Sügér király beleszeretett egy lányba Nyomáton

Szerelmüket titokban kellett tartani, hát egy alagutat építtetett Nyárádszentlászló és Nyomát között, ahová később a kincseit is elrejtette

Ha Ákosfalváról Nyárádszereda irányába indulsz, aztán Nyárádszentlászlónál balra térsz, rejtett kis völgybe vezet az út. Egy csodaszép völgybe, ahol egy aprócska falu rejtőzik: Nyomát.

Csupán három utca az egész: a Szentlászlói, a Kebelei és a Bozsi út. Ezek egyetlen pontban találkoznak, terecskét alkotva. Itt emelkedik a négy templom közül kettő, az unitárius meg a református. Az első egyike a legősibb erdélyi templomoknak: 800 éves. Valamikor egy remete építette kolostorból vált templommá, legalábbis a hagyomány szerint, valamint a falu is erről a remetéről kapta a nevét, amely eredetileg Moniat volt.

Közvetlen, kedves emberekkel találkozhatsz itt. János a református templomba kalauzolt el minket, ahol a saját maga által készített templommakett ékeskedett a főhelyen. Otthonos, barátságos templomocska, akárcsak a mellette emelkedő unitárius templom, ahol már a portikusban időutazásban részesülsz, annyira elszigetel a külvilágtól, és egy régi, kapzsiságtól, becsvágytól mentes helyre repít. Szilamér, a lelkipásztor, hosszasan és lelkesen mesél a templomról, az unitárius vallásról. Hagyományőrző, tenni akaró ember, mintha ő is a múlt tisztaságát képviselné, a természet tiszteletével és szeretetével együtt.

Béla a következő idegenvezetőnk, egy vidám, tettrekész ember, aki minden kulcsot megszerez, és minden lehetetlen helyzetet megold.

– A katolikus meg az ortodox templomok még nagyon fiatalok, de ezeket a vallásokat kevesen gyakorolják a faluban – árulja el Béla, meg azt is, hogy akár görög-katolikus is akad itt náluk.

A hangoskodó Jocó legalább egy tucat viccel próbál meglepni. Rózsa megsúgja, hogy buszsofőr.

– Az én tanító nénim mindig szidott, hogy ne nézzek ki állandóan az ablakon, mert akkor sosem fogok   tudni  figyelni. Most kérdem én: mi lett volna az emberekkel, ha én nem néztem volna ki az ablakon?

Aztán mindannyian a Sügér király legendájánál kötnek ki.

Sügér király valamikor a XV. században élt Nyárádszentlászlón, és beleszeretett egy nyomáti lányba. Mivelhogy a szerelmüket titokban kellett tartani, hát egy alagutat építtetett Nyárádszentlászló és Nyomát között, ahová később a kincseit is elrejtette. Ezt sokan keresték, természetesen sikertelenül. Viszont az alagutat aztán a fehér lányok kezdték el használni, itt jártak át Nyomátról Szentlászlóra.

– Kik voltak a fehér lányok?

Összenéztek, vállat vontak.

– Hát a fehér lányok. Értse mindenki úgy, ahogy akarja.

Bözsi néni, akit ugyancsak meglátogattunk Rózsával, még egy kicsit megtoldotta a legendát.

– Én láttam az alagutat. 1958-ban, amikor bevezették a gázt a faluba, téglákat ástak ki a nagy híd környékén. Biztos, hogy az alagútból volt. A bejáratot is tudjuk, hogy hol van: a szentlászlói torony alatt, lebetonozva. És van egy hely, a Sónyaló, ahol fehér fűzfák nőnek. A leveleik fehérek, de mindeniknek a hátulján látható az SK. Vagyis Sügér király.

– Van még egy érdekes hely – mesél tovább Bözsi néni, a Királykút. A tatárjárás idején beledobták a harangot az emberek, aztán elmenekültek, de megcsúszott a föld,s a harangot sosem találták meg. Még most is ott van, valahol a mélyben.

Kikísér, mosolyog. Még egy pillantást vetek a különleges kis falura, ahol nagy kincs rejtőzik, s eszembe jutnak a lelkipásztor szavai: mostanában sok fiatal család  költözött ki Nyomátra. És valahol itt van a kincs elrejtve. 

Mert bennük van. Ők a jövő. És itthon maradnak.

Szerző: 2020. 07. 19.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Lisztománia

Tüttő József alkotása 50x30cm, olaj/MDF. “Lisztománia, üzenet a Liszt érzékenyeknek!!” Rossz vicc, kicsit megengedtem magamnak az áthallás mókáját. Tüttő József jó humorral sajátos komponálással terítette elénk nagy zeneköltőnk jellemzőit: az... Tartalom megtekintése

Hitler Sasfészke Berchteschgadenben

Elérhetetlen, megközelíthetetlen, bevehetetlen… Már-már népmesei jelzők is feltűnnek az egykori náci vezető Salzburg mellett, ám mégis Bajorországban felépített rejtekhelyével kapcsolatos legendákban. Még a háború után is jó ideig megismerhetetlen volt... Tartalom megtekintése

Alkonyattól pirkadatig

Tüttő József alkotása60x90cm Olaj/MDF. A téma örök, a feldolgozások többsége ismert, de ez az egyéni, összetéveszthetetlen stílre fel kell kapni a fejet!!! A komor színhasználattal az állatok robusztussága is alátámasztott, a... Tartalom megtekintése