejét, de este, amikor ő is átment a szilvapattogtatásra, megnézhette az egész szerkezetet.

Akkorra már Péter végzett a katlannal, s mind a szilvával dolgoztak, Rebi mama meséit hallgatva. Éjfél felé bomlott fel a társaság.

Másnap elkezdődött a szilvaíz főzés. Hol Rebi mama, hol Ágnes asszony kavargatta, a kis lócán üldögélve a katlan mellett, hol pedig a fiatalabb asszonyok váltották fel őket. Este a gyerekek a katlan lépcsőin játsztak, miközben Rebi mama kotyót osztogatott egy-egy tányérkában. A mesék meg, persze, ismét előkerültek.

Négy napig folyt a főzés. Ahogy egyik adag elkészült, máris készítették oda a másikat. Szerencsére egyik sem kapott oda. Ötödik nap Ágnes asszony átkiáltott a szomszédba:

Viktor!

Viktor vidáman közeledett.

Na, meg van elégedve, Ágnes?

Annyira meg, hogy nem egy, hanem két véka szilvát adok. S csak szólok, hogy lenne egy kis javítanivaló a pálinkafőzőn is.

Még egy véka szilva? kacagta el magát Viktor.

Áll az alku! S aztán lehet, hogy azt is megduplázom.

Szerző: 2020. 09. 20.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése

Emlék

Ősz Zoltán alkotása 25×30 cm, pasztell. 2024 “Jaj, a gyerekkor mily tündéri kor volt: egy ködbe olvadt álom és való, ha hullt a hó az égből, porcukor volt, s a... Tartalom megtekintése

Csend a sziklák tövében

Biszák László alkotása 35x60cm. Lüktető  világunk   tele  van  meglepetéssel,  olyannyira,  hogy  belefér  bármilyen  szokatlan  torz,  pszicho,  sci fi,  csak  rettentsen! Nehéz  elhatárolódni,  nehéz kimaradni,  így  azután     egyszer... Tartalom megtekintése