Hamza Gábor

Polgármester,

Hajdúsámson

hb_01-148_hamza_gabor.jpgA település Debrecentől északkeletre fekszik, ott, ahol a Hajdúság fekete földje találkozik a Nyírség aranyló homokjával. Késő bronzkori leletekkel büszkélkedik, amelyeket a Déri Múzeumban őriznek. Neve a Sámson személynévből származik, Túrsámson néven említik először 1213-ban a Váradi Regestrumban. A XV. században a Túr elnevezés eltűnik, és egyszerűen Sámsonnak nevezik. A XIX. századi megyerendezés során Hajdú megyéhez csatolják, ekkor kapja a mai Hajdúsámson nevet.

A tizenegyezer lakosú nagyközséget már második ciklusban irányítja Hamza Gábor, aki tősgyökeres hajdúsámsoni, ősei már az 1600-as években a településen laktak.

A mozdonyvezető édesapa és a háztartásbeli édesanya öt fiúgyermeket nevelt fel, közülük Gábor a legidősebb. Rendkívül mozgalmas, élményekben gazdag gyermekkora volt, a vasutas papa szigorúan fogta fiait, embertiszteletre, kötelességtudatra nevelte őket, az otthoni munkából mindannyian kivették részüket. Az iskolában mindvégig jeles, kitűnő tanuló volt, inkább a reáltárgyak: a matematika, fizika, elektromosságtan, a gépészet érdekelték jobban, de jutott emellett idő a kézilabdára meg az iskolai énekkarra is. A Fazekas Mihály Gimnáziumból Ördögh László matematika tanár, Szalai tanár úr a fizika és Kornya tanár úr a magyar és a történelem oktatója maradt meg a szép emlékei között. Érettségi után a Debreceni Finommechanikai Vállalatnál hűtőgépszerelést tanult, közben beiratkozott az erősáramú villamosipari technikumba is, 1966-ban érettségizett esti tagozaton.

Ezután előbb a műszaki osztályon technológusként, azután hamarosan Debrecen Megyei Jogú Város Ipari Osztályán főelőadóként dolgozott. Négy területen (villamosenergia-átvitel, távhőszolgáltatás, közlekedés energiagazdálkodása, villamos hőerőművek) szerzett felsőfokú szakképesítést, így cseppet sem véletlenül, Debrecen főenergetikusa lett, valamint a Nehézipari Minisztérium és az Állami Energiafelügyelet konzulenseként a nagyvállalatok energiafelhasználását koordinálta.

Elő- és utókalkulátori szakképesítése révén árhatósági vizsgálatokra is felkérték, ellátta az ipari szövetkezetek állami, törvényességi feladatát, mindeközben irányította a város radiológiai, vegyi és biológiai szakszolgálatának munkáját és a városi tanács szakszervezeti bizottságának elnöke volt.

Ezerkilencszáznyolcvannyolcban váltott, előbb személyzeti osztályvezető, majd két év múlva humánpolitikai vezető lett a polgármesteri hivatalban, százhúsz intézmény és a hivatal személyzeti, munkaügyi, munkajogi feladatait intézte.

1992-ben tett egy kis kitérőt az üzleti világban, egy izraeli–magyar vegyes vállalat ügyvezető igazgatója lett két évre. A cég elsősorban kereskedelemmel foglalkozott, de 1994-ben kivonult Magyarországról.

Ekkor ismerősei, barátai unszolására elindult Hajdúsámsonban a polgármester választáson. Hét jelölt közül nyert, majd az újabb megmérettetésen 1998-ban nyolcvanegy százalékos szavazataránnyal ismét győzött. A városi címre pályázó nagyközség dinamikusan fejlődött az elmúlt években. Kiépült a modern vezetékes és vezeték nélküli hírközlés, új utak épültek, és a több mint egy milliárdos fejlesztés eredményeként nemrégen adták át a XXI. századi követelményeknek is megfelelő, minden igényt kielégítő új oktatási központot. Megszervezték a lakossági kommunális hulladék ingyenes gyűjtését és Hajdúsámsoni Hírlap néven önálló lappal is büszkélkedhet a település. A sikeres életútról így vall Hamza Gábor:

– A legfontosabb talán a családból hozott céltudatosság. Szüleink belénk nevelték, hogy lehetetlenség nincs, csak tehetetlenség. Rendkívül erős akaratot is örököltem tőlük, nem tudom elviselni azt, ha valamit nem lehet megoldani. A jó kommunikációs képességem alapján mindig sikerült mindenkivel megtalálnom a hangot. Munkám során mindig kész voltam az ésszerű kompromisszumokra, munkatársaim véleményére adtam, őket mindig tiszteletben tartottam. Az ember sikeres tevékenysége elképzelhetetlen a folyamatos tanulás, az állandó önképzés nélkül. Eddigi munkaköreimben széles körű ismeretekre tettem szert, ezt most jól tudom kamatoztatni polgármesteri tevékenységemben, ami a település javát szolgálja.

Sokrétű munkáját az évek során a Honvédelmi Érdemérem Arany Fokozatával és több Kiváló Dolgozó címmel ismerték el.

Tevékenységében fontos szerep jut a kiegyensúlyozott családi háttérnek, amit Fekete Irma óvodavezető biztosít, akivel 1964-ben kötöttek házasságot. Fiúgyermekük, Gábor, talán apai örökségként is, épületgépész-mérnök. Már nős, egy hatéves lányunoka boldogítja a nagyszülőket.

A polgármester úr szabad idejében olvas, és rejtvényfejtő szenvedélyének hódol. Ám mivel nyughatatlan ember, eközben is gyakran az újabb kihívások, a nehéz feladatok megoldásán töpreng.

 (Hajdú-Bihari Almanach 1. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2001.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése

Emlék

Ősz Zoltán alkotása 25×30 cm, pasztell. 2024 “Jaj, a gyerekkor mily tündéri kor volt: egy ködbe olvadt álom és való, ha hullt a hó az égből, porcukor volt, s a... Tartalom megtekintése