Zemlényi Judit

Mesterkozmetikus

Mátészalka

Zemlényi Judit IMG_9430 1000px.jpgLegalább ilyenkor, szombat délután smink nélkül – adom a hozzáértőt, arcát fürkészve. Elmosolyodva várja kérdéseimet. “Ha nem látja, akkor jól sikerült”, igazítja a füle mögé dús szőke haját. Nem látom, és eldöntöm, a továbbiakban  igyekszem kerülni a “szakértést”. Meghagyom annak, aki már kislány korában elhatározta, kozmetikus lesz.
– Édesapám, Zemlényi “Öcsi” nem csak Szalka, hanem a környék ismert és kedvelt szobafestője volt. Valószínűleg tőle örököltem a szépség iránti vonzalmat, és az igényességet. Ha befejezett egy munkát, utána nem kellett takarítani. A külsejére nagyon sokat adott, volt úgy, hogy egy nap többször inget váltott. Édesanyám is örült a pályaválasztásomnak. Sose felejtem el, hogy milyen gonddal és igyekezettel segített összeválogatni az első szalonom berendezését.
Zemlényi Judit az Esze Tamás Gimnáziumot befejezve Nyíregyházán tanult tovább, és álmai szakmáját a 107-esben szerezte meg. Az ezredfordulón tette le a mestervizsgát, és munkája révén Mátészalka ismert és kedvelt kozmetikusává vált.
Ma a Keleti Lakótelepen, a hangulatos Haj-Cihő nevet viselő fodrászszalon felső szintjén fogadja vendégeit.
– Akik hozzám járnak, azokat szinte barátnőmnek tekintem – avat be a szakmában uralkodó bensőséges viszonyokra. A férfiember, aki legtöbbször csak a haját hagyja a fodrásznál, talán nem is gondolja végig mit jelent a szebbik nemnek a bőrét odaadni, és feltárulkozni. Pontosabban tudja, amikor az eredményt látja…
Vagy fel se fedezi, mint én, vendéglátómra pillantva. Ő szakmája két lábon járó reklámja. Szerencsés ember, mert szüleitől a már említetteken kívül modell alkatot örökölt, és ezt divatos viseletével hangsúlyozza is. És nem csak azzal. Otthona, berendezési tárgyai harmonikusan állnak össze befogadó, világos melegséggé.
– Igyekszem formában tartani magam – mondja ezzel kapcsolatban. Jó kozmetikusa van, gondolom magamban, de azt is megtudom, mit tesz még hozzá. – Step-aerobik foglalkozásokra járok. Azt tapasztalom, hogy nagyon jól átmozgatja a testet, és karban tartja a lelket is.
Ismét a munkájára tereli a szót, és megtudom, milyen változásokon ment keresztül a mögöttünk hagyott években a divat, az ízlés, a szokás.

– Nézzen rá egy érettségi tablóra! Nincs kép műszempilla nélkül. Műköröm, smink, és csak utána indul ma szórakozni az ember lánya. Esküvő idején sorbaállás van. Ha végzek a menyasszonnyal, jönnek a násznép hölgytagjai…
Visszaemlékezve néhány mostani lagzira, utólag is igazolva látom szavait. A mesterkozmetikusnak szenvedélye a szakmája. Mátészalka hölgyei is megtapasztalhatták az “átváltoztatjuk” program áldásait. A Max Factor nevű cég szponzorálásában rendezték meg az akciót széles érdeklődés mellett. A frizurához smink is járt, és akit “átváltoztattak” annak aztán elkerekedett a szeme.
– Szeretem ezt a várost – foglalja össze vendégeihez fűződő viszonyát. – Itt tanultam, itt lettem mester, itt kaptam elismerést, nem vágyok máshová.
Pedig van mivel összehasonlítani az életét. Angliai rokonait említi, akik az ascot-i derbire járnak, a királynővel együtt nézik az aktuális lóversenyfutamot. De ő már “röghöz van kötve”.
Zemlényi Judit szakmájában megtalált életcélját máris van kivel megosztani. Hét éves kislánya, a kis Judus szavai muzsikálnak fülébe:
– Anya, én olyan szép szeretnék lenni, mint te vagy, én is azt szeretném csinálni, ha nagy leszek, amit te!
Az angol nyelvet tanító óvoda után az alapokra építő iskolában elsős a gyermek, és bizton mondható, minden támogatásra számíthat szándéka megvalósulásában.
– A kis Judit… – áll meg egy pillanatra. – Amikor terhes voltam vele, nagyon sokat olvastam. Imádom a könyveket, de sajnos nincs rájuk annyi idő, amennyit számomra érnek. A nap szerelmese, az Aranyecset… Munkácsi Mihály életéről. Le se tudtam tenni, amíg a végére nem értem.
Szemével együtt csillan a nyakában viselt medál, és a vele egy stílusú fülbevaló, amint kipillant az ablakon a váratlanul felmosolygó délutáni napsütésre. Mire visszafordítja a fejét, elkészül a portrékép. Elfelejtem az elején tett fogadalmamat, mert profilból annyira szembetűnő pilláinak íve. “A sminket nem lehet felfedezni, de ez a műszempilla nagyon jól egészíti ki” jegyzem meg a fényképezőgépet letéve.
– Pedig ez igazi – nevet felszabadultan. – Ezt teszi egy jó spirál. Az én drága szerelmem, Kósa Attila ajándékozott meg vele. Egerben sétálgattunk a közelmúltban, és ott akadt meg rajta a szemem egy kozmetikai bolt kirakatában.
Az illető úriember szenvedélyes fotós, és ki más volna kedvenc témája, mint a megajándékozott. Zemlényi Judit mesterkozmetikus.

(Északkeleti Almanach 29. kötet In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2013.)

Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése