Laji fiákeren ment Vásárhelyre malacot venni

Még a pipáját is elővette, s fitymálólag pillantott a gyalogosokra

Ettek-e már valaha zserbó-palacsintát? Mit mondjak: istenien finom! A vékony palacsintákat szilvaízzel kenik meg, arra  egy adag darált dió és cukor kerül, aztán feltekerik, mint a rétest. Mindenképpen érdemes kipróbálni.

Éliza néni is ilyet készített, abból a különleges okból kifolyólag, hogy három szép leányához két legény érkezett vizitába. S mivelhogy nem szeretett volna a fiatalok mellett lábatlankodni, hát csak sütögette egyre-másra a palacsintákat.

Ez nagyon tetszett a legényeknek, főleg Lajinak. Ügyes kis palacsinták voltak, ő meg eléggé éhes, hát minden palacsintát egy falatnak tekintett. A barátja, Józsi, eléggé szégyellte, hogy Laji ilyen illetlenül viselkedik, ezért, mihelyt a leányok nem figyeltek oda, intett neki, hogy legalább két falásból nyakalja a palacsintákat, ne egyből. Egyáltalán nem járt sikerrel. Laji homlokegyenest ellenkezően értelmezte a jeleket: most már kettesével falta a palacsintákat.

Na, de ez is lejárt, aztán Laji valahogy megházasodott. Takaros kis házban laktak a Nyárádmentén, gazdálkodni próbáltak. Egy napon Lajinak eszébe jutott, hogy ő biza vesz egy malacot. Nem sokat teketóriázott, felkapta az átalvetőt, és elindult Vásárhelyre. Marosvásárhelyre, ami potom tizenhét kilométerre volt tőlük. Kicsit elfáradt, mire begyalogolt, ezért megállt pihenni.

Egy fiákeres észrevette, s megszólította:

– Jó napot, hová megy?

– Én a vásárba, fiam.

– Az még kicsit odébb van, lenn a nagyréten. De ha akarja, szívesen elviszem!

– Már mért ne akarnám?

Úgy pattant fel a kocsira, mint egy akrobata, aztán meg úgy ült ott, mint egy kiskirály. Még a pipáját is elővette, s fitymálólag pillantott a gyalogosokra:

– Íme, én, Pécsi Lajos, fiákeren utazom, nem mint ti!

Megérkeztek. Laji illedelmesen megköszönte a fuvart, s indult.

– Nem felejtett el valamit? – kiáltott utána a kocsis.

– Nem én.

– Aztán fizetni ki fog?

– Hát azt gondoltam, hogy jószántából hozott el.

– Azt bizony elég rosszul gondolta.

Eléggé vakargatta a feje búbját Laji, de nem volt mese, le kellett pengetnie a viteldíj árát. Miután fizetett, alig maradt valamicske pénze.

– Na, a malacnak annyi. De nem megyek haza üres kézt, veszek magamnak egy nadrágszíjat.

Kiválasztott egyet, amelyik jó tartósnak mutatkozott, s azzal szépen hazabandukolt. A felesége fölöslegesen szidta, nem tudta meg nem történtté tenni az esetet.

Este Laji szépen rárakosgatta egy székre a ruháit, a nadrágszíjat meg legfelül, mint valami kincset. Boldogan szenderült álomba, s amikor már elkezdett szépeket álmodni, valami zaj hirtelen felébresztette. Hiába nézett jobbra-balra, semmit sem látott, egészen addig, míg le nem pillantott a földre. Még a szívverése is megállt egy pillanatra ijedtében. 

Jól oldalba bökte a feleségét:

– Ilona, gyújtsd meg a lámpát – suttogta. – Kígyó van a házban!

Azzal felugrott, felkapta a szekercét az ágy mellől – hogy miért volt ott, fogalmam sincs-, s miszlikbe aprította a szerencsétlen kígyót. Mire Ilona a lámpát meggyújtotta, már legalább harminc darabra szabdalva hevert a földön – a nadrágszíj. Mikor meglátta mit tett, Laji mérgében fogta a szekercét, s kihajította az ablakon.

Szerző: 2020. 03. 28.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése