Dezső Zsigmond

A Megyei Mérnöki Kamara elnöke,

Debrecen

hb_5-16_dezso_zsigmond.jpgElégedett ember vagyok, mert olyan családom van, amelyben mindenki jól érzi magát. Nap mint nap azt csinálom, amit szeretek, s az a közeg, ahol dolgozom, ezt elismeri. A szórakozásom szintén az, amit nagyon kedvelek, s ehhez a feltételeket is megteremtettem – summázza Dezső Zsigmond, a Hydrastat Mérnöki Iroda Kft. társtulajdonosa és ügyvezető igazgatója.

Egy hatgyermekes családba ötödikként érkezett 1959. június 9-én. Édesapja, Dezső György építészmérnök  – Debrecenben többek között az Ady Gimnázium őrzi keze nyomát – és édesanyja, Sípos Zsófia ma is alkotó festőművész, szeretetben, a lehetséges keretek között nagy szabadságot hagyva nevelték őket. Sosem éltek ezzel vissza, viszont rettenetesen önállóak voltak. Mindenki olyan pályát választott, amihez kedve volt. Hatéves korától érettségiig aktívan vívott. Ez elsőbbséget jelentett a Medgyesi Kör előtt, de nem nagyon ment a tanulás rovására sem a Kossuth Általános Iskolában, sem a Kossuth Gimnáziumban. Szerette a közösséget mindkét intézményben, s ma külön szerencséjének tartja, hogy sok olyan tanár tanította, akik fantasztikus nevelőerejük mellett igazi egyéniségek voltak. Előfelvételisként egy évet Ercsiben szolgált hidászként, majd 1978-ban kezdte meg tanulmányait a Budapesti Műszaki Egyetem Építőmérnöki Karán. Édesapja hatására már gyerekkorától építész akart lenni. Gyorsan teltek az évek az egyetem inspiratív légkörében – értékes emberektől kapta meg azt a tudást, amit lehetett.

Friss diplomája birtokában a Kelettervnél kapott munkát statikus mérnökként, ahol folyamatosan gyűjtötte a tapasztalatokat, próbálta ki magát újabb és újabb feladatok megoldásában. Erre az időszakra esik a Bartók terem megerősítése, amelyet önállóan oldott meg, s amelyre ma is büszke.

A Keletterv utolsó évében a főmérnök megbízására a számítástechnikai és tervezési osztály vezetőjeként szinte forradalmi változásokat indított el a megvalósulás útján – a privatizációs folyamat azonban megálljt parancsolt. Ő maga is tagja lett azoknak a tízeknek, akik az anyacégből kiválva létrehozták a Tér és Forma Kft.-t, s új keretek között művelték tovább szaktevékenységeiket.

Dezső Zsigmond főállásban tervezett, az ezen felüli idejét az Ybl Miklós Műszaki Főiskolán tanításra fordította. 1991-ben dr. Karvaly Ele­mérrel új céget alapítottak, Hydrastat Mérnöki Iroda Kft. néven. A kft. két szakágban tevékenykedik: az egyik ún. vizesmérnöki, amely során vízellátási, csatornázási tervezőmunkát végeznek, a másik a magasépítési tervezés.

Évente több száz munka kerül ki a tervezőkollektíva kezéből. Eddig a legnagyobb a veresegyházi General Electric 55000 m2-es Európa Központjának tervezése volt, amelynek paraméterei a világon is egyedülállóak (a szerkezete nem acélból, hanem betonból készült, s ez a költségmegtakarítás mellett külön szakmai bravúr). A most kivitelezés alatt álló Kongresszusi Központ is igen jól sikerült (ebben érdekesség például a kupolába vezető alátámasztás nélküli beton csigalépcső). Kezeik közül került ki a Debreceni Erőmű csarnokának acélgyártmányterve.

A Hydrastat neve került a debreceni, a jászberényi és a békéscsabai Tesco Áruház, a tiszaújvárosi sportkombinát, a nyíregyházi főiskola új főépülete (aula, könyvtár), a debreceni Bethlen utcai teraszház, az Angyalföld téri és Böszörményi úti templom, több iskola, autószalon és nagy méretű lakóház terveire is.

1996 óta már csak kft.-jüknél tevékenykedik. Mindig jó hangulatban dolgoznak. Ehhez hozzájárult az a közös döntésük is, hogy munkanapokon 16 órakor (pénteken 14 órakor) bezárják maguk után irodájuk ajtaját. Dezső Zsigmond ez után fordít időt a szakmai irodalom és mások munkáinak tanulmányozására.

Ha külföldön jár, mindig megörökíti ott szerzett friss szakmai élményeit, majd megosztja azt munkatársaival is. 1989 óta a Hajdú-Bihar Megyei Mérnöki Kamara elnöke, hat éve az országos kamara elnökségének választott tagja. Elismerései közül a Zielinski Szilárd-díjra (Magyar Mérnöki Kamara, 2002) és a Csonka Pál-éremre a legbüszkébb (Építészkamara és Építészek Szövetsége, 2004).

Házastársával, Mezei Márta angol–magyar szakos középiskolai tanárral három gyermekük sorsát féltik, irányítják: Sára Budapesten a Zeneakadémia hallgatója, Dóra másodéves hallgató az általános orvostanon, Márton még csak tizenhat éves, s autistaként igen tehetségesen zongorázik.

Dezső Zsigmond egyik hobbija a zenehallgatás (művelésének hiányát érzi), gyakran túrázik a hegyekben baráti társasággal, de a legelkötelezettebben és rendszeresen a tavasszal kivett szabadsága alatt a magashegyi turizmust űzi. A Himalájába szervezett expedíciók keretében már visszajáró vendégként keresi fel a tibeti települések lakóit. Tanulmányozza kultúrájukat, hagyományaikat, szokásaikat, s elbűvölő élményanyaggal tér mindig vissza.

 (Hajdú-Bihari Almanach 5. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2005.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése

Emlék

Ősz Zoltán alkotása 25×30 cm, pasztell. 2024 “Jaj, a gyerekkor mily tündéri kor volt: egy ködbe olvadt álom és való, ha hullt a hó az égből, porcukor volt, s a... Tartalom megtekintése

Csend a sziklák tövében

Biszák László alkotása 35x60cm. Lüktető  világunk   tele  van  meglepetéssel,  olyannyira,  hogy  belefér  bármilyen  szokatlan  torz,  pszicho,  sci fi,  csak  rettentsen! Nehéz  elhatárolódni,  nehéz kimaradni,  így  azután     egyszer... Tartalom megtekintése