Bondár Sándor

Ügyvezető igazgató,

Berettyóújfalu

hb_01-94_bondar_sandor.jpgBondár Sándor 1957-ben született Berettyóújfaluban. Szülei nyugdíjasok, testvére vállalkozó. Általános és középiskolai tanulmányait szülővárosában végezte. A sikeres érettségi vizsgát követően 1975 szeptemberétől a nyíregyházi mezőgazdasági főiskola gépész karának gépjavító szakán folytatta tanulmányait. 1978-ban – az államvizsgát követően – mezőgazdasági gépész üzemmérnökké avatták. Első munkahelye a helybeli Dózsa Mezőgazdasági Termelőszövetkezet volt. A hétéves termelőszövetkezeti tagsága alatt több beosztásban – energetikus, javítóműhely vezető, üzemeltető gépész – irányította, szervezte a mostoha körülmények között üzemelő mezőgazdasági gépeken dolgozó emberek munkáját.

1986-ban új fejezett kezdődött az életében. A Tiszántúli Vízügyi Igazgatóság (Tivizig) berettyóújfalui szakmérnökségén helyezkedett el, gépészeti vezető beosztásban. Feladata volt a szakmérnökség gépészeti és szállítási tevékenységének szervezése. Irányítása alá tartozott a földmunka, földmű fenntartó gépek, személy és teherszállító gépkocsik folyamatos és szakszerű üzemeltetése, javítása és karbantartása. Ellátta a javítóműhely munkájának, a belvízvédelmi stabil és mobil szivattyútelepek üzemeltetésének és fenntartásának irányítását, ellenőrzését is.

Szerteágazó munkájának része volt az energetikus feladatainak ellátása, a gépbeszerzések lebonyolítása és azok üzembe helyezése. Részt vett a szakaszmérnökség rövid és hosszú távú fejlesztési feladatainak kidolgozásában. Belvízvédelmi készültség idején védelemvezető helyettesként irányította a védekezési munkát. Munkája elismeréseként 1989-ben Kiváló Dolgozó cím elismerésben részesül.

1997 végén megválik a Tivizig szakaszmérnökségén végzett munkájától, amelyet több mint egy évtizeden keresztül folytatott, és mezőgazdasági őstermeléssel kezdett foglalkozni. Ebből tartotta el családját, feleségét és három kiskorú fiát. Legnagyobb fia, Sándor, az Arany János Gimnázium, a középső, Tamás a Széchenyi István Általános Iskola tanulója. Bence fiával a felesége hivatásos anyaként otthon tartózkodik.

Berettyóújfalui lakosként megélte, megismerte a város fejlődését, gondjait. A közel húszéves munkaviszonya alatt mindig emberekkel foglalkozott, ezért is vállalkozott arra, hogy megpályázza az önkormányzati tulajdonú Herpály Team Építőipari és Szolgáltató Kft. ügyvezető igazgatói állását. Bízott benne, hogy szakmai tudásával és tapasztalatával a cég biztonságos és hatékony gazdálkodását meg tudja valósítani. Az első eredményeket, a Városi Strandfürdő és Uszoda fejlesztését, a Bihari Múzeum és Sinka István Városi Könyvtár épületének felújítását már megtapasztalta a város, de elhárítja a dicséretet, mikor az irodájában helyet foglalok, azzal, hogy sokkal összetettebb az a munka, amit végeznek, és más területen is történtek előrelépések a vállalat életében.

– ’99. december 3-án vettem át a kft. irányítását – foglalja össze a közelmúlt történéseit Bondár Sándor. – Akkor még nem tudhattam, hogy azt az évet veszteséggel fogja zárni a vállalat. Átvilágításra volt szükség, és ez meg is történt. Racionalizáltuk az ágazatok működését és a 2000. évet már nyereséggel fejeztük be. Annak nagyon örültem, hogy ezt az eredményt a korábbi dolgozókkal együtt sikerült megvalósítani. A munkánk, amit végzünk szerteágazó. Hozzánk tartozik a víz- és csatornaszolgáltatás, távhőszolgáltatás, szemétszállítás és elhelyezés, a Városi Strandfürdő és Uszoda, valamint a piac üzemeltetése, bérlakás kezelés, építőipari és szakipari kivitelezés. Az árbevételünk közel ötven százalékát a víz- és csatornaszolgáltatás, a harminc százalékát a távhőszolgáltatás adja. A szolgáltatások szinten tartása, illetve emelése mellett a fejlesztésekre is futotta a vállalat erejéből. Nemcsak bővítettük, de le is cseréltük a számítógépparkot. A hőszolgáltatás hatékonyságának javítása érdekében teljes kazánfelújítást végeztünk a Bessenyei-lakótelepen. Az uszodában kádas fürdő, szauna, kis beltéri medence épült, és bővültek a szolgáltatások az álló és fekvő szoláriummal. A strand területén befejeződött a „levente” medence felújítása, épül a büfé, majd a jegypénztár épülete. Így lassan teljes körűvé válik a szolgáltatás télen-nyáron a minősített gyógyvizű strandon és az uszodában is.

Az építőipari ágazatban nagy kihívást jelentett a régi községháza belső felújítása, mert a helyi védettség alatt álló épület felújításának technológiája eltért a szokványostól. A közel 60 milliós munkát határidőre és jó minőségben adtuk át. Most már ennek az ágazatnak is biztosított a folyamatos munkája a szerződések, illetve az előzetes tárgyalások alapján.

Jelenleg a kft. valamennyi ágazatára kiterjedően folyamatban van az ISO minőségbiztosítás megszerzése. Az ennek való megfelelés fogja biztosítani a szolgáltatásaink, tevékenységeink európai színvonalát.

 (Hajdú-Bihari Almanach 1. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2001.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése

Emlék

Ősz Zoltán alkotása 25×30 cm, pasztell. 2024 “Jaj, a gyerekkor mily tündéri kor volt: egy ködbe olvadt álom és való, ha hullt a hó az égből, porcukor volt, s a... Tartalom megtekintése