Hargita megye legrégebbi székelykapuja Oklándon

Székelyföldön barangolni még mindig egy nagy kaland, még maguknak a székelyeknek is

Persze, nincs szükség a régi bicskákra, esetleg csak akkor, ha éppen szalonnával meg hagymával kínálnak, de egyik településről a másikra eljutni eléggé nagy erőfeszítést jelent, főleg ha nem a saját autóddal próbálod felfedezni a térséget. A nagyobb főutak mentén még hagyján, de azon túl alig akad közlekedési lehetőség. De mindenképp megéri, mert így legalább feledhetetlen élményekben lesz részed.

Vegyük például a légkondicionáló berendezést, ami napjainkban, főleg ha tombol a kánikula, elengedhetetlen kellék az autóbuszokon. Viszont nincs. De nem olyan fából faragták a székelyeket, hogy ilyen apróságot ne tudjanak megoldani: kétoldalt lehúzzák az ablakokat. Ha nem lehet, hát arra is van megoldás: kinyitják az ajtót. Olyan, mintha egy lassan haladó, nyitott ablakú vonaton utaznál, vagyis többszörös utazási élményben van részed.

A táj pedig varázslatos. Hegyek, dombok, völgyek, erdők, patakok, tavak,nyájak, ménesek és csodaszép házikók. Amiről azt gondolod, hogy egy elrejtett település, arról kiderül, hogy ugyancsak élhető. Mint például a homoródmenti Oklánd. A falu neve kissé furának tűnik, jelenthet tölgyes vidéket, ha netán német nyelvből ered, felföldet, ha  szász-ónémet eredetű, de akár az Ágnes név régies formája is rejtőzhet benne, az Aglonth. Találgatni lehet, de legjobb magát, ezt a kedves kisközséget megtekinteni. 

Unitárius temploma műemléknek számít, de mielőtt odaérnél, megpillanthatod  Hargita megye legrégebbi székelykapuját a papilak előtt, amit még napjainkban is használnak. A templom meg egyszerűen szavak nélkül hagy. A harangozó, aki egyben a takarítást, kertgondozást is végzi, még a délutáni órákban is ott sürög-forog a kertben, épp a virágokat locsolja, és azon örvendezik, hogy még ott találtuk, mert nemsokára hazament volna. Nagyvárosok katedrálisainak is becsületére válna  az a rend és tisztaság, ami körülvette.

Tudják, sajnos meghalt a papunk, azóta meg a baróti jár ide, de csak kéthetenként. Éppen papválasztás előtt állunk.

Meséli, hogy ő unitárius, a férje meg katolikus, de ettől függetlenül jól megvannak. Azonban  már a templomban vagyunk, és képtelen vagyok figyelni, annyira lenyűgöz a látvány. Rengeteg festett kazetta, szebbnél szebbek és lélegzetelállítóbbak. Az összhatás pedig nem is írható le szavakban. Csak állok és bámulok, csöppnyi porszemnek érzem magam.

 

A templom hátsó részében, az idősebbek meg a fiatalok összejöveteleinek berendezett terem sem marad el a templombelső mögött. Újabb, de ízlésesen megfestett kazetták díszítik, meg  helyi hímzésminták alapján készült terítők. Festett láda és régi, festett szék egészítik ki a berendezést. Az itt-ott heverő hangszerekből látszik, hogy állandón használják.

Jó tudni azt, hogy még mindig itt vagyunk. Testileg és lekileg. Újat is adunk a következő generációnak, de ha nem tudunk, akkor legalább átadjuk a régit. Ami a legfontosabb. És átadjuk azt a szeretetet, ami bennünk él az őseink, a munkájuk és a megvalósításaik iránt. Azzal, hogy őrizzük az értékeinket, és vigyázunk rájuk.

Mert mindenkinek ott van a világ közepe, ahol él. Nekünk Székelyföldön. Tegyünk érte, hogy az maradjon. Megéri.

Szerző: 2021. 07. 18.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Lisztománia

Tüttő József alkotása 50x30cm, olaj/MDF. “Lisztománia, üzenet a Liszt érzékenyeknek!!” Rossz vicc, kicsit megengedtem magamnak az áthallás mókáját. Tüttő József jó humorral sajátos komponálással terítette elénk nagy zeneköltőnk jellemzőit: az... Tartalom megtekintése

Hitler Sasfészke Berchteschgadenben

Elérhetetlen, megközelíthetetlen, bevehetetlen… Már-már népmesei jelzők is feltűnnek az egykori náci vezető Salzburg mellett, ám mégis Bajorországban felépített rejtekhelyével kapcsolatos legendákban. Még a háború után is jó ideig megismerhetetlen volt... Tartalom megtekintése

Alkonyattól pirkadatig

Tüttő József alkotása60x90cm Olaj/MDF. A téma örök, a feldolgozások többsége ismert, de ez az egyéni, összetéveszthetetlen stílre fel kell kapni a fejet!!! A komor színhasználattal az állatok robusztussága is alátámasztott, a... Tartalom megtekintése