Tüttő József alkotása 50x30cm, olaj/MDF. “Lisztománia, üzenet a Liszt érzékenyeknek!!” Rossz vicc, kicsit megengedtem magamnak az áthallás mókáját. Tüttő József jó humorral sajátos komponálással terítette elénk nagy zeneköltőnk jellemzőit: az... Tartalom megtekintése
Illatával csalogat a lángos
Milyen kellemes belépni, egy olyan helyre, ahol mosolygó, kedves arccal fogadják az embert, és már az első alkalommal olyan érzés tölti el, mintha egy jó barát házába lépett volna be. Az ilyen helyekre, mindenki szívesen visszajár, mert az a kedves, mosolygó arcú asszony, aki olyan szívélyesen fogad minden arra tévedőt, mindenki szívébe hamar belopja magát, és nem csak jó barátként, hanem családtagként gondolnak rá a vendégek, korosztálytól függetlenül.
Fehérgyarmaton van egy ilyen hely, ahová mindenki örömmel tér be, mert Bíróné Szűcs Katalin, mindenki Kati nénije, megnyerő, kellemes modorával, oda vonz bárkit, a kicsiktől, a nyugdíjasokig.
És természetesen az íncsiklandozó illatok, is becsalogatják a vendégeket, a város központjában található, Kata Lángos felirattal jelzett kis büfébe, ahol Kati néni nyolc éve süti nap, mint nap a finomabbnál, finomabb, sima, tejfölös vagy akár töltött lángost.
Mindegy, hogy valaki mindennapos vendég, vagy csak néha – néha tér be, mikor arra jár, Kati néni mindenkit a nevén szólít, nem felejti el megkérdezni a vendéget, családtagjai hogylétéről, akiket persze szintén a nevükön nevez. Időnként, én is betérek hozzá, mert az a figyelmesség, kedvesség amit kapok a kávé, vagy lángos mellé, kellemes érzéssel tölt el, és teljes feltöltődést jelent a lelkemnek. Valószínűleg, nem vagyok egyedül ezzel az érzéssel, mert a kis lángos sütő falain, a nagyméretű parafatáblák, mintha iskolai tablók lennének, tele fiatalok tablóképeivel, a szekrényen családi és esküvői fotók sorakoznak, melyeket, mind a vendégektől kapott, kifejezve ezzel szeretetüket, a kedvenc lángos sütőjüknek.
Az 55 éves asszony mindig is óvónő szeretett volna lenni, de édesanyja nem szívesen engedte el Tarpáról, messze iskolába, így Fehérgyarmaton, női ruha készítő szakon végezte el tanulmányait.
Családalapítás után egy ideig Debrecenben élt, majd a sors visszaterelte szülőföldjére, és sok évig szakmájában dolgozott a SZRISZ fehérgyarmati üzemében. Egyedülálló anyaként nevelte három, azóta már felnőtt gyermekét, és kilenc éve már, hogy elkezdett alkalmanként falunapokra, rendezvényekre járni ismerősével, lángost sütni, és egy évvel később megnyílt a Kata lángos.
A lángos eredete rég múltra tekint vissza, egyes feltételezések szerint, a török hódoltság idején került a magyar konyhákba, de van, aki ezt vitatja, és úgy hiszi, ókori római az eredete. Míg a gulyásra, vagy a halászlére büszkén gondolunk, mint a híres magyar konyha termékére, addig a lángosról méltatlanul keveset beszélünk, pedig már meghódította a világot, ez a lágy, kenyér tésztából készült sült lepény.
A hagyomány úgy tartja, hogy a kenyér tésztából megmaradt részeket, kézzel kinyújtották és a parázsra dobva sütötték meg, a kemence elejében, a kenyérrel együtt. Kenyeret a régi időkben, hetente egyszer kétszer sütöttek, ilyenkor mindig kenyérlángos volt reggelire, tejföllel, lekvárral, vagy porcukorral megszórva. Lassan, ahogy fejlődött a technika, elmaradtak a házi kenyérsütések, hisz a pékeknél jó minőségű kenyeret lehetett kapni. Így a parázson való lángos sütés, is elmaradozott, a konyhatechnika fejlődésével, a parazsat felváltotta a zsír és az olaj. A tejföl és lekvár mellett, pedig ezernyi különleges ízesítéssel, bolondítják meg, a hagyományos kenyér lepényt. Ma már, számtalan lángos recepttel lehet találkozni, kefires, burgonyás, vagy akár lusta lángos.
Kati néni a hagyományos lángost süti. A tejfölös, fokhagymás, és sajtos mellett, töltött lángost is tökéletesen készít, amelyben, a füstölt tarja, sonka, lila hagyma, sajt és az egyéb töltelék, remek ízkavalkádot eredményez.
Az élesztőt vízben futtatja, majd lisztel és egy picike sóval, tésztát dagaszt, de úgy, hogy egy picike gumó sem maradjon benne. A tésztának olyan lágynak kell lennie, mint más kelesztett tésztának, talán egy kicsikét keményebbnek. Miután megkelt a tészta, olajos kézzel kell formázni, és forró, bő olajban, kisütni. Hideg, vagy langyos olajba soha nem szabad a tésztát beletenni, mert tele szívja magát zsiradékkal.
A lángos, melegen fogyasztva a legfinomabb, ízlés szerint, mindenki válogathat, milyen feltéttel kéri. Újabban, a kertes házak udvarán, egyre több helyen lehet ismét fatüzelésű kemencét látni, és egyre inkább újra előszeretettel készítik házilag, a régi, hagyományos, kemencés lángost, parázson.
Az egyedülálló, három gyerekes asszony, rutinszerűen készíti nap, mint nap a lángost, amihez erős karokra van szükség, hogy megfelelően el tudja dolgozni a tésztát. Szabadidejében, amikor csak teheti, különböző rendezvényeken, falunapokon dagasztja és süti reggeltől, estig ezt az egyszerű, de ízletes ételt. Nem kényszerként éli meg a mindennapokat, a munkahelyén, hanem boldogan, jókedvűen tölti el az idejét, mert imádja az embereket, és az emberek is nagyon kedvelik őt. Ha időnként Angliába utazik, lánya családjához, a törzsvendégek borzasztóan hiányolják, mert nélküle ez a hely nem ugyanaz.
***
Írta: Szilágyi Krisztina
Hasonló
Lisztománia

Az a lapály valamikor igen nagy lábon élt

A Patakhát (vagy Patak-hát) az Ecceri fiú falujának egyik jelentős területe A szekeresi útról le kell térni és az onnan kiinduló földút elvisz akár Kisnaményba, akár Darnóra. Attól függ, hogy... Tartalom megtekintése
Pengefogú hódok, félszarvú óriások

Rövidgatyában a csinárok földjén nyár elején a kömörei határban Szeretem a május végét, a júniust. Az egyre hosszabbodó nappalok időszaka, még este kilenckor is világos van. Megyünk a fény felé.... Tartalom megtekintése
Toronyóra a templom mennyezetén

Sankt Wolfgang, Salzkammergut gyöngyszeme IMG_0707 IMG_0722 IMG_0713 IMG_0712 IMG_0715 IMG_0716 IMG_0726 IMG_0731 IMG_0735
A magyar jakobinusok a kuffsteini vár börtönében

IMG_0669 IMG_0631 IMG_0628 IMG_0635 IMG_0639 IMG_0649 IMG_0646 IMG_0638 IMG_0665 IMG_0663 IMG_0653 IMG_0691
Rózsa Sándor talpig nehéz vasban

Egy magyar rablóvezér a császár kuffsteini várbörtönében IMG_0627 IMG_0633 IMG_0634 IMG_0694
A császár kaiserschmarrnija Bad Ischlben

Ferenc József királyunk kedvenc fürdővárosa ma is az ínyencek zarándokhelye Az osztrák sógoroknak persze császár, így aztán nem is király-, hanem császármorzsa a magyar neve a képen látható ételkölteménynek. A... Tartalom megtekintése
Hitler Sasfészke Berchteschgadenben

Elérhetetlen, megközelíthetetlen, bevehetetlen… Már-már népmesei jelzők is feltűnnek az egykori náci vezető Salzburg mellett, ám mégis Bajorországban felépített rejtekhelyével kapcsolatos legendákban. Még a háború után is jó ideig megismerhetetlen volt... Tartalom megtekintése
Mert fontos a pihenés, a csend, a természet

Néha jól esik csak úgy leülni a kerítés elé a régi padkára, elcsevegni semmiségekről Ülni, nem gondolkodni, és csak bámulni a semmibe. Talán a szemben lévő domboldalt figyelni, melyet színes vadvirágok... Tartalom megtekintése
Alkonyattól pirkadatig

Tüttő József alkotása60x90cm Olaj/MDF. A téma örök, a feldolgozások többsége ismert, de ez az egyéni, összetéveszthetetlen stílre fel kell kapni a fejet!!! A komor színhasználattal az állatok robusztussága is alátámasztott, a... Tartalom megtekintése