Mészáros Sándor

Igazgató,

Hajdúszoboszló

hb_01-156_meszaros_sandor.jpgA Hajdúszoboszlóra érkező turistának rögtön feltűnik a város tisztasága és rendezettsége, mely része nemcsak az idelátogatók, de a helyi lakosok jó közérzetének is, akik szintén elégedettek, és büszkék erre, ami nem utolsó sorban a hajdúszoboszlói Városgazdálkodási Rt. érdeme.

Mészáros Sándor 1948. augusztus 27-én született Nádudvaron, paraszti család középső gyermekeként. Édesanyja, Sóvágó Emma háztartásbeli, édesapja Mészáros Imre közhivatalnok volt, aki 1953-ban arra kényszerült, hogy hivatali állását föladja, majd a földalatti vasút építésében vegyen részt. 1960-ban itt lett rokkantnyugdíjas. Mészáros Sándor középiskolás éveit a hajdúszoboszlói Hőgyes Endre Gimnáziumban töltötte, ahol ’66-ban érettségi vizsgát tett. Ezután kezdte meg tanulmányait Budapesten, majd fejezte be Győrben, a műszaki egyetem főiskolai karának építőmérnöki szakán. 1997-ben, Debrecenben posztgraduális képzésen, kiváló eredménnyel és rektori dicsérettel, településfenntartási és igazgatási szakmérnöki oklevelet szerzett.

1969-től a Közúti Építő Vállalatnál, majd a KPM közúti igazgatóságánál kezdett dolgozni, eleinte gyakornok művezetőként, később üzemelésvezetőként. Az itt töltött tíz év után a Hajdú-Bihar megyei vízitársulatoknál helyezkedett el, ahol 1991-ig dolgozott főépítési vezető, illetve főmérnöki munkakörben. ’91 tavaszán az akkori képviselő-testület kérte fel arra, hogy a városgazdálkodási vállalatnál lásson el önkormányzati biztosi feladatot, mivel a cég akkori tevékenységével elégedetlenek voltak. Mikor e felkérést kapta már több, mint tízéves felső vezetői gyakorlattal rendelkezett, mégis nagy kihívást jelentett számára a feladat.

’91 nyarán új szervezeti formába szervezte át a céget, mely így augusztus 26-án átalakult Városgazdálkodási Részvénytársasággá. A szakmában e lépés megtételével úttörőnek számítottak, és elérték a 30%-os dolgozói tulajdon megszerzését is. Az átalakulást a képviselő-testület mint tulajdonos jóváhagyta, és Mészáros Sándort bízta meg három évre az ügyvezető igazgatói poszt ellátásával. Mészáros Sándor jelenleg is számos társadalmi megbízást lát el, így tagja a helyi kereskedelmi és iparkamara valamint a városi tűzoltóság elnökségének, az Országos Köztisztasági Egyesület szakmai tanácsának és a településszolgáltatási egyesületnek. 1994 óta helyi önkormányzati képviselő, a városfejlesztési és műszaki valamint a pénzügyi, gazdasági bizottság tagja, illetve alelnöke.

– Az rt.-vé alakulás nem volt törésmentes, a működőképesség biztosításához jelentős létszámleépítésre volt szükség. Elődeim rossz példáját nem folytattuk, nem az utcára tettük a dolgozókat, hanem a veszteséges tevékenységet folytató gazdasági egységet az rt.-n belüli kft.-vé alakítottuk át. A későbbi visszajelzések megerősítettek bennünket, hogy döntésünk helytálló volt. A kft. ezután külön vált a Városgazdálkodási Rt.-től, és Axis Kft. néven Hajdúszoboszló egyik legnagyobb építőipari vállalkozásává fejlődött.

A kezdeti nehézségek után a legfontosabb az rt. eredményes működtetése volt. Ennek megvalósítása, és a talpon maradás záloga a több lábon való állásban rejlett. Ehhez újfajta szolgáltatások megszerzését tűzték ki célul. 1992-ben, javaslatukra az önkormányzat a teljes körű temetkezési szolgáltatást a Városgazdálkodási Rt.-re bízta. 1993-ban kezdeményezésükre vált ki az önkormányzat a megyei vízmű vállalatból, és hozta létre az általuk megálmodott közüzemi kft.-ét.

Az rt. üzletpolitikájának célja volt, hogy klasszikus városüzemeltető szervezetté váljon, vagyis szerezzen meg minden olyan szolgáltatási ágat, melyek az önkormányzat feladatai, kötelezettségei közé tartoztak. Így 1992–93-ban elvégezték az önkormányzati lakások értékesítését, 1995–96-ban átvették a piacok működését, 1997–98-ban a parkolók és egyéb közterületek hasznosítását, a következő évben megkapták az önkormányzattól a város úthálózatának, belvízvédelmi műveinek, a járdáknak és sétányoknak a fenntartását.

– Az rt. megalakulása óta eredményes, ami megmutatkozik abban is, hogy stabil, likviditási gondjai nincsenek, a kollektíva elégedett és elkötelezett a várossal, aktívan részt vesz annak infrastrukturális beruházásaiban.

Az rt. kezdeményezésére kezdődött a piac rekonstrukciója is, mely ezáltal a térség egyik legszebb piacává vált. 1995–96-ban kezdődtek el a közterületi térburkolások, és megépült a Tiszántúl egyik legimpozánsabb ravatalozója is. 1999 óta végzett parkfenntartási tevékenységük, és a Szent István-park komplett felújítása a szakma dicséretét több ízben kiérdemelte. A Városgazdálkodási Rt. pályázatot nyújtott be Hajdúszoboszlón építendő hulladékudvar, átrakóállomás, komposztálótelep, szelektív gyűjtés bevezetésére és a régi szeméttelep rekultivációjára, melyet megnyert.

– Nagy öröm számomra, hogy a képviselő-testület elismerésének jeléül Kovács Gyula-díjat adományozott cégünknek a város fejlesztéséért. 2000. november 28-án pedig Az év településszolgáltatója díjat személyesen vehettem át az Országos Településszolgáltatási Egyesülettől mint szakmai szervezettől.

 (Hajdú-Bihari Almanach 1. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2001.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése