Szőke Ferenc

Kertészmérnök,

Lövőpetri

szszb_05-156_szoke_ferenc.jpgA Nyírségi homok szélfújta dombjai azt sugallják, itt talán nem is lehet megélni. De ezt csak a felületes szemlélő gondolja, mert akik itt élnek, tudják, ha egyszer a növény − legyen az akác, vagy nemesített gyümölcsfa − gyökeret eresztett, akkor már nincs akadálya az életnek. De a nyírségi táj megtartó ereje a községekre és benne az emberekre is hasonló hatást gyakorol már évszázadok óta.

Ezt a megállapítást igazolja Lövőpetriben a Szőke család, illetve Szőke Ferenc élete. Anyai, apai ágról több generáción át itt éltek az ősök, és az elmondás szerint különösen vonzódtak a földhöz, de különösen a gyümölcsfákhoz.

Egyik nagybátyja Kenderesen a Horthy-birtokon volt főkertész, de a családi fotók egész sora bizonyítja, hogy az ország különböző kertészeti iskoláiban tanultak a Szőke fiúk.

Az általános iskola elvégzése után Ferenc sem tudott a családi hagyománytól eltérni, természetes volt, sőt el sem tudott a család mást képzelni , hogy a megyeszékhelyi kertészeti technikumban folytatja a tanulást. Az öröklődő tulajdonságok, a felnőttektől ellesett fogások egyenes útként vezették a mezőgazdasági főiskolára, annak is a kertész szakára.

A diploma megszerzése után a komoly tudományos munkát is felmutató fiatalembert hívta a kutatóintézet, de őt a termelés és az itt alkalmazható tudományok, elméletek összhangja érdekelte.

Fényeslitkében a Tiszagyöngye Termelőszövetkezetben kezdett dolgozni, majd a közeli Pap községben. Az első munkahely egy életre meghatározta sorsát, hiszen itt ismerkedett meg feleségével, aki hűen követi a szülőfalujához való közeledésében. Ugyanis Pap után már Lövőpetri következett, de ez csak a munkahelyek szempontjából érdekes, mert a „családi fészket” a nagyapai portán alakították ki.

Tulajdonképpen a munkahelye sosem változott, csak a cégtáblát festették át időnként, mert kezdetben volt nagy szövetkezet, majd kisebb, és ma már csak szülőfalujában irányítja a közös gazdaságot.

Szőke Ferenc közben sem feledkezett el a családi tradícióról − a nagyapja 1941-1942-ben már gyümölcsöst telepített − pontosan három évtizeddel a nagypapa után házi nemesítésekbe fogott. Két vonalon indult el, az egyik a tájfajták, a másik pedig a hibridek előállítása volt.

A fiatalembernek gyors sikert hozott az előbbi és látványosabbat is. Az utóbbi út választása − ma ezen jár − sokkal időigényesebb. Különösen érvényes ez a dióra, ugyanis Szőke Ferenc ezzel a csonthéjas gyümölccsel kísérletezik, és a módszer, amit alkalmaz ma már kivívta a világ szakembereinek a figyelmét. Rajta kívül  Szentiványi professzor az, aki az országban ezzel foglalkozik. Keresztezéseit most fogja elismerni a tudományos élet.

A humuszba elültetett és kicsírázott dióba oltja bele az alanyt. Eddig ezzel a módszerrel még senki sem próbálkozott a világon és egy nemzetközi szimpóziumon amikor képekkel illusztrálta eredményeit a nagy diókultusszal rendelkező országok − Afganisztán, Kína, Franciaország − szakemberei szinte kézről kézre adták egymásnak, hogy minél jobban megismerjék a Szőke-féle nemesítési eljárást.

Akik figyelik a világ tudományos életének eredményeit, már feljegyezték nevét, és Lövőpetri kimondását gyakorolják.

Ha csak ennyi lenne a munkája, talán hazánkban is többet tudnának eredményeiről, de az átalakult szövetkezet vezetősége is benne bízik és a falu lakossága is, hiszen a település polgármestere. Ez utóbbi nem igazán vonzotta, de nem is hagyta hidegen szülőfalujának és az itt élő emberek sorsa.

Gyakran előfordult, hogy a mezőgazdasággal kapcsolatos kérdések után az emberek elmondták azokat a gondokat, amelyek a polgármesteri hivatalra, vagy az önkormányzatra tartoztak. A segítő szándék magával hozott tulajdonság, így jutott a falu lakosságának eszébe, legyen Szőke Ferenc a polgármester.

A szövetkezeti munka, a tudományos kísérletezés, a család és a község gondja-baja minden percét kitölti, de nem panaszkodik. Sőt dicsekedhetne, de nem teszi…

Pedig Lövőpetriben vezetékes víz, gáz van. Valamennyi út aszfaltozott és a közintézmények is működnek. Mindezek mellett ezerkilencszázkilencvenhatban legnagyobb eredménynek azt tartja, hogy semmiféle hitel nem terheli a községet.

Ebben az évben érték el, hogy végre nem „zsák település” Petri, ugyanis Aranyosapáti felé utat építettek. De van még más is. Elkészült a község első ipari üzeme, amely természetesen a mezőgazdaságból megélni akaróknak segít. Az étolaj-előállító üzem szavatolja a termelésbiztonságot, és munkahelyet, megélhetést biztosít.

Felesége és két lánya − a nagyobbik matematikusnak készül, a kicsi kertész akar lenni − mindenben segíti Szőke Ferencet, mert sikere az övéké is.

 (Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 5. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 1996.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése

Emlék

Ősz Zoltán alkotása 25×30 cm, pasztell. 2024 “Jaj, a gyerekkor mily tündéri kor volt: egy ködbe olvadt álom és való, ha hullt a hó az égből, porcukor volt, s a... Tartalom megtekintése

Csend a sziklák tövében

Biszák László alkotása 35x60cm. Lüktető  világunk   tele  van  meglepetéssel,  olyannyira,  hogy  belefér  bármilyen  szokatlan  torz,  pszicho,  sci fi,  csak  rettentsen! Nehéz  elhatárolódni,  nehéz kimaradni,  így  azután     egyszer... Tartalom megtekintése