Dr. Hunyadi László

Informatikus–jogász,

Debrecen

hb_02-50_dr_hunyadi_laszlo.jpgA család legkisebb gyermekeként 1971. június 15-én látta meg a napvilágot Debrecenben. Ő volt a „kicsi”, ennek minden előnyét élvezte gyermekkorában. Nővérei mindketten agrármérnökök, egyikük növénytermesztést tanít az agrártudományi egyetemen, másikuk ugyanott a pályázati osztályon osztályvezető. Bátyja a Hunyadi Elektronika Kft. budapesti irodájának vezetője. Kisgyermekként szüleitől, nagyszüleitől azt látta, hogy mindenért keményen megdolgoznak, a családban a tisztesség jelentette az alapvető értéket. Szinte „beleszületett” a vállalkozásba, édesapja már akkor is mellékállásban, vállalkozóként dolgozott.

Az újkerti általános iskolában nem volt igazán jó diák, a rajzot, a technikát imádta, mert azt nem kellett tanulni. Már ekkor megnyilvánult humán érdeklődése is, szerette a történelmet és főleg a magyart. Szinte „családi törvényszerűség”, hogy a 127. Számú Szakmunkásképző Intézetben, elektroműszerésztanuló lett. Tanulmányait később a Landler Jenő Szakközépiskola átviteltechnika szakán folytatta, itt érettségizett és szerzett technikusi oklevelet 1990-ben.

Ha egy üzlet beindul alapon az újabb magasabb szintet a KLTE hároméves főiskolai szintű képzése követte, rendszerprogramozó szakon. Ezzel párhuzamosan a Gábor Dénes Technikumban ipari automatizálási szakon is tanult, végül a Gábor Dénes Műszaki Főiskolán szerzett informatikus mérnök képesítést 1997-ben. Hogy a kép teljes legyen, ebben az évben már folytatta tanulmányait a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Jogi Karán, ezt a Miskolci Egyetemen fejezte be. Az újabb, jogi diplomáját ez év nyarán vette át. 1987 óta dolgozik a vállalkozásban, akkor egy saját kezűleg épített műhellyel és három műszerészasztallal indultak.

Mára már komoly rangot szerzett a szakmában a Hunyadi Elektronika Kft. A vállalkozás fejlődésének minden fázisát végigélte, eleinte csoportvezetőként még együtt dolgozott a „szakikkal”, aztán egyre több lett a szervező – irányító feladat, emellett jelentős szerepet vállalt a minőségügyi rendszer kialakításában. A szakmai továbbképzések eredményeként (TÜV Rheinland Akadémia), külső és belső auditori képesítéssel rendelkezik. A kilencvenes évek elején a cég vezetése úgy gondolta, hogy az informatika felé kell nyitni.

A fejlődés eredményeként a szakmai irányokat „fizikailag” is elválasztották egymástól, hisz a villanyszerelő és a programozó tevékenység lassan „nem fért meg” egymás mellett, így az informatika önálló szegmense lett a cégnek. Ez a tevékenység ma két jól elkülöníthető területet ölel fel, a kommunikációs hálózatok építését és a szoftverfejlesztést. Mindkét területen a szakmában elismert, tapasztalt munkatársak dolgoznak. Nagy súlyt fektetnek a cégen belüli információs csatornák fenntartására és folyamatos modernizálására, ma ez elengedhetetlen eszköze a hatékony működésnek.

Az iparág fejlődése új kihívásokat eredményezett: az egyik az informatikai piacon való előrejutás volt, a másik pedig a minőség folyamatos biztosítása. Olyan rendszert kellett létrehozni, amire a TÜV (ez az egyik legjelentősebb cég a minőségbiztosítási rendszerek felügyeletében) „rányomja a bélyegzőjét”. Az eredmény végül is önmagáért beszél, hisz a Siemens és más nagy világcégek közreműködői, magas szinten. A szoftverfejlesztésnél már felhasználták azokat a tapasztalatokat, amelyeket az eddigi működésük során szereztek, így ma piacképes, jó termékeket tudnak produkálni.

Az európai uniós csatlakozási folyamatok újabb kihívásokat jelentenek számukra. Ezért is vesz részt olyan információtechnológiai munkabizottságban, amely az európai regionális együttműködést segíti. Most készítettek egy uniós projektet, a siker kapcsán úgy tűnik, a határok mégiscsak összekötik az országokat, nem pedig elválasztják őket. A sikerről így vall a tapasztalt informatikus és frissen végzett jogász:

– Eddig elért eredményeim alapja a megfelelő családi indíttatás! Mindig azt tanították velem, hogy mit, hogyan lehet megoldani, nem azt, hogy miért nem. Szeretek olyan dolgokat tenni, amire más felkapja a fejét. Hinni kell a dolgokban, a jogi egyetemen jöttem rá, hogy erős hit nélkül semmire sem juthatsz. Pillanatok alatt el lehet csúszni bármilyen apróságon, de tudni kell mindig újra kezdeni.

Hunyadi László ezerkilencszázkilencvenkettőben kötött házasságot Katona Zsuzsával, aki angoltanár és írásszakértő. Két lányuk született: Zsuzsa öt-, Beatrix pedig egyéves.

Hobbija a hajózás és az utazás, bár az utóbbi időben erre kevés idő jutott. Családjával, ha tehetik, autós kirándulásra mennek. Ausztriát és Olaszországot kedvelik, a kis hegyi falvak az igaziak, szeretik az eredetit, a tiszta forrást. További tervei között szerepel még a külföldi tanulás, úgy érzi, az eljövendő feladatok megoldása érdekében a nemzetközi jogban, a kereskedelmi jogban jobban el kellene mélyülnie.

 (Hajdú-Bihari Almanach 2. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2002.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése

Emlék

Ősz Zoltán alkotása 25×30 cm, pasztell. 2024 “Jaj, a gyerekkor mily tündéri kor volt: egy ködbe olvadt álom és való, ha hullt a hó az égből, porcukor volt, s a... Tartalom megtekintése