Ceaușescu feleségének is varrt paplant

Székelyvaján csak úgy emlegetik, hogy Paplanvarró Rózsi néni. Hogy miért? Mert negyven évig paplanvarrással foglalkozott. Hetente akár hármat is megvarrt, összesen ezernél többet. És nagyon értett hozzá. 

Ezt a mesterséget sokan kipróbálták, de hamar abbahagyták. Nem a rettentően nehéz munka miatt, de jókora helyet igényelt, meg igényességet és kézügyességet. Nem beszélve a türelemjátékról.A paplanra varrt mintákat általában a készítők találták ki, vastag kartonra kirajzolták, aztán az anyagra, majd összevarrták. Ehhez szükség volt paplanméretű keretre, lécekre, selyemre (vagy egyéb anyagra) és fésült gyapjúra.

Rózsi néni még akkor elkezdte a paplanok varrását, amikor még áram sem volt a faluban. Esténként a petróleumlámpát leengedte, amíg lehetett, aztán annak a fényénél próbált boldogulni. Mindeközben négy apró gyereket nevelgetett, a férje gyerekeit, akiket sajátjaiként szeretett. Ő is árva volt, talán ezért szeretett bele hamarabb az apróságokba, mint az apjukba.

Egyszer a féltestvérének varrt egy paplant, aki Segesváron dolgozott. Annak mérnöknője véletlenül szemrevételezte, s annyira megtetszett neki, hogy ő is rendelt egyet. Ami csavart még egy nagyot ezen a történeten,az az volt, hogy ez a mérnöknő Ceaușescu asszonyságnak a legelső unokatestvére volt, s egy röpke látogatás alkalmával valahogy meglátta a paplant, s persze, hogy neki is azonnal kellett. Mindjárt küldtek Rózsi néninek két méter hatvan centinyi anyagot, hogy nekik akkora paplant varrjon. Az eléggé csodálkozott, hogy minek annak a két kicsi embernek ilyen nagy takaró, de a paplan elkészült, s a segesvári mérnöknőn keresztül eljutott a tulajdonosokhoz.

De egyebekkel is foglalkozott Rózsi néni. Az anyósa eléggé híres ónöntő volt, s miután beteg lett- nemsokára meghalt-, a tudását átadta a menyének. Az ónöntés, tudniillik, azért jó, mert ha valaki nagyon megijed valamitől vagy valakitől, és azt nem tudja feldolgozni, akkor ez úton-módon meggyógyulhat. Érdekes, még ma is keresett személy az ónöntő.

– Olyan, mint egy pszichoterápia. Az érintett megnyugszik ettől a kezeléstől- mesélte Rózsi néni.

Ehhez a kezeléshez szükségeltetett szentelt víz, szentelt tál, szentelt ón. A szentelt vizet be lehetett szerezni, azzal meg mindent megszentelni. A tál alá, amit használt, az érintett személy egy ruhadarabját kellett behelyezni, az ónt parázs felett kanálban megolvasztani, aztán a kanálból a vízbe csurgatni, és máris az ijedtséget okozó állat, személy vagy tárgy képe jelent meg. A páciens kapott az ónos szenteltvízből egy kisebb adagot, amit három nap alatt kellett elfogyasszon. Egy kezelés három találkozásból állt, s ha akkor sem használt, tíz nap múlva megismételték.

– Legtöbbször használt. Remegő kezűeket, dadogókat, éjjeli álmukból felsírókat gyógyítottam meg. Ezeket mind az ijedtség váltotta ki. Volt, amikor első alkalommal kialakult az ónból egy állat vagy emberforma, volt amikor csak harmadjára. Ilyenkor meg kellett ismételni, mert harmadjára egy szív formának kellett megjelennie, ez jelentette azt, hogy az illető meggyógyult.

Nem maradhatott el az ima sem: Üdvözlégy, Mária, magasztallak téged, te, aki szent vagy az asszonyok között, magasztallak téged. Ámen. A felnőtteknek a homlokát, az arcát, a szíve környékét kenték be az ónos szenteltvízzel, a gyerekeknek a szíve környékét maszírozták vele, de meg is mosdatták benne.

Rózsi néni most 84 éves. Egyedül lakik, de el tudja látni saját magát, csak a bevásárlásokat bízza másra. Ő az, aki magyarázta a megmagyarázhatatlant, bizalmat és reményt keltett, gyógyított. Mert tényleg pszichológián alapszik mindez: elmondod – megnyugszol, biztatnak – még nyugodtabb vagy, kedvesek veled-jól érzed magad, hinni kezdesz magadban-meggyógyulsz. S ha netán Székelyvajában jársz, és arról érdeklődsz, hogy lakik-e itt ónöntő, ne csodálkozz, ha azt mondják: persze, Paplanvarró Rózsi. Csak a tudását adta át jó ideje a nevelt lányának, ezért mesélhet róla most már korlátok nélkül. 

Szerző: 2022. 01. 24.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése

Emlék

Ősz Zoltán alkotása 25×30 cm, pasztell. 2024 “Jaj, a gyerekkor mily tündéri kor volt: egy ködbe olvadt álom és való, ha hullt a hó az égből, porcukor volt, s a... Tartalom megtekintése

Csend a sziklák tövében

Biszák László alkotása 35x60cm. Lüktető  világunk   tele  van  meglepetéssel,  olyannyira,  hogy  belefér  bármilyen  szokatlan  torz,  pszicho,  sci fi,  csak  rettentsen! Nehéz  elhatárolódni,  nehéz kimaradni,  így  azután     egyszer... Tartalom megtekintése