A kolozsvári ládának nagy értéke van

Egy régi, még nem annyira elveszett világba vezet vissza, és lehetőséget ad, hogy megcsodáljuk őseink életszemléletét, kezemunkáját, esztétikáját, ötletességét

Amikor azt hallom, Kolozsvár, mindig néhány dal jut eszembe: “Szép város Kolozsvár, én ott lakom a Szamosnál…” , “Kolozsváros, olyan város, a kapuja kilenc záros”. De Mátyás király neve is beugrik, vagy a kincses Kolozsvár kifejezés, meg ilyesmik. Kolozsvári ládáról ellenben még nemigen hallottam a közelmúltig.

Pedig létezik. Habár még az sem bizonyos, hogy tényleg az. Mármint igazából kolozsvári. A lényeg az, hogy amíg jobb magyarázat nem kerül, addig marad a kolozsvári láda megnevezés. Ugyanis van egy bizonyos fajta festett láda, amely az ismert, festett bútorokkal büszkélkedő tájegységek jegyeit  nem viseli magán. Kicsit más. Mivelhogy Kolozsvár környékén találtak a legtöbbet belőlük, hát arra gyanokodnak, hogy valószínűleg egy ottani műhelyben készülhettek, és vásáros ládák lehettek, vagyis vásárokban árúsították őket. 

Érdekesek, színesek és különlegesek. Hatalmas tulipánok, rózsák, virágok,masnik, csokrok, alátétminták, kígyóvonalak, mértani formák, meg mindenféle van rajtuk. Íme néhány Válaszúton készült reprodukció a Kallós Zoltán múzeumban lévő ilyesfajta ládákról:

Az sem kizárt, hogy ezek mezőségi motívumok, ugyanis ezen a területen terjedtek el leginkább a ládák. A székelyvajai tájházban is található egy  hasonló, a sárpataki Nagy-Kristóf Emma jóvoltából. A fedele már rég elveszett, maga a láda is kopott, szúettes, valamikor csirkék is laktak benne, de még mindig nagyon jól látható a mintázata. Sokáig gondolkodtam, hogy hol készülhetett, de mivelhogy más ötletem nem volt, hát mezőséginek kereszteltem el. Éppen ezért nagyon örvendeztem, amikor Válaszúton pontosan egy olyasforma ládát festettünk. Ugyanazok a vaskos szirmú tulipánok, virágformák, levelek, négyzetek, masnik és díszítések. A színek a mi ládánkon már nem annyira élénkek, ez azonban a kopásnak tudható be.

Még egy érdekességük ezeknek a ládáknak, hogy a két részre osztott láda négyzeteiben a mintázat egymás tükörképeként jelenik meg, mintha csak egy pontból vált volna ketté, aztán játszva kezet nyújtana a párjának. Szálviához hasonló virágok jelennek meg rajta, mintha sok festett köröm díszelegne a tömött levelek között, ami kissé szokatlan a népi motívumvilágban, ahol leginkább a bogyók és a gyöngyvirágok mutatkoznak hasonló módon.

Macskanyomoknak neveztük el némely láda négyzeteit körüljáró elemeket, amelyeket több színnel kontűröztek, meg minden négyzet négy sarkában még négy darab négyzet jelenik meg, amire aztán nyugodtan minta is merészkedik. A csokrokban lévő virágok sem mindennapiak, a rózsák díszítésmódja engem leginkább arra emlékeztetett, amikor gyerekkoromban vadrózsát tanultam rajzolni, azt  pedig úgynevezett macskakörmökkel tettem érdekesebbé. Biztos vagyok benne, hogy akinek még megvan a régi, emlékes füzete, abban találkozhat hasonló díszítésekkel. 

Mint minden régi, festett bútornak, a kolozsvári ládának is nagy értéke van. Egy régi, még nem annyira elveszett világba vezet vissza, és lehetőséget ad, hogy megcsodáljuk őseink életszemléletét, kezemunkáját, esztétikáját, ötletességét. Mert az az igazi, ami nálunk készül, a mi meglátásunkban, és szeretettel. Amiben mi is ott vagyunk valahol mind. 

Szerző: 2021. 05. 30.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Lisztománia

Tüttő József alkotása 50x30cm, olaj/MDF. “Lisztománia, üzenet a Liszt érzékenyeknek!!” Rossz vicc, kicsit megengedtem magamnak az áthallás mókáját. Tüttő József jó humorral sajátos komponálással terítette elénk nagy zeneköltőnk jellemzőit: az... Tartalom megtekintése

Hitler Sasfészke Berchteschgadenben

Elérhetetlen, megközelíthetetlen, bevehetetlen… Már-már népmesei jelzők is feltűnnek az egykori náci vezető Salzburg mellett, ám mégis Bajorországban felépített rejtekhelyével kapcsolatos legendákban. Még a háború után is jó ideig megismerhetetlen volt... Tartalom megtekintése

Alkonyattól pirkadatig

Tüttő József alkotása60x90cm Olaj/MDF. A téma örök, a feldolgozások többsége ismert, de ez az egyéni, összetéveszthetetlen stílre fel kell kapni a fejet!!! A komor színhasználattal az állatok robusztussága is alátámasztott, a... Tartalom megtekintése