Szalai Árpád és Tóth Attila

Ügyvezető igazgatók,

Mátészalka

szszb_14-136_szalai_arpad_es_toth_attila.jpgEgy évben, történelmi időben, 1956-ban születtek. Életük útja valahol találkozott. összefogtak egy jó ügy érdekében. Kitartó munkájuk, sikerük közös. A beosztásuk, a státuszok is egyforma. Mindkettőjük névjegykártyáján ez olvasható: ügyvezető. A családi nevük kezdő betűiből pedig összeállt közös cégük neve: Szal-Tó. Vagyis Szal-Tó Kft. Szalai Árpád és Tóth Attila könyvsorozatunk következő szereplői.

Ha Nyíregyháza, pontosabban Jármi felől érkezünk Mátészalkára, alig suhan gépkocsink pár száz métert, máris olvasható a jobbra mutató névtábla: Szal-Tó. Jó nagy beton placcon parkolhatnak a gépkocsival érkezők. A diszkont áruház áruválasztéka bőséges. Italok, dohányáruk, édességek sokasága kínálja magát a polcokon. Van itt minden, mi szem-szájnak ingere. A vékony pénztárcájú és az anyagi javakban dúskáló gazdag is megtalálja itt, amit keres. Olcsó, és világmárkával jelzett italok sorakoznak a polcokon. A szomjat oltó üdítő italok választéka is gazdag. Ha kölcsön vesszük a tv-sorozatból jól ismert szlogent, elmondhatjuk: ez az üzlet nem jött volna létre, ha nem jön a rendszerváltás. De az jött.

S beindul a családi, pontosabban két családi vállalkozás. A kis vállalkozásból nagy, később még nagyobb lett. Ez a vállalkozás bő évtized alatt nagyot szaltózott, nagyot ugrott. Fogyasztói igény van a működésére. Hogy is kezdődött? Mindjárt a rendszerváltás után, 1991-ben ők ketten megalakították a Ciklámen Gmk-t. Röviddel korábban valamelyik megyei cég már felvette a Ciklámen nevet, ezért a cégbíróság a mátészalkaiak vállalkozását ilyen néven nem jegyezhette be. Erre mindjárt jött a jó és szellemes ötlet: a nevük összerakásából jöhet a cég neve. Szalai és Tóth, vagyis Szal-Tó.

Tavasz végén, nyár elején indult az üzlet Vásárosnaményban, a turistaforgalom, az üdülési szezon kezdetén. Ajándéktárgyak, műszaki cikkek, italok voltak parányi területen. A szocialista nagykereskedelem lehanyatlott, a Tisza partján működő kis- és közép kereskedők pedig keresték az árukat, kellett neki egy olyan cég, ahol gyorsan, viszonylag olcsón sok minden beszerezhető, a fogyasztói igények szerint. A vállalkozó páros hamarosan üzleti kapcsolatba került a Várda Drinkkel, az egri borgazdasággal, a martfűi sörgyárral és a többi nagy céggel.

Az első mérföldkőnek az számított, amikor a Szalai–Tóth kettős az egykor oly híres Zöldért Vállalat megszűnt mátészalkai telepén boltot, telephelyet nyitott. Aztán Fehérgyarmaton és Nyírbátorban depót nyitottak.

A fehérgyarmati és a nyírbátori depó azóta is egyfolytában működik. A kis cég 1995-ben átalakult kft.-vé. Az óriási forgalomnövekedést, a fejlődést két beszédes számadat fémjelzi. Indulás után, az első év végén 42 millió forint árbevételt könyvelhettek el. Az ezredforduló tájékán, vagyis a 2000. gazdasági évben már több mint 3 milliárd forintra rúgott az árbevétel. Röviddel a kft.-vé átalakulás előtt bővült a termékskála: a cég szerződést kötött a Hungaro Tabakkal, azóta dohányárut is forgalmaznak.

Az 1995. év nemcsak a szervezeti átalakulás, hanem a költözés évét is jelentette. Az egykori Zöldért-telepről átköltöztek az Ipari útra, a szintén megszűnt finomkötöttáru gyár épületébe. Itt alakították ki a központi raktárat. Történelmi időnek, meghatározónak számít a Szal-Tó életében 1997. Ekkor vásárolták meg a jelenlegi telephelyet a Jármi u. 59. sz. alatt. Elhanyagolt épületsor, szegényes infrastruktúra volt itt ekkor. A kft. saját erőből átalakította, felújította ezt a telephelyet. Stabil, jó hely ez az egy hektáros terület. A fagymentes raktár alapterülete 3800 négyzetméter. Újabb mérföldkőnek számított 1999, amikor a vállalkozás tagja lett egy országos hálózatnak, az Italház Kft.-nek. Ez a kft. kapcsolatban áll importőrökkel, koordinálja a beszerzést. A Szal-Tó mai nagy partnerei közé tartozik többek közt a dohányforgalmazó BAT, a Borsodi Sörgyár, a Coca-Cola. Kifejező, hogy kezdetben két-három emberrel indult a vállalkozás, most 70–75 embernek ad munkát és kenyeret a kft.

Szalai Árpád Vállajon látta meg a napvilágot. A középiskolában vegyésznek tanult, aztán gépész üzemmérnök lett. Tíz évig a nagyecsedi tsz-ben dolgozott, a szövetkezettől jött a vállalkozásba. A felesége is ebben a vállalkozásban dolgozik. Az idősebb fiuk a nyíregyházi mezőgazdasági főiskolán tanul, a fiatalabb fiú 2003-ban érettségizik majd.

Tóth Attila Nyíregyházán született, de Mátészalkán, a jó hírű Baross László Mezőgazdasági Szakközépiskolában érettségizett. A gyöngyösi kertészeti főiskolán szerzett oklevelet. A Zöldért Vállalatnál 13 évet dolgozott. Két évig a fehérgyarmati tsz-ben kamatoztatta tudását, a szövetkezet megszűnése miatt egy darabig munkanélküli volt. Munkanélküliként kezdte a vállalkozást. A felesége élelmiszerüzletet vezet. Az idősebb lánya könyvelő, a fiatalabb lánya a debreceni tanítóképzőben tanul, a fia most készül érettségire. A vállalkozás indulása óta majdnem tucatnyi év telt el. A kft. figyelemre méltó múltra tekinthet vissza, ám nemcsak múltja, biztos jövője is van.

 (Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 14. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2002.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése

Emlék

Ősz Zoltán alkotása 25×30 cm, pasztell. 2024 “Jaj, a gyerekkor mily tündéri kor volt: egy ködbe olvadt álom és való, ha hullt a hó az égből, porcukor volt, s a... Tartalom megtekintése

Csend a sziklák tövében

Biszák László alkotása 35x60cm. Lüktető  világunk   tele  van  meglepetéssel,  olyannyira,  hogy  belefér  bármilyen  szokatlan  torz,  pszicho,  sci fi,  csak  rettentsen! Nehéz  elhatárolódni,  nehéz kimaradni,  így  azután     egyszer... Tartalom megtekintése