Szabó Sándor

Szakaszmérnökség-vezető,

Hajdúszoboszló

hb_5-158_szabo_sandor.jpgA mérnöki precizitás sikeresen társult a megbízhatósággal, a szavahihetőséggel és a következetességgel – mindezek együtt hozták létre azt a szakmailag kimagaslóan eredményes életutat, amelyet Szabó Sándor, a TIKÖVÍZIG Hajdúszoboszlói Szakaszmérnökségének vezetője az elmúlt négy évtizedben végigjárt.

1945. január 14-én született Szentpéterszegen. Édesapja földműveléssel foglalkozott, aranykalászos és ezüstkalászos gazdatanfolyam résztvevője volt, ám amikor a család Debrecenbe költözött, feladta a mezőgazdaságot, és az Állatforgalmi és Húsipari Vállalatnál helyezkedett el. Édesanyja rajta kívül még három gyermeket nevelt: a legidősebb, agrármérnök, Dezső már nincs az élők sorában, Barna Testnevelési Főiskolát végzett, és Mezőhegyesen tanított, ma már nyugdíjas. Ugyancsak nyugdíjas nővére, Margit is, aki a Tanítóképzőben végzett, és a debreceni Bányai Júlia Általános Iskolában tanított.

A legkisebb, Sándor, természetesen mindenki kedvence, az átlagosnál jobban „pátyolgatták”, nagyon szép gyermekkorra emlékezhet vissza. Az iskolában, ahol Silye Mihály igazgató úr keményen fogta a diákokat, igen jól ment neki a tanulás, kitűnő tanuló volt. Középiskolai tanulmányait a debreceni Mechwart András Gépipari Technikumban folytatta, ahol az intézmény arculatát meghatározó, nagyon korrekt igazgatóra, Jánószky Mihályra nézett fel leginkább.

Az önálló és felszabadult diákévek révén jó szívvel emlékezik vissza a Miskolcon töltött egyetemi évekre, ahol 1969-ben a Nehézipari Műszaki Egyetemen gépgyártás-technológiai szakon szerzett gépészmérnöki oklevelet. Tanulmányai során olyan hallgatótársakkal találkozott, akikkel életre szóló barátságok kötődtek, amelyeket ma is ápolnak.

Első és mindmáig egyetlen munkahelye a Tiszántúli Vízügyi Igazgatóság Gépüzeme lett Hajdúszoboszlón, ahová a legendás hírű Papp Ferenc igazgató vette fel. Hamar „bedobták a mély vízbe”, hisz másfél hónap múlva már egy 110 fős üzemegység vezetője lett. A mély vizet akár szó szerint is érthetjük, hisz 1969 vége, 1970 eleje a nagy bel- és árvizek időszaka volt, ott kellett helytállnia kezdő mérnökként.

1971-ben a TIVIZIG Műszaki Biztonsági Szolgálatának vezetője, 1977-től a Gépjavító üzemegység vezetője lett. 1988-tól irányítja a Hajdúszoboszlói Szakaszmérnökséget. Időközben a Gödöllői Agrártudományi Egyetemen mezőgazdasági vízgépész szakmérnöki képesítést szerzett, 1985-től az Országos Vízügyi Hivatal szervezésében indított vezetőképző tanfolyamon vett részt, amelyet sikeres szakdolgozattal 1989-ben fejezett be.

Munkája elismeréseként több alkalommal kapott miniszteri elismerést, kétszer Kiváló Munkáért, ugyancsak kétszer Kiváló Dolgozó kitüntetést nyert el. 1997-ben megkapta a Vásárhelyi Pál-díjat, amely a szakmai elismerés csúcsának tekinthető, 2003-ban pedig a Magyar Köztársasági Ezüst Érdemkereszt kitüntetést vehette át.

„Életem során sokszor csábítottak más helyekre, nagyon jó ajánlatokat kaptam – meséli Szabó Sándor. – De mindig maradtam, mert olyan munkatársakkal működhettem együtt, akik mindenben tisztelték egymást. Úgy gondolom, ez mindent kifejez. A pontosság, a fegyelem, a gyors gondolkodás és döntéshozás mellett nálunk az adott szó is elég volt ahhoz, hogy a feladatokat jól megoldjuk. Pályafutásom végéhez közeledve, az ilyenkor szokásos leltárt elvégezve azt mondhatom, örülök annak, hogy itt dolgozhattam. Igaz, a rám bízott feladatokat mindig igyekeztem precízen elvégezni, úgy, hogy közben mindig érezhettem vezetőtársaim, közvetlen munkatársaim megbecsülését.”

1971-ben kötött házasságot Novák Erzsébettel, aki a KLTE biológia–kémia szakán végzett. Hű társa a 128. Számú Ipari Szakmunkásképző Iskola jogutód intézményéből 35 éves pedagógusi és 30 éves igazgatóhelyettesi múlttal 2006 januárjában megy nyugdíjba.

Szabó Sándor szabad ideje is a vízhez kötődik, hisz gyakran megfordulnak a Keleti-főcsatorna melletti kis hétvégi házban. Leginkább itt hódol szenvedélyének, a szakácsművészetnek, ami kakaspörkölt, halászlé vagy az ezen a tájon elengedhetetlen birkapörkölt elkészítésében nyilvánul meg úgy, hogy azok, akik főztjét eszik, nemigen szoktak elégedetlenkedni.

Nagyon szeret olvasni, korábban főleg a klasszikusok műveit forgatta, ma inkább a kortárs irodalmat kedveli. Emellett szeret tájékozott lenni, a napi ügyekben, politikai eseményekben eligazodni.

Úgy véli, hogy boldog emberek azok, akik semmit sem változtatnának életükön, ha még egyszer leélhetnék. A fő irányokat ő is ugyanúgy tenné meg, hisz alapvetően elégedett azzal, amit eddig elért. Szeretne még néhány évet dolgozni, ám akkor nyugodt szívvel adja át a „stafétabotot”, hisz úgy véli, sikerült kialakítani egy olyan fiatal emberekből álló „jó társaságot”, akikre nyugodtan rá lehet bízni a jövőt.

 (Hajdú-Bihari Almanach 5. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2005.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése