Megvásárolhatatlan gazdagságunk

Szemelvények Bán Béla készülő EMLÉK(fény)KÉPEK című könyvéből

Édesapám

1955 szeptembere. Először mentem egy újság autójával, kiküldetésben haza, szülőfalumba. Nem akartam én dicsekvő lenni, de tudat alatt biztosan benne volt a fejemben, hogy lássátok drága szüleim: itt a fiatok. Bár nem pap lett, ahogyan édesanyám akarta, de nem kell szégyenkeznetek miatta.

Hétköznap volt. Megálltunk a kapu előtt, lássa az utca, hogy csillog a Pobeda autó üvege, ahogy rávetül a délutáni napsugár.

Édesanyám rohant fel valahonnan a kertből, de kérdezni már nem volt ideje, ölelés és könny, az újratalálkozás boldogsága.

– Édesapám?

– A tsz-ben, a kertészbrigádban. A Második járáson, a temetőnél.

Ott jöttünk el, láttuk is az embereket. Vissza hát.

Hárman voltunk, Stribik László gépkocsivezető, Tóth László MTI fotóriporter és én. A tábla szélén állt meg az autó. Tovább nem mehetett, eláztak ott a földek, ahogy a paprikasorokra ráengedték a Szamos vizét. Kapával igazgatta a víz útját az a kis öregember is, aki elsőnek figyelt fel az autózúgásra. Kiszálltam az autóból, s erre ő eldobta a kapát, s szaladni kezdett felém. De egyszer csak megtorpant. Balra lépett, a még meg nem öntözött táblába, s leszakított három hatalmas paprikafejet. Bal kezét a melle elé görbítette, csak abban fért el a három paprika.

Gyorsan, gyorsan. Elvették az ajándékot útitársaim, s mi már egymásba csimpaszkodtunk. Egyikünk sem tudott megszólalni. Hosszú idő után mondott annyit az én édesapám:

– Ezt mi termeljük.

Hangjában boldogság, szemében büszkeség és csintalan mosoly. Egy 71 éves ember meghatott mosolya, aki megajándékozhatja autóval érkezett fiát. Mert ott és akkor mindketten nagyon gazdagok voltunk. Gazdagságunk csak a mienk, megvásárolhatatlan!

Az MTI fotóriportere akkor már elővette a gépet. Ezt a megismételhetetlen pillanatot örökítette meg Bán Jánosról az a kép.

Szerző: 2018. 04. 07.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése