A segélykiáltás a bércekig hallatszott a Gyilkos tónál

A sikolytól leomlott a hegyoldal, lezúdultak a sziklák

A magas hegyek állóvizei eléggé hasonlítanak egymáshoz. A Tátra tengerszemei, az Alpok Pó-síkságig lenyújtózkodó, hajózható, Balatonnyi vagy nagyobb tavai, egyik sem olyan egyéniség, mint Erdély türkiz tükrű kis gyöngyszemei. Szovátán a Medve-tó vékony magas sótartalmú felszíni rétege megtartja a napsütés melegét. A Szent Anna-tó “Tusványos” mellett, nem más, mint egy krátertó. Vulkánokra emlékeznek a nem ritka földrengések a Kárpátoknak ezen a vidékén.

A Gyilkos-tó kora a tűzhányókéval földtörténeti léptékben nem összevethető, hiszen a 18. század második felében egy hegycsuszamlás által eltorlaszolt patak völgyben keletkezett. Van valami fenséges és borzongató abban, hogy a törzsek még mutatják az egykori fenyves fáinak tönkjét. A természet erői mellett viszont nincs szégyellnivalója a teremtő emberi képzeletnek sem. A látvánnyal egyenrangú egy szép leány, bizonyos Fazekas Eszter legendája.

A mesebeli szépséget a helyi rege szerint elrabolta egy zsivány és  a közeli Kis Cohárd-hegy hegyre hurcolta. Feleségül szerette volna venni, ám Eszter szívében ott lakozott kedvese, akit katonának vittek, s hazavárta. Nem engedett sem szép szónak, sem fenyegetésnek. Eszter segélykiáltása a bércekig hallatszott. A sikolytól leomlott a hegyoldal, lezúdultak a sziklák. Betemetett mindent a görgeteg, állítólag teljes juhnyáj alussza itt örök álmát pásztorral, kutyával együtt. Innen az omlás már megérkezik a legendából a valóságba.

Ami pedig a napjaink arra járó turistáit illeti, nem nehéz nekik beleélni magukat sem a legenda képeibe, sem pedig a már említett omlásos katasztrófa emlékébe. Merenghet a parti padok egyikén, ha nem fázós. Csónakázhat a kiálló rönkök között, és ott van a tavat övező fenyők nyiladékában a Kis-Cohárd havas csúcsa. A kristálytiszta vízben megláthatja Fazekas Eszter rápillantó szürke szemeit, ha engedi magát elragadni a szép mesebeli történet által.

Végül még valami. Harapni lehet a tiszta magaslati levegőt. Nem kevésbé a faszén fölött roston sült miccset a parti zsibvásárban, vagy a közeli vendéglők valamelyikében. Erdély-szerte vonz az illata és az íze, és nem értem, hogy a határ innenső oldalán miért nem süt senki.

Szerző: 2018. 02. 18.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Lisztománia

Tüttő József alkotása 50x30cm, olaj/MDF. “Lisztománia, üzenet a Liszt érzékenyeknek!!” Rossz vicc, kicsit megengedtem magamnak az áthallás mókáját. Tüttő József jó humorral sajátos komponálással terítette elénk nagy zeneköltőnk jellemzőit: az... Tartalom megtekintése

Hitler Sasfészke Berchteschgadenben

Elérhetetlen, megközelíthetetlen, bevehetetlen… Már-már népmesei jelzők is feltűnnek az egykori náci vezető Salzburg mellett, ám mégis Bajorországban felépített rejtekhelyével kapcsolatos legendákban. Még a háború után is jó ideig megismerhetetlen volt... Tartalom megtekintése

Alkonyattól pirkadatig

Tüttő József alkotása60x90cm Olaj/MDF. A téma örök, a feldolgozások többsége ismert, de ez az egyéni, összetéveszthetetlen stílre fel kell kapni a fejet!!! A komor színhasználattal az állatok robusztussága is alátámasztott, a... Tartalom megtekintése